Transporttid på arbejde

- Det er ikke arbejdstiden ude rundt omkring i landet, jeg er ked af, men al den fritid jeg bruger væk fra hjemmet. Foto: Kåre Viemose

- Som arbejdsmiljøkonsulent har jeg siden 2013 haft bankens eneste officielle hjemmearbejdsplads. Jeg har bare slet ikke fået den brugt i det omfang, det var planen. Med 105 filialer har jeg brugt 90 % af arbejdstiden på at være rundt i hele landet.

Jeg skal besøge alle filialer fysisk mindst én gang om året for blandt andet at foretage lovpligtige arbejdsmiljøbesøg, udarbejde APV’er og sikre et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø og en ambitiøs sundhedsstrategi med en lang række konkrete tilbud om motion. Det har udviklet sig mere og mere. Jeg vil rigtig gerne være med i mange ting, men det har så også betydet flere møder og flere overnatninger ude. Ved årsskiftet lavede jeg et nytårsforsæt om at prioritere mit arbejdsliv anderledes. Alting fortsatte dog som før, indtil corona ramte landet.

Det er ikke arbejdstiden ude rundt omkring i landet, jeg er ked af, men al den fritid, jeg bruger væk fra hjemmet. Med alderen er behovet for at være i hjemlige omgivelser blevet større. Jeg har virkelig nydt at være en del af de små dagligdagsting i familien og have tid i hverdagen sammen med mine børn og børnebørn. Jeg er meget social, og jeg har i den grad også savnet at komme ud til mine kolleger. Men jeg har de seneste måneder samtidig oplevet, hvor meget energi jeg får, når jeg er hjemme og kan være mig selv på en anden måde. Uanset hvor mange gange jeg har sovet på Glostrup Park Hotel, vil jeg stadig altid være gæst.

Det, at jeg er blevet langt bedre til at benytte de digitale muligheder som for eksempel Teams og Skype, gør, at jeg nu og fremover kan og vil tilrettelægge min arbejdsdag anderledes. Jeg vil fortsætte med at holde de møder, jeg kan, digitalt, og når jeg så skal rundt til filialerne, for det skal jeg i høj grad stadig - alle 105 filialer skal fortsat have mindst et besøg årligt - så skal jeg blive bedre til at holde fast i, at det skal passe ind i min egen kalender.

Før har jeg været for flink til at sige, ”ja, okay, så bliver jeg i København en dag ekstra”, hvilket har medført en overnatning ude, i stedet for at jeg kunne komme hjem til min familie. Det betyder alligevel mere for mig, end jeg lige troede, at sove i min egen seng.

Læs også: Fremtidsforskerens bud på hjemmearbejde

 

5 gode råd til hjemmearbejdspladsen

  1. Sikr, at du har en hensigtsmæssig arbejdsstilling og variér mellem forskellige arbejdsstillinger. Dit bord og stol skal passe til dig.
  2. Sørg for, at lysforholdene er i orden for at forebygge øjengener.
  3. Bevæg dig. Hold pauser væk fra computeren, lav udstrækningsøvelser og gå en lille tur.
  4. Få styr på udstyr og it-sikkerhed. Brug ekstern skærm, tastatur og en mus, da du ikke må arbejde ved en bærbar hele dagen.
  5. Arbejdsgiveren har ansvaret - også derhjemme. Hjemmearbejdspladser skal indgå i arbejdspladsvurderingen (APV).