Laila Strandbygaard har kun været på sin tidligere arbjedsplads én gang siden opsigelsen, nemlig for at hente sine ting. 

- Jeg er stadigvæk vred indeni over den måde, det er sket på. Der var ikke noget forvarsel. Havde man nu kaldt mig ind til en samtale og sagt, at man var træt af mig, og jeg skulle ændre min opførsel, så havde jeg da i hvert fald fået en chance. 

Sådan siger den 62-årige Laila Strandbygaard fra Bramming. I ni år var hun en glad og skattet medarbejder på Ribes Vikinger, men i september 2019 fik museet en ny chef, og i januar blev hun fyret. Forud gik et uskønt forløb, hvor Laila Strandbygaard følte sig snigløbet af chefen, som blandt andet stillede ledende spørgsmål om hende under kollegernes MUS. Resultatet blev en række anonyme klager over Lailas opførsel, indsamlet i det skjulte og med slette hensigter.

- De dolkede mig i ryggen. Stillede spørgsmål uden at sige, at svarene skulle bruges imod mig, fortæller Laila. Den dag i dag ved hun ikke, hvem der har sagt hvad, eller om der overhovedet er blevet klaget over hende under de fortrolige samtaler, og det gør det umuligt for hende at forsvare sig.  

Hun mener, at den nye chef ikke tåler at blive sagt imod og var træt af, at han ikke kunne bestemme alt uden modspil. Laila er ikke bange for at tage bladet fra munden, men uenighed er ikke illoyalitet, især ikke for en tillidsrepræsentant, mener man i HK Kommunal Sydjylland. 

Faglig konsulent Bettina Jensen

- Hendes opgave som tillidsrepræsentant var jo blandt andet at påpege, når vagtplanerne ikke hang sammen eller der var andre ting, der skulle laves om. Det er helt normal opførsel som skal sikre, at arbejdet forløber gnidningsfrit, siger Bettina Jensen, faglig konsulent hos HK Sydjylland. Hun kørte sagen og indgik forlig med museet som indebærer en erstatning til Laila for usaglig opsigelse. 

Uvarslet timestigning


Problemerne fortsatte i december, da medarbejderne først fik at vide, at museets åbningstid ville blive udvidet efter nytår, men at deres vagtplaner for de næste tre måneder ikke ville blive ændret. Alligevel blev de flestes arbejdstid kort efter pludselig udvidet. For Laila med en time hver arbejdsdag i vinterferien. 

På daværende tidspunkt blev alle museets publikumsvendte funktioner varetaget af fleksjobbere, som er individuelt vurderede til, hvor mange timer, de kan holde til at arbejde. Laila var også fleksjobber med 20 timer om ugen på grund af et alvorligt trafikuheld for nogle år siden. 

Bettina Jensen (th) og Laila i HK Sydjyllands kontor. 

Hverken Laila eller Bettina Jensen mener, at arbejdsgiveren uden forudgående forhandling kan sætte en fleksjobbers timetal op, netop fordi det er et udtryk for den maksimale belastning af medarbejderne. Igen gik Laila til ledelsen for at påtale problemet. 

- Vi var hårdnakkede med vores arbejdstidsaftale, siger hun i dag. 

Handlede på sygedag


Ledelsen fik en mulighed for at slå til overfor Laila, da hun meldte sig syg få dage før jul. Hun tog med sin mand til deres sommerhus, hvor de ofte er i fritiden. Manden kørte hende ind til den nærliggende by Nørre Nebel, hvor hun skulle hente medikamenter på apoteket, og hvor de samtidig handlede. Her mødte hun en kollega, som efterfølgende fortalte på jobbet, at de var mødtes. Det udløste afskedigelsessagen, hvor ledelsen også påstod, at hun slet ikke havde sygemeldt sig. 

- At blive fyret på grund af sygedage, og jeg har ved Gud ikke haft mange sygedage, det er ikke ordentligt. Og det var også kun den officielle begrundelse, men agendaen var en anden. Men de ville bare ikke sige det, mener hun. 

HK Sydjylland har foreholdt museets ledelse oplysningerne, og direktør Flemming Just udtaler:

- Da der er tale om en personalesag, vil det ikke være rigtigt af os at gå ind og kommentere og fremføre vore synspunkter. Vi er glade for, at Bettina, som vi traditionelt har et godt samarbejde med, kan oplyse, at Laila er kommet godt videre.

Bettina Jensen er overrasket over forløbet. 

- Det var en rigtig ærgerlig sag, der aldrig burde være endt med en opsigelse. Jeg kunne absolut have ønsket en bedre ledelsesmæssig håndtering af sagen. Som tillidsrepræsentant er du omfattet af særlige beskyttelsesregler. Der skal være tale om tvingende årsager for at kunne opsige en tillidsrepræsentant. Der var på ingen måde tale om tvingende årsager i denne sag. Heldigvis er Laila kommet godt videre, og sagen blev afsluttet med et tilfredsstillende forlig, siger hun.

Laila Strandbygaard har opgivet at få et andet job. Hun ville gerne have blevet på museet i fire år endnu – ”Jeg var rigtig glad for at være dernede” – indtil hun kunne gå på folkepension. Nu har hun i stedet taget seniorpension, og hendes mand går på efterløn om kort tid. 

Efter sagen har Laila fået mange dejlige fridage med manden og deres nye barnebarn og en pæn erstatning på bankbogen. Men en ærlig forklaring – dén fik hun ikke.