Jobpatruljen i Aalborg 2019

 

I år har 20 unge frivillige meldt sig til Jobpatruljen. I uge 28 og 29 kører de Nordjylland rundt og besøger igen unge på deres arbejdsplads for at tale med både fritidsjobbere og arbejdsgivere om arbejdsforhold. Rigtig mange steder har arbejdsgiveren heldigvis godt styr på de love og regler, de unge skal arbejde under.

- Men erfaringen fra tidligere år viser desværre også, at mange unge fritidsjobbere finder sig i langt mere, end de bør. Måske fordi de er bange for at miste deres job, hvis de stiller spørgsmål til arbejdsgiverens dispositioner. Mange unge taler heller ikke med andre om de forhold, de arbejder under. Derfor er det så vigtigt, at både unge selv og deres forældre kender de regler og love, de arbejder under, forklarer den nordjyske jobpatruljekoordinator, Louise Nabe-Nielsen.

Erfaringen viser, at det især ser sager om arbejdsmiljø, ansættelsesforhold, arbejdstid og servering af alkohol, der typisk skal kigges nærmere på.

- Vi kan blive meget bedre til at passe på de unge, når de passer deres fritidsjob. Sidste års Jobpatrulje afslørede, at det desværre står mere grelt til på det område, end vi havde forestillet os, siger jobpatruljekoordinator, Louise Nabe-Nielsen.

Stor opbakning fra de frivillige aktivister

Sidste år måtte den nordjyske Jobpatrulje sende 229 sager videre til faglig opfølgning eller politianmeldelse, fordi arbejdsgiverne ikke overholdt gældende love og regler. Der var flere sager med ret alvorlige overtrædelser af arbejdsmiljølovgivningen.

- Derfor er vi også glade for, at der igen i år har været stor opbakning fra vores frivillige aktivister, der bruger to uger af deres sommerferie på at rejse rundt i Nordjylland og tale med både arbejdsgiverne og de unge fritidsjobbere, siger Louise Nabe-Nielsen.

- Heldigvis oplever vi, at de virksomheder, vi tidligere har besøgt, ofte har fået bedre styr på tingene, når vi kommer igen året efter. I nogle tilfælde handler det også om, at arbejdsgiveren faktisk ikke har helt styr på reglerne. Det er uhyre positivt at se, at vores kampagne har den effekt, tilføjer Louise Nabe-Nielsen.

Jobpatruljen taler med en ung fritidsjobber i en isbod. Foto fra 2019

Jobpatruljen taler med en ung fritidsjobber i en isbod. Foto fra 2019

 

Jobpatruljen Nordjylland i tal

  • 1823 nordjyske virksomheder blev i 2019 besøgt i løbet af uge 28 og 29 mod 1294 året før.

  • I alt interviewede Jobpatruljens frivillige 521 unge fritidsjobbere om forholdene på deres arbejdsplads mod 512 i 2018.

  • 229 sager blev sendt videre til faglig opfølgning eller politianmeldelse mod 165 i 2018.

  • Af disse handlede de:

  • 149 sager om arbejdsmiljø (i 2018: 100)

  • 97 sager om arbejdstid (i 2018: 69)

  • 54 sager om løn, sygdom og ferie (i 2018: 53)

  • 40 sager om ansættelsesforhold (i 2018: 16)

  • 13 sager om mindreåriges servering af alkohol (i 2018: 7).

 

Tjek din præcise løn og læs mere om dine rettigheder på

www.jobpatruljen.dk