Arbejdsro

Magnus Thielsen håber på, at muligheden for at arbejde hjemmefra er kommet for at blive. Foto: Jeppe Carlsen

- Selv om jeg har et digitalt job, som sagtens kan løses hjemmefra, har det været nyt for mig at arbejde hjemme under nedlukningen. Særligt den større stemme jeg har haft i mine grafiske opgaver, i kraft af at jeg ikke har siddet fysisk sammen med min leder og mine kolleger, har jeg oplevet som meget positiv. Som fastansat har jeg pludselig bevæget mig ind i den måde, freelancere arbejder på, med mere selvstændighed og mindre styring af opgaverne.

Det har været sundt for mig, men jeg tror også, det har været sundt for min leder, for mine kolleger og organisationen i det hele taget. Nogle gange bliver man nødt til at slippe tøjlerne lidt for så at se tingene falde på plads på en ny måde.

Vi har de sidste måneder vist, at vi kan arbejde sammen på mange flere måder og nå meget mere, end vi på forhånd troede var muligt, samtidig med at den større grad af autonomi i de enkelte opgaver har gjort, at vi er nået ud med vores ting steder, vi ikke har været før.

Det har sat tanker i gang om, hvordan jeg kan tilrettelægge mit arbejdsliv fremover, så jeg får lavet en klar skillelinje mellem, hvornår jeg er på kontoret, og hvornår jeg arbejder på et projekt, hvor det giver bedst mening, at jeg til at starte med sidder alene med det derhjemme, inden det bliver bragt videre i en større gruppe. På den måde vil vi kunne få bragt den frihed, der følger med den fysiske distance, med videre fremadrettet.

Jeg har allerede forsøgt at bringe det op undervejs, og der er stor enighed om, at vi har fået tingene til at køre godt på trods af corona og travlhed, og at det vil være et kæmpe plus at skubbe vores arbejdsliv mere i den retning. Når det er sagt, er der selvfølgelig stadig nogle antagelser, der skal gøres op med, og tanker, der skal vendes, i forhold til hvordan vi får tilrettelagt det bedste arbejdsliv for alle.

Læs også: Fremtidsforskerens bud på hjemmearbejde

5 gode råd til hjemmearbejdspladsen

  1. Sikr, at du har en hensigtsmæssig arbejdsstilling og variér mellem forskellige arbejdsstillinger. Dit bord og stol skal passe til dig.
  2. Sørg for, at lysforholdene er i orden for at forebygge øjengener.
  3. Bevæg dig. Hold pauser væk fra computeren, lav udstrækningsøvelser og gå en lille tur.
  4. Få styr på udstyr og it-sikkerhed. Brug ekstern skærm, tastatur og en mus, da du ikke må arbejde ved en bærbar hele dagen.
  5. Arbejdsgiveren har ansvaret - også derhjemme. Hjemmearbejdspladser skal indgå i arbejdspladsvurderingen (APV).