Luftfart

- Det er folk, der har lagt hele deres liv på denne arbejdsplads. Det er ægtepar, der har mødt hinanden, mens de har været hos SAS. Det er kolleger, der er blevet som en slags familie for hinanden. Og nu er det efter en lang periode med hjemsendelse og uvished bare slut. Det er en trist, trist periode for os alle sammen, siger Henrik Meiner, der er fællestillidsrepræsentant for HK’erne i SAS

Handlingselskaberne er også meget hårdt ramt af fyringer. Aviator har afskediget 160 på HKområdet, Menzies har måttet skille sig af med 135, og handlingsselskabet CFS har sagt farvel til 18 HK’ere.

I Aarhus er 7 ud af 21 HK’ere afskediget, og i Billund er det 80 ud af 230 på HK’s overenskomstområde, der har mistet deres job.

- Det er en forbandet trist periode for dansk luftfart, alt for mange dygtige, kompetente og meget loyale kolleger får i disse dage et uønsket brev i deres e-boks. Vi må og skal kæmpe for at få en bred støtte til luftfart, så resten af branchen ikke tipper. Vi skal have gang i trafikken og produktionen hurtigst muligt, så de af kollegerne, der er blevet afskediget forhåbentligt kan komme tilbage igen, siger Betina Hvolbøl Thomsen, der formand for branchesektionen Luftfart i HK Privat og supplerer:
- Jeg forudser, at det bliver en megahård periode, hvor vi kommer til at slås for vores løn og arbejdsforhold, og så får vi virkelig brug for et stærkt sammenhold!

Formanden for HK Privat, Simon Tøgern, kalder situationen alvorlig og vemodig.

- Vi har vidst længe, at vi ville miste en del stillinger i lufthavnene. Men når man så får beskeden og ser, hvordan dygtige HK’ere nu skal sige farvel til job og kolleger, som de er glade for, så kan man ikke undgå at blive ramt af det, siger Simon Tøgern og tilføjer:

- Nu gælder det om at få løftet dem, der er blevet opsagt godt videre. Og der har vi alle forventninger om, at politikerne også vil være klar til at luge ud i de sædvanlige snubletråde, sådan så de, der bliver ledige, kan komme hurtigt i gang med efter- og videreuddannelse.

Fyrede medlemmer kan få hjælp i deres afdelinger, og der er også god rådgivningshjælp at hente i Karrieretelefonen, som er åben alle hverdage fra kl. 13-16 på 3330 4460. HK Hovedstaden, hvor langt de fleste fyrede hører til, holder i løbet af de næste to uger 10 informationsmøder for de afskedigede, blandt andet med fokus på efter- og videreuddannelse.

For formanden for HK Privat understreger det endnu en gang, hvor vigtigt en seriøs og ambitiøs redningsplan for luftfarten er.

- Luftfartspakken fra sidste uge er slet ikke ambitiøs nok. Danmark risikerer at miste sin helt centrale placering i luftfarten i Europa, hvis der ikke tænkes hurtige og markante indsatser, så flybranchen kan komme på vingerne igen, siger Simon Tøgern.

HK Privat sendte sammen med DI Transport, 3F Transport, FPU og Dansk Luftfart tidligere på måneden et SOS fra netop luftfarten til beskæftigelsesministeren, erhvervsministeren, finansministeren og transportministeren.