Håndspritfabrikation

Laborantteamet på KiiltoClean i -Assens har haft rygende travlt under coronakrisen, hvor virksomheden hver uge har fremstillet fire gange så meget håndsprit, som de plejer. Fra venstre ses laborantelev Hanne Hammerbak og derefter laboranterne Conny Hartmann, Camilla Bærentsen, Hala Hekmat Nashoor, Morten Rosengaard Andersen og Maria Louise Thrysøe. 

Sjældent - hvis ikke aldrig - har et desinficeringsprodukt fået så meget opmærksomhed, som da håndhygiejne blev udnævnt som det vigtigste våben i kampen mod coronavirus tilbage i februar. Danske erhvervsmedier døbte hurtigt de værdifulde dråber ”flydende guld”, mens DBA/Den Blå Avis, fjernede alle privatannoncer med håndsprit for blandt andet at sikre den digitale handelsplatform mod salg af stjålne varer fra danske hospitaler.

Derfor har mange øjne også været rettet mod den 40 år gamle familievirksomhed KiiltoClean A/S (tidligere Plum A/S) i Assens, hvor HK’ere i både administrationen og laboratorierne de seneste måneder har haft en travl rolle i hele landets kamp mod corona.

- Fra tidligere virusudbrud vidste jeg, at corona kunne få stor betydning for vores hverdag. Derfor fulgte jeg også udviklingen i situationen i Kina allerede fra december. Da den første dansker i februar blev testet positiv, og Sverige og Norge nogenlunde samtidig fik deres første COVID-19-tilfælde, gik det pludselig rigtig stærkt - og stærkere end jeg nogensinde havde kunnet forestille mig på forhånd, fortæller Camilla Bærentsen, der har været ansat som laborant hos KiiltoClean i 13 år.

Forskudte arbejdstider
I de efterfølgende måneder har telefonerne kimet i administrationen hos virksomheden, der er en af de største leverandører af håndsprit til sundhedsvæsenet i Danmark, Norge og Sverige. Efterspørgslen fra de danske hospitaler har ikke overraskende været enorm, men også mange private ringede i begyndelsen for at høre, om de kunne købe den eftertragtede vare. Selv om langt de fleste kunder har været forstående for situationen, ramte den desperation, der var blandt enkelte personer i det danske samfund, også virksomheden via et par ubehagelige telefonopkald, fortæller virksomhedens direktør Bo Eriksen.

Virksomheden firedoblede sin produktion i løbet af få uger. Normalt producerer de 60.000 liter håndsprit om ugen i Assens, men da corona ramte Danmark, besluttede ledelsen at snævre antallet af produkter ind for at udnytte kapaciteten bedst muligt. Siden slutningen af marts har de produceret 250.000 liter desinfektion om ugen, hvilket er mere end på noget andet tidspunkt i virksomhedens historie. Som tiden er gået, er efterspørgslen på sæbe og creme fra de danske hospitaler også steget, og KiiltoClean har derfor også måtte opjustere sin produktion af disse produkter.

Undervejs har ledelsen samtidig forsøgt at skabe nye strukturer, der afspejler den hektiske hverdag - for at alt ikke skulle ende i kaos og for at passe så godt på medarbejderne som muligt. I administrationen har de blandt andet simplificeret proceduren for ordrebekræftelse, og så har de inddraget eksterne sælgere i den daglige ordrebetjening, mens de i laboratoriet har indført forskudt arbejdstid, fordi de har ekstra travlt med blandt andet at mikroteste og kvalitetssikre den ekstra store mængde håndsprit, sæbe og creme.

- Vi har selvfølgelig indført forskudt arbejdstid for at nå at analysere de mange prøver, vi tager af mellemvarer og de færdige produkter for at sikre kvaliteten, men også for at passe mest muligt på hinanden, konstaterer Hala Hekmat Nashoor, der blandt andet er ansvarlig for mikrobiologisk og kemisk analyse af desinfektionsprodukter hos KiiltoClean.

Jagt på produkter fra hjemmekontoret
Hala Hekmat Nashoor er derfor også fortsat mødt ind i laboratoriet hver dag under hele perioden, men sådan har det langt fra været for alle. For selv om de i KiiltoClean har haft rygende travlt, har de medarbejdere, der har haft mulighed for det, arbejdet helt eller delvist hjemmefra for først og fremmest at minimere smitterisikoen, men også for at sikre, at der var raske hænder klar, hvis virksomheden skulle blive ramt af COVID-19.

Camilla Bærentsen er modsat sin laborantkollega en af de medarbejdere, der har haft en del af sin arbejdstid på hjemmekontoret. Her har hun blandt andet været med til at finde alternativer til de råvarer, virksomheden normalt benytter.

Mange af de danske hospitaler vil gerne have geler, men markedet er simpelthen ved at være udtømt for de fortykkere, vi normalt bruger.
Laborant Camilla Bærentsen
Allerede tidligt i forløbet oplevede KiiltoClean udfordringer med at få det nødvendige antal kapsler og pumper til flaskerne fra Kina, men der var de hurtige - og lidt heldige - med at finde alternativer på det europæiske marked. Siden har en lang række andre leverandører måttet melde udsolgt af råvarer, de bruger i produktionen af håndsprit.

- Mange af de danske hospitaler vil gerne have geler, men markedet er simpelthen ved at være udtømt for de fortykkere, vi normalt bruger. Derfor er vi i øjeblikket i gang med at undersøge, om vi kan få andre typer til at fungere i vores produkter - testningen er i fuld gang i vores laboratorie, fortæller Camilla Bærentsen til HK Privatbladet i maj.

Virksomheden har siden begyndelsen af marts været helt lukket ned for besøg udefra, ligesom markant færre stole i kantinen, afskærmning i storrumskontorerne og øget afspritning - også hos producenten selv - er en del af en ny hverdag.

Stolte af at være med til at gøre en forskel
Flere medier har under coronakrisen også rapporteret om, at virksomheden skulle være under politibeskyttelse. Selv om det ville være en god historie, er det dog ikke tilfældet, forsikrer direktør Bo Eriksen. Fyns Politi har blot rundet fabrikken rutinemæssigt for at forebygge indbrud og tyveri.

Bekymringer om pludselig at spille så afgørende en rolle i kampen med corona har da også sneget sig ind hos medarbejderne, selv om de hele tiden har forsøgt at have en så positiv tilgang til situationen som muligt.

- Selv om vi gør alt, hvad vi kan i forhold til at følge retningslinjer for blandt andet håndhygiejne, så er der jo altid en risiko - jeg har da tænkt tanken, hvad det vil have af konsekvenser for virksomheden, hvis jeg pludselig bliver smittet? siger Hala Hekmat Nashoor.

- Vi er meget sårbare i laboratoriet, hvor vi har kontakt med kolleger på tværs af afdelingerne - særligt med produktionen, hvor vi blandt andet henter færdigvareprodukter. Jeg vil være utroligt ked af, hvis jeg kom til at smitte andre uden at vide det - og på den måde risikere at sætte hele produktionen i stå, fortsætter hun.

Både Hala Hekmat Nashoor og Camilla Bærentsen og de øvrige kolleger er stolte af at være en del af en virksomhed, hvor de har kunnet gå fra at have en travl hverdag til en ualmindelig travl hverdag, og samtidig kunnet bevare det fokus og overblik, der har været nødvendigt for at levere de store mængder af hånddesinfektion til den danske sundhedssektor.

- Det gør mig stolt, fordi jeg ved, at det har været med til at gøre en kæmpe forskel for både sundhedspersonalet og de patienter, der har været indlagt med -COVID-19, siger Camilla Bærentsen.