Arbejdsmiljøkonsulent i HK Handel, Henriette Bjerg Mahrt, anbefaler, at man taler med sin leder eller sin arbejdsmiljørepræsentant, hvis temperaturerne bliver for høje på arbejdspladsen. Foto: Simon Klein Knudsen

Juli byder sandsynligvis på varmt sommervejr med masser af plads til solen, skriver dmi.dk på deres hjemmeside. Det er godt nyt, hvis man skal til stranden, men kan være mindre heldigt, hvis man er på job. Selvom mange nok vil nyde varmen, kan dagene også føles lange, når temperaturen indendørs kravler over de anbefalede 22 grader. 

5 retningslinjer om varme på jobbet

  1. Der er ikke noget, der hedder varmefri. Uanset hvor varmt det bliver, er din arbejdsgiver ikke forpligtet til at give dig fri.
  2. Arbejdstilsynet anbefaler, at temperaturen ligger på 20-22 grader ved stillesiddende/stillestående arbejde. Under normale omstændigheder må temperaturen ikke overstige 25 grader. 
  3. Er der IKKE normale omstændigheder, som f.eks. under en hedebølge, skal chefen sikre de ansatte bedst muligt mod ubehag og sundhedsfare. Det kan ske ved, at I får mulighed for pauser udenfor eller i køligere rum, har lettere påklædning på og adgang til vand. 
  4. Tag hensyn til risikogrupper. Gravide, ældre og hjerte/lungesyge kolleger kan have brug for ekstra pauser eller for at blive flyttet fra varme omgivelser.
  5. Får en kollega symptomer på for meget varme (svimmelhed, kvalme, hovedpine, synsforstyrrelser), skal han eller hun hjælpes til køligere omgivelser og gives rigeligt at drikke. Bliver man dårlig på sit arbejde, har man selvfølgelig ret til at melde sig syg, også når det skyldes varme.

Er der meget varmt, kan I selv forsøge at begrænse varmen ved at slukke lys, spots og andre varmekilder, afskærme for solen og holde døre og vinduer åbne, uden at I sidder i træk. Husk også den lette påklædning, gerne i bomuld - og masser af vand. 


Tag fat i din arbejdsmiljørepræsentant

Selvom temperaturen ikke er høj udenfor, kan lokalerne godt blive for varme, og det er vigtigt at være opmærksom på.

- Hvis det er vanskeligt at holde temperaturen i lokalet under 25 grader i perioder, hvor temperaturen udenfor ikke er specielt høj, kan det skyldes belysningen, mange mennesker i lokalet, maskiner og skærme, manglende luftskifte eller solskin gennem store, uafskærmede vinduer, siger Henriette Bjerg Mahrt, arbejdsmiljøkonsulent i HK Handel. Hun opfordrer til, at man tager en snak med sin arbejdsmiljørepræsentant om, hvad der kan gøres for at bringe temperaturen ned ved f.eks. at organisere arbejdet anderledes eller justere ventilationssystemet. 

Hvis du arbejder et sted med 10 eller flere ansatte, skal I have en arbejdsmiljørepræsentant. Du kan tage fat i arbejdsmiljørepræsentanten, hvis du er i tvivl om, hvorvidt arbejdsmiljøet er godt nok, eller hvis du har spørgsmål. Du er også altid velkommen til at ringe til din lokale afdeling i HK Handel på tlf.: 7011 4545.