Historien om fleksible sygedage gav genlyd i landsdækkende medier, fx i TV-Avisen.

- Vores medlemmer sætter en ære i at passe deres opgaver og yde deres allerbedste. Derfor melder de sig kun syge, hvis de rent faktisk er det. Mit udgangspunkt er, at man er syg, når man er syg. Sådan lyder det fra HK Kommunals formand, Lene Roed, efter at flere borgmestre har foreslået at indføre såkaldte ’fleksible sygedage’.

Idéen om at bøje sygdomsbegrebet så medarbejdere, der for eksempel kun føler sig halvsyge, kan få afviklet nogle arbejdsopgaver hjemmefra, er fostret af en række sjællandske borgmestre.

En af dem er Ringsteds borgmester, Henrik Hvidesten (V), der blandt andet tager udgangspunkt i, at der har været færre sygemeldinger under corona-krisen.

- Normalt ville man måske sidde derhjemme og sige: ’Jeg hoster lidt, men jeg kan godt passe mit arbejde’. Så tager man ind på kontoret og spreder smitten. I stedet kan man nu sige, at man godt kan arbejde, men hjemmefra. Så bliver man hjemme og får ikke spredt smitten, siger Hvidesten til Ritzau.

Syge presses unødigt

I HK Kommunal køber formanden ikke borgmestrenes forudsætning om, at corona-erfaringerne kan bruges som afsæt til at lade syge ansatte arbejde hjemme.

- Hjemmearbejde er ikke mindre belastende end arbejdet på kontoret, og det er heller ikke noget, man lettere kan klare, når man er syg, siger Lene Roed, der karakteriserer borgmestrenes forslag som halvsløjt.

Hun frygter, at syge ansatte bliver presset unødigt, og at flere får stress, hvis borgmestrenes forslag får ben at gå på.

- Hvis målet er at få bragt sygefraværet endnu længere ned, end det er tilfældet nu, bør man i stedet sætte mange flere kræfter ind på at få sikret et godt og sundt arbejdsmiljø, lyder det fra HK Kommunals formand.

Medarbejderne vurderer bedst egen sygdom

Det er og forbliver ifølge Lene Roed en glidebane, hvis en arbejdsgiver i forbindelse med en sygemelding skal vurdere, hvor meget eller hvor lidt syg medarbejderen er.

- Enten er man syg, eller også er man ikke syg. Det er en anden situation, hvis medarbejderen føler sig sløj, men dog gerne vil bidrage. Så har medarbejderen foretaget en egenvurdering. Men det er en glidebane, hvis arbejdsgiveren skal foretage vurderingen, fastslår Lene Roed.