Opdateret

Denne nyhed er redigeret og ændret i forhold til det der var skrevet i HK Kommunals nyhedsbrev den 18. juni 2020. Ændringerne skyldes, at de faglige organisationer sammen er ved at tolke på udmeldingen fra KL. Hvordan HK Kommunal og de andre organisationer forholder sig til udmeldingen er endnu ikke fastlagt. Men HK Kommunal opfordrer alle medlemmer til at overholde de gældende rejsevejledninger. 

 Danskerne skal i karantæne i 14 dage, hvis rejsen er gået til en destination, som Udenrigsministeriet fraråder at besøge som følge af faren for coronasmitte. Hvis det kolliderer med et kommunalt ansættelsesforhold ved hjemkomst, kan det ud løse en fyreseddel, skriver DR.

KL har nemlig udsendt nogle retningslinjer til kommunerne, der betyder, at ferien 'kan medføre ansættelsesretlige konsekvenser', som det for eksempel hedder i et brev fra Odense Kommune til de ansatte.

Følg de gældende rejsevejledninger

HK Kommunal opfordrer medarbejderne i kommuner og regioner til at følge Udenrigsministeriets rejsevejledning og undlade ikke-nødvendige rejser.

Hvis medarbejderen skal på en nødvendig rejse, opfordres medarbejderen til inden afrejse at orientere sin arbejdsgiver og aftale, hvordan hjemkomsten eventuelt skal håndteres.

Det kan eksempelvis være, hvordan en karantæne ved hjemkomst skal håndteres. Eksempelvis ved at aftale at der arbejdes hjemmefra i karantæneperioden. Medarbejderne opfordres også til at følge opfordringen til at holde sig hjemme i 14 dage efter hjemkomst fra de lande, som Udenrigsministeriet fraråder rejser til. Opfordringen gælder både nødvendige og ikke-nødvendige rejser.

Konkret og individuel afgørelse

Hvis arbejdsgiveren eventuelt træffer beslutning om, at en rejse til udlandet med efterfølgende 14 dages karantæne skal medføre en ansættelsesretlig konsekvens, er det afgørende, at arbejdsgiver i hver enkelt tilfælde foretager en konkret og individuel vurdering, inden beslutningen træffes.

Artiklen er opdateret 18. juni 2020