Tandklinikoverenskomsten

 

HK Privats medlemmer på landets tandklinikker har netop givet et kæmpestort ja til en ny overenskomst, der efter et noget usædvanligt forløb blev forhandlet på plads i slutningen af maj.

Hele 98 % af de 4232 stemmeberettigede tandklinikassistenter har stemt ja ved urafstemningen.

Dermed står HK Privat med et klart svar fra sine medlemmer om, at man er tilfredse med den indgåede overenskomstaftale.

Større spænding har der været om resultatet på arbejdsgiversiden, hvor tandlægerne meget overraskende forkastede resultatet og stemte nej. Et resultat, der blev offentliggjort kort før aftalen skulle til afstemning blandt tandklinikassistenterne.

Nu har Tandlægeforeningens medlemmer altså så i anden omgang vendt et markant nej til et markant ja. Denne gang har 65 % af tandlægerne stemt, og 77 % har stemt ja.

- Jeg er lettet og glad for, at vi nu kan sende vores tandklinikassistenter på sommerferie med den ro i maven, som en overenskomstaftale giver. Tandlægerne sendte os ud i et tumultarisk forløb, efter at de stemte nej i marts, men i stedet for at aktivere en konflikt med det samme, har vi hele tiden haft en klar linje om ikke skabe kaos midt i en sundhedskrise. Vi forstår, hvor stort et samfundsansvar vi bærer, og det har hele vejen igennem været vigtigt for os at vise os som en ansvarlig forhandlingspartner, siger næstformand i HK Privat, Anja C. Jensen, som er meget tilfreds med, at hele 81 procent af klinikassistenterne har stemt.

- Nu har vi et resultat, hvor vi også har givet tandlægerne den håndsrækning, at overenskomststigningerne først skal udbetales til december, så klinikkerne kan sikre likviditet, mens de stadig er på vej op igen efter coronanedlukningen. Det har de tydeligvis taget godt imod, siger Anja C. Jensen.

Rammen for den 3-årige overenskomstaftale er den samme som ved den første overenskomstaftale, men klinikassistenterne må altså dog vente lidt længere på at få lønstigningerne ind på bankkontoen end andre privatansatte i industrien. Overenskomstaftalen indeholder, ligesom den oprindelige, en automatisk stigning i minimumslønnen på 1.421 kroner om måneden fordelt over 3 år for alle privatansatte tandklinikassistenter.

Forbedringerne i den nye overenskomst minder derudover i høj grad om industriforliget, som blev indgået 9. februar. Eksempelvis stiger fritvalgskontoen fra 4 til 7 procent i aftaleperioden. Beløbet kommer oveni lønnen og kan veksles til kontanter, indbetales til pensionsordning eller bruges til at købe seniorfridage. Og som noget helt nyt kan man som forældre bruge af kontoen til at afholde barns 2. hele sygedag samt lægebesøg med børn.

Udover forbedringer på fritvalgskontoen er der til nybagte forældre også yderligere 3 ugers betalt barsel til den forælder, der ikke afholder barselsorlov.

Et nyt element i overenskomstaftalen er derudover nedsættelsen af et samarbejdsudvalg, som skal mødes en gang om året.