dommer

Dommerforeningens formand Mikael Sjöberg mener, at der konkret er brug for langt flere dommere og ikke mindst kontorfunktionærer, som kan bistå dommerne, så dommerne "kan bruge deres tid på at gå i retten og ikke sidde og skrive sager”. HK Stats næstformand Peter Raben er enig. Foto: Mostphotos.

Sagerne har igennem flere år hobet sig op for de danske domstole, og bunken af sager er blot blevet større, mens domstolene var lukkede fra uge 12 til 17 som følge af coronaepidemien.

Set i det lys har regeringen i dag afsat 7 millioner kroner i 2020 til initiativer, som skal lette presset på domstolene. Der skal blandt andet ansættes i alt 10 nye dommere ved by- og landsretterne - 4 ved byretterne og 6 ved landsretterne, oplyser Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

Læs også: Opråb fra dommere: Giv os flere HK'ere

Men selv om håndsrækningen er tiltrængt, så skal der langt mere til for at afhjælpe problemerne. Det mener landsdommer Mikael Sjöberg, som er formand for Den Danske Dommerforening.

- Gennem mange år er vi blevet udsat for besparelser, nye regler og øget arbejdspres. Så 7 millioner rækker altså overhovedet ikke, siger Mikael Sjöberg ifølge Ritzau.

Han mener, at der konkret er brug for langt flere dommere og ikke mindst kontorfunktionærer, som kan bistå dommerne, så dommerne "kan bruge deres tid på at gå i retten og ikke sidde og skrive sager”.

Peter Raben: Hele kæden er ved at knække

HK Stat organiserer 21.000 administrative medarbejdere på tværs af staten herunder omkring 4.000 medlemmer i straffesagskæden fra Justitsministeriet, politiet og anklagemyndigheden til domstolene og Kriminalforsorgen. Hele straffesagskæden er på vej til at bryde sammen, så vi har brug for politisk handling med noget der batter – og ikke bare lappeløsninger, siger næstformand i HK Stat, Peter Raben.

- 10 nye dommere til 25 by- og landsretterne forslår som en skrædder i helvede. Det er alt for lidt til at løse det store opgavepres ved domstolene, siger Peter Raben. Det er kun et første, lille skridt på vejen til forhåbentlig væsentligt flere ressourcer til domstolsområdet, mener han.

- Der skal ikke blot ansættes flere dommere, men også flere administrative medarbejdere. Mens der er kommet flere sager, er antallet af HK’ere raslet ned. Jeg er helt enig med Mikael Sjöberg i, at der ikke mindst er brug for kontorfunktionærer til at bistå dommerne. Det har vi også ved vores løbende dialog med forskellige partiers retsordførere hørt, at der er politisk forståelse for.

- Ministeren taler om at ”effektivisere straffesagskæden”, og det lyder jo godt. Han skal bare huske, at vi allerede har et af verdens mest effektive, velansete og billige retssystemer, men det er hårdt presset, og kæden risikerer at knække. Effektivisering må indebære, at der ikke opstår flaskehalse på grund af for få ressourcer undervejs i kæden.

Justitsminister Nick Hækkerup erkender i en pressemeddelelse, at der er fortsat fokus på ’en generel styrkelse af domstolene’ og udtaler, at det er ’stærkt bekymrende, at domstolene gennem længere tid har været presset af lange sagsbehandlingstider og voksende sagsbunker’.

Læs også: HK Stat i videomøde med justitsministeren: Styrk hele straffekæden

- Derfor har vi også store forventninger til justitsminister Nick Hækkerup, når han i en pressemeddelelse lover at have fortsat fokus på en generel styrkelse af domstolene. Det er lige præcis det, vi ved møder med justitsministeren og Folketingets retsudvalg har peget på, siger Peter Raben.