Lene Roed. Formand for HK Kommunal

Dystre udsiger og stor usikkerhed om de kommende års økonomi kan skabe et dårligt fundament for de kommende overenskomstforhandlinger for offentligt ansatte. Derfor drøfter de kommunalt og regionalt ansattes Forhandlingsfællesskab, om man skal foreslå at udsætte de planlagte forhandlinger i 2021 et år.

Usikkerhed er skidt for forhandlinger

Formanden for HK Kommunal Lene Roed siger, at det aldrig er gunstigt at forhandle i en økonomisk usikker situation, blandt andet fordi usikkerheden kan tvinge forhandlerne til at være unødig forsigtige.

- Corona-krisen har medført, at ingen har overblik over, hvad det er for et økonomisk scenarie, vi kigger ind i. Og erfaringen viser, at usikkerhed altid er skidt for overenskomstforhandlinger. Derfor er vi i gang med analysere situationen og finde frem til, hvad der vil være bedst for medlemmerne, siger Lene Roed.

Drøftelser kan føre begge veje

Formanden understreger, at drøftelserne kan føre begge veje - både at man anbefaler at fortsætte som planlagt, og at man foreslår en udsættelse.

- Der kan være argumenter for begge dele, men vi kigger grundigt på det og overvejer fordele og ulemper. Og hvis vi når frem til, at vi vil være bedst tjent med en udsættelse, så skal vi jo også lige have arbejdsgiverne med på, at det er god ide, siger Lene Roed.

Ekstremt lave lønstigninger i industrien

Usikkerheden og de dystre udsigter om den fremtidige økonomi bliver understøttet af nye tal fra Dansk Industri. Her tyder det på de laveste lønstigninger i industrien i mindst 30 år. De første indberetninger fra de lokale forhandlinger viser, at 40 procent af forhandlingerne er endt i en regulær nul-løsning, og det betyder ifølge Børsen samlede lokale lønstigninger på 0,84 procent i gennemsnit.

Lønudviklingen på det private område er også et element, der spiller ind i forhandlingerne for de offentligt ansatte. Det skyldes, at man har en reguleringsordning, som sikrer, at lønudviklingen for offentligt ansatte i store træk følger de private. Både når det går den ene og den anden vej. De offentligt ansatte har haft stor gavn af reguleringsordningen gennem årene, men på grund af den aktuelle situation er der stor risiko for, at reguleringsordningen nu vil udmønte negativt i forhold til de offentligt ansattes løn.

Skræmmende udvikling

Lene Roed kalder det en skræmmende udvikling, at den økonomiske usikkerhed i så massiv grad har ført til nul-løsninger i industrien. Sammen med HK Kommunals forhandlingsudvalg vil hun ikke være afvisende over for en model med udsættelse af de offentlige forhandlinger til 2022.

- I Forhandlingsfællesskabet har vi endnu ikke lagt os fast på en retning. Vi er i gang med en proces, hvor vi analyserer situationen. For mig er det afgørende, at vi får det bedst mulige grundlag for forhandlingerne. Og hvis vores analyser peger på, at udsættelse vil være det bedste for medlemmerne i den situation, vi står i, så kan vi godt se os selv i en sådan model, siger Lene Roed.