Professsor Vincent F. Hendricks fra Københavns Universitet er en fest at se på, når han holder oplæg

Professor Vincent F. Hendricks fra Københavns Universitet er en fest at se på, når han holder oplæg

 

Du har måske set ham i TV: Dansk-amerikaner, power-snakkende, gestikulerende, venlig.

 

På en varm dag i juni var det en gruppe HK fællestillidsrepræsentanters tur til at lytte til Vincent F. Hendricks, professor i formel filosofi på Københavns Universitet.

 

Fællestillidsrepræsentanterne er tillidsvalgte fra HK Kommunal, som mødte Vincent F. Hendricks på Gartnervej i Aalborg.

 

Vincent skulle tale om det, som han er ekspert i: Logik, argumentation, social opførsel, sandhed og løgn. Og der blev også tid til at tale om en vis amerikansk præsident og hans omgang med sandheden og dens modsætning.

 

Fællestillidsrepræsentanterne er i gang med et længere og spændende forløb, der skal hjælpe dem med at blive styrket i deres rolle.

 

Det kræver sin mand eller kvinde at være FTR

 

For det er ingen hemmelighed, at det kræver sin mand eller kvinde at være bindeled mellem ledelse og medarbejdere i en kommune eller region; arbejdspladser med flere tusind medarbejdere og en meget stor gruppe kolleger at repræsentere.

 

Det drejer sig blandt andet om at blive god til at argumentere.

 

Og netop på det punkt har den 50-årige professor megen viden at øse af.

 

Deltagerne blev både klogere og fik nogle gode grin og smil

Deltagerne blev både klogere og fik nogle gode grin og smil

 

 

Deltagerne blev blandt andet ”hørt” i, hvad logik er, hvad argumenter er, hvordan Aristoteles opfattede logik, og hvordan vi opfatter den i dag. Sidstnævnte ikke mindst påvirket massivt af den informations-processering, vi alle benytter os af dagligt. Ganske enkelt, når vi søger på Google og andre steder.

 

Vincent mindede deltagerne om, at de skal være på vagt og være kritiske:

 

- Man kan lave de mest afsindige argumenter, der er logisk gyldige, sagde han blandt andet. Og:

 

- Man kan lave logiske argumenter, som er nonsens, fordi præmisserne ikke er gyldige.

 

 

Professoren indtog masser af kaffe under sin tankevækkende peptalk

Professoren indtog masser af kaffe i løbet af sin tankevækkende peptalk

 

Endnu værre end nonsens er ”bullshit”, som er bevidst opløsning af skellet mellem sandt og falsk, og fake news (falske nyheder), som simulerer journalistik og dermed prætenderer at være sande, men ikke er det.

 

Alt sammen farlige fænomener, ifølge Vincent F. Hendricks.

 

- Viden kræver altid en begrundelse. Der er et sandhedskrav, formanede Vincent F. Hendricks gruppen af fællestillidsrepræsentanter.

 

- Når den fortællende sandhed (= den, afsenderen selv har fundet på, red.) vinder, så kan du få folk til at tro på hvad som helst, lød professorens salut.

 

Kaskadeeffekten kan være farlig - og mobiler manipulerer os

 

Vincent F. Hendricks gennemgik også de mekanismer, der gør, at vi har en tendens til at gøre det samme i sociale situationer - det, videnskaben kalder ”kaskadeeffekten”. Autoriteter, der går først, sætter retningen, men det er ikke sikkert, at vi har lyst til at følge den retning, når vi tænker os om.

 

Til slut kom Vincent F. Hendricks ind på internettets ulige fordeling af opmærksomhed. Han fyrede en bredside af mod det faktum, at det nye, offentlige rum (nettet) er på private hænder, og imod mobiltelefonernes massivt adfærds-manipulerende egenskaber.

 

- Og dem giver man til børn! Udbrød professoren.

 

En smule forpustede, men også klogere gik deltagerne derfra, og tænkte nok efter en ekstra gang, inden de rutinemæssigt tjekkede deres Facebook.

 

Efter formiddagen med Vincent F. Hendricks vil næste forløb for fællestillidsrepræsentanter blandt andet blive en styrkelse af deres viden om krisepsykolog og jura.