Rita Bundgaard

Rita Bundgaard, formand for HK Stat og chefforhandler for alle statens ansatte, havde gerne set en forlængelse af OK18, så parterne fik et år til at tage bestik af situationen efter corona. Men betingelsen, at alle organisationer for offentligt ansatte skulle være enige om det, var ikke opfyldt. Foto: Mikkel Østergaard. 

Der er ingen tvivl længere. Forhandlingerne om nye overenskomster for de 180.000 statsansatte går i gang som planlagt til vinter.

Overvejelser og forslag fra de faglige organisationer, heriblandt HK Stat, om at forlænge den nuværende overenskomst med et år, er skrinlagt efter et møde mellem CFU, de statsansattes fælles forhandlingsparaply, og statens arbejdsgiver, skatteminister Morten Bødskov (S).

’Vi tilbød ansvarlig løsning’

- I HK Stat vurderede vi lige som samtlige øvrige organisationer i CFU, at det måtte være en fælles interesse mellem lønmodtagere og de statslige arbejdsgivere ikke at forhandle overenskomster for milliarder i en periode præget af stor usikkerhed på grund af coronakrisen. Der er usikkerhed om både samfundsøkonomien, lønudviklingen på det private arbejdsmarked og om ’genstarten’ af såvel Danmark som resten af verden, siger Rita Bundgaard, formand for HK Stat og samtidig chefforhandler for alle statens ansatte.

- Derfor tilbød vi statens arbejdsgiver en ansvarlig løsning, hvor vi i stedet for traditionelle overenskomstforhandlinger forlænger overenskomsten fra 2018. Det ville give parterne et år til at tage bestik af situationen, så de økonomiske rammebetingelser ville fremstå mere klare ved forhandlingerne i 2022, forklarer Rita Bundgaard.

- Skatteministeren ville kun være med på en forlængelse, hvis der var enighed om den blandt alle organisationer for offentligt ansatte. Og den betingelse var ikke opfyldt. Det er ærgerligt, for jeg tror, at ideen var klog for begge parter. Men det ændrer ikke ved, at vi naturligvis fortsætter vores forberedelser til at forhandle til vinter med henblik på at indgå en ny overenskomst med virkning fra 1. april 2021, understreger Rita Bundgaard.

Ifølge mediet altinget.dk er det sygeplejerskerne i DSR og pædagogerne i BUPL, der stritter imod en forlængelse af OK18. Begge organisationer er i med i Forhandlingsfællesskabet, som samler forbund for alle ansatte i kommuner og regioner.

Stadig tid til at levere dine krav

Hundredvis af medlemmer har de seneste par uger leveret masser af ønsker til forbedringer af overenskomsten til inspiration for HK Stats bestyrelse, der skal udtage de endelig krav efter sommerferien.

Selve forhandlingerne går først i gang i januar. Fristen for at give sit besyv med er netop forlænget til 26. juni. Både enkeltpersoner og hele HK-klubber på statens arbejdspladser kan skrive og sende deres krav her. (Linket er udløbet pr 27/10 2020)

Få overblik og følg med i OK21