Coronaen kom som et lyn fra en klar himmel. Det var helt nødvendigt at følge et udtalt forsigtighedsprincip. Takket være den kurs, regeringen har lagt, er Danmark indtil videre sluppet nådigt fra sygdommen, og vi kan langsomt genåbne landet. Gudskelov.

Men krisen har haft en anden pris. For erhvervslivet og for de mange, der allerede har mistet eller står til at miste deres job. Oplevelsesøkonomien er særlig hårdt ramt. Københavns Lufthavn og hotellerne er i knæ. Ikoniske attraktioner som Tivoli må afskedige flere hundred medarbejdere. Og mange små spisesteder og butikker, der lever af turister, må også fyre personale eller dreje nøglen om. Virksomhederne i København regner samlet med at tabe næsten en tredjedel af deres omsætning – for turismeerhvervet er det hele 50 procent.

Krisen kalder om noget på en stærk hovedstad. Desværre er det efterhånden næsten outreret at tale Københavns sag. Det undrer os ærlig talt. For det er en farlig myte, at får den ene landsdel noget, går det ud over en anden. Måske kan København for os herhjemme ligne den stærke i skolegården. Men ude i den store verden er København en lilleput, der har formået at spille i de stores liga på trods af sin størrelse takket være en værdifuld opbakning hjemmefra.

Københavns betydning for Danmark kan regnes i tørre tal: Hovedstadsregionen tegner sig for godt 40 procent af hele Danmarks bnp, og København leverer mere end 2 milliarder kroner til resten af landet i udligning. Det kan vi blandt andet gøre, fordi København er trinbrættet til Danmark og formår at tiltrække internationale turister, investeringer, virksomheder og talenter.

Det skaber jobs og vækst. Ikke blot i København. Ifølge Dansk Erhverv forbruger udenlandske turister alene for knap 55 milliarder kroner om året i Danmark. København står for næsten halvdelen, 24,5 milliarder kroner.

Vækst og beskæftigelse i hovedstadsområdet forgrener sig ud i hele landet. Med coronakrisen vil konkurrencen om turister, talenter og investeringer blive endnu hårdere. Lukker man for vandhanen til København, kvæler man mange virksomheder og dermed arbejdspladser i hele landet. Risikoen er også, at investorerne skifter fokus fra København og i stedet satser på andre storbyer i nabolaget som Stockholm, Hamburg eller Berlin. Oven på coronakrisen vil det ganske enkelt være katastrofalt.

Hvis vi ønsker, at København skal blive ved med at være et guldæg for hele landet, må vi ikke tage København for givet. Viljen til at prioritere hovedstaden er helt afgørende for, at vi kommer godt gennem coronakrisen.

Når vi diskuterer regler for antal overnatninger, hjælp til virksomheder og turismeindustrien, mulighed for at åbne mere og grønne investeringer efter krisen, skal København selvfølgelig med. For Danmark har brug for en stærk hovedstad.

Debatindlægget ligger her bag betalingsmur på politiken.dk.