Elsebeth Hansen mødtes med medlemmerne online, og det var en succes

Det var ikke med de store forventninger, at faglig konsulent Elsebeth Hansen fra HK Kommunal Sydjylland inviterede HK’erne i Horsens Kommune til fyraftensmøde på nettet om den nye ferielov. Det planlagte, fysiske møde var blevet aflyst på grund af nedlukningen, og fordi emnet var så aktuelt, ønskede Elsebeth at give de interesserede tilbuddet om et møde på Skype. Hun frygtede, at et cybermøde måske ikke var så tillokkende men blev glædeligt overrasket over tilstrømningen og engagementet i mødet, som blev afholdt midt i maj. 

- Medlemmerne tog rigtig godt imod ideen, og der var 36 deltagere. Vi så oven i købet flere tilmeldte, som ikke normalt er med til vores fysiske møde. Der kom også en del spørgsmål via chatten, så jeg kunne fokusere på det, der er vigtigt for deltagerne, siger hun.

- Det er ret sejt af Elsebeth, at hun kan overskue den chat samtidig med, at hun skal fortælle til sin præsentation. Det er ret fint, for vi kan alle sammen følge med i, hvad der sker blandt deltagerne, da vi kan se spørgsmålene. Vi havde også fået alle slides ud i forvejen, hvilket også var rigtig fint, siger ernæringsøkonom Anna-Lise Andersen.

Anna-Lise Andersen som kameraet i mødesoftwaren ser hende

Hun er en af dem, som ikke har deltaget i et fyraftensmøde før, og hun satte stor pris på at kunne komme til en online-version. 

- Jeg synes, det var en meget, meget god oplevelse for mig. Der er ingen transporttid, man logger bare på, og det starter meget præcis. Det er meget effektiv tid, når vi er på, siger Anna-Lise. 

Det var dog ikke lutter fryd og gammen at tage springet til nettet. Det værste var den stærke følelse af tomhed, som Elsebeth oplevede som oplægsholder. Hun gik fra den normale oplevelse med at stå og have kik til alle deltagerne og hyggelige smådialoger til at tale ud i et tomrum uden nogen form for lyd- eller billedmæssigt modspil. 

- Det var totalt mærkeligt at tale til 36 sorte felter med navn på og spekulere på, om jeg gik tydeligt igennem, og om jeg blev forstået. Måske afholder det også nogen fra at spørge, det kan jeg ikke afgøre, siger hun. 

ikke sidste gang

Oplevelsen har sat tanker i gang hos Elsebeth Hansen om, hvordan mødekalenderen skal fyldes fremover. 

- Det giver en refleksion over, at vi måske skal overveje at udbyde nogle ting både fysisk og digitalt for at få flere i tale end vi plejer. Nu var det jo af nød denne gang, men refleksionen er der, siger hun. 

I en af evalueringerne skrev en deltager: ”Jeg synes, man kan benytte denne form for orientering i en snæver vending, f.eks. på grund af corona, men ellers synes jeg allerbedst om den fysiske form, da vi jo så kan se dig og vores kolleger og måske snakke om andet også.” Det er Elsebeth et stykke ad vejen enig i. 

- Det kan aldrig erstatte de fysiske møder, fordi dialog og spørgsmål er så vigtige, men som supplement tror jeg, at det er godt, mener hun. Nu gælder det om at finde ud af, hvilke af fremtidens møder, der skal være online og hvilke, der skal være på den sædvanlige facon. 

Anna-Lise Andersen vil helt sikkert deltage i andre onlinemøder, hvis de har fokus på et emne, der er relevant for hendes arbejdsliv. Hun ser møder som dette som en forløber for en ny hverdag. Og det er ganske konkret i hendes tilfælde: 

- Vi er i min gruppe lige nu i gang med at finde ud af, hvordan vi kan målrette vores borgertilbud i den nye virkelighed. Den nye måde bliver kun virtuel, så jeg kommer også til at sidde meget på den side af skærmen, hvor Elsebeth sad til fyraftensmødet, så det var ekstra interessant at følge, smiler hun.