For 41. år i træk drager Jobpatruljen snart ud i det østjyske sommerland for at tjekke løn- og arbejdsforhold for unge i fritids- og sommerferiejob og hjælpe dem til en god start på arbejdslivet.

Som altid undersøger Jobpatruljen, om arbejdsforholdene for de unge er i orden, og årets særlige fokus er på arbejdsskader. Mange unge er enten ikke oplært i sikkerhed - eller også kan de ikke huske oplæringen - og det kan ses på antallet af unge, der kommer til skade på fritidsjobbet.

Jobpatruljen er klar. Vil du med?

Jobpatruljen er vigtig

- Jobpatruljen er vigtig, fordi vi får en god kontakt med de unge, hvor vi kan gøre dem opmærksomme på, at der faktisk gælder nogle regler på det danske arbejdsmarked. Og så får vi jo også muligheden for at fortælle dem, hvad en rigtig fagforening kan gøre for dem, siger Jesper Thorup, fællesformand for HK Østjylland.

 

Unge mangler viden om rettigheder

Mange unge ved kun ganske lidt om, hvad de har ret til, hvad de har pligt til, og hvad de ikke må.

- Vores erfaring siger, at mange unge fritids- sommerferie-jobbere ikke får den løn, de skal have efter overenskomsten. Desuden bliver lovgivningen overtrådt mange steder, når unge fx udsættes for tunge løft, arbejder med farlige maskiner eller arbejder for længe, siger Christina Louise Hansen, koordinator for Jobpatruljen i Østjylland.

 

Overtrædelser anmeldes

- Vi kommer for at tale med de unge og hjælpe dem bedst muligt. Men støder vi på brud på overenskomsterne, indberetter vi dem til de pågældende fagforeninger, og lovbrud meldes til myndighederne, som fx Arbejdstilsynet. I særligt grove tilfælde er vi også parate til at anmelde virksomheden til politiet, siger Christina Louise Hansen.

Vil I vide mere eller med ud på patrulje, så kontakt Christina Louise Hansen på telefon 5134 5897 eller send en mail på christina.louise.hansen@hk.dk