grill

25 procent af HK Stats medlemmer har valgt at have eget hjem som base for sommerferien i år. Foto: Mostphotos 

'Vi kan ikke alle få et sommerhus i Jylland eller på Falster sammen med tyskerne – nogen er jo nødt til enten at holde ferie hjemme eller også rejse ud af landet', skriver en af de næsten 1.500 deltagere i en stor spørgeundersøgelse, HK Statbladet har lavet blandt 4.000 medlemmer i første del af juni 2020.

Rejse ud af landet er der dog ikke mange, der gør denne sommer. Kun 6 procent har markeret, at de satser på at rejse et sted hen i udlandet, hvor det bliver muligt at rejse til.

For over halvdelen af HK Stat-medlemmerne er det lykkedes at få lagt en plan for ferien under danske himmelstrøg, i sommerhus, på camping eller lignende. Mens en fjerdedel har markeret, at ferien skal foregå hjemme på egen matrikel.

Om ferie i eget hjem, populært kaldet staycation, er valgt af nød eller af lyst, giver undersøgelsen ikke et entydigt svar på. Flere fritekstsvar tyder dog på, at man har valgt at benytte lejligheden til også at få praktiske opgaver fra hånden – når det nu skal være sådan.

'Det bliver en blanding af ture med vores autocamper og arbejdsferie i hjemmet', lyder det fx fra en.

Med eget bad og toilet

For nogle er valget om hjemmeferie måske truffet ud fra coronahensyn:

'Vi kører ud hjemmefra og tager måske en enkelt eller 2 overnatninger, hvor vi har eget bad og toilet'.

Mens det for andre kan have helt andre årsager:

'Vi holder ferie hjemme og regner med at køre lidt ud hjemmefra og se nogle forskellige ting. Dette skyldes ikke frygten for corona, men fordi vi skal holde en lille komsammen i haven i sensommeren, er begge to fyldt rundt i år.'

'Hjem' kan også være et mere flydende begreb. En skriver:

'Jeg skal hente mit kommende hjem i Holland – en stor båd, så ferien går med at hente den og sejle den hjem.'

Sprit, handsker og masker i bilen

Iblandt er også en lille del, knap 6 procent, som på undersøgelsestidspunktet ikke havde lagt ferieplaner.

'Al planlægning er blevet aflyst, så jeg tager en dag ad gangen', skriver en.

Andre holder fast i en detaljeret plan og tager deres forholdsregler – corona eller ej:

'Camping rundt i Jylland og til sidst en tur til Norge, hvorefter turen går hjem gennem Sverige, hvor vi selvfølgelig ikke stopper. Vi har mad og kogefaciliteter i bilen, så vi kan klare turen uden at møde svenskere, dog vil vi også have handsker, sprit og masker i bilen'.

Godt 1 procent har angivet, at de helt springer ferien over denne sommer.