Har corona-krisen også fået indflydelse på din sommerferie? Mange danskere kan ikke tage på planlagte sommerferier – med mindre det er i Tyskland, Island eller Norge. Men hvordan er du egentlig stillet, hvis du gerne vil ændre på dine ferieplaner?

Grundlæggende skal hovedferien – 3 sammenhængende uger i perioden fra 1. maj til 30. september – varsles med mindst 3 måneders varsel, hvis din arbejdsgiver vil bestemme placeringen. Det fortæller juridisk konsulent i HK Kommunal, Henrik Gammelholm.

- Hvis du og din arbejdsgiver har planlagt og aftalt, at du holder sommerferie i eksempelvis uge 29, 30 og 31, har hverken du eller din arbejdsgiver rettil at ændre i din ferie. Hverken til at holde mere, mindre eller udskyde dele af den ferie, der allerede er aftalt, siger Henrik Gammelholm.

Men du kan, hvis du kan blive ENIG med din arbejdsgiver om det, godt ændre på allerede planlagt ferie. Det kræver enighed, så tag en snak med din arbejdsgiver om det, lyder opfordringen fra HK Kommunal.

Vil din arbejdsgiver aflyse eller ændre?

Din arbejdsgiver kan kun aflyse din ferie, inden den er påbegyndt, hvis der er tale om væsentlig, uforudsete, driftsmæssige årsager. Din arbejdsgiver skal erstatte et evt. tab. Eksempelvis, hvis du har lejet et sommerhus og ikke kan få pengene retur.

Din ferie kan også aflyses, hvis det skyldes en feriehindring. En feriehindring er hvis du skal aftjene værnepligt, bliver syg eller holder barsel eller adoptionsorlov.