Ondt i nakke og skulder eller smerter i underarmen. Mange HK’ere har de seneste måneder været glade for at arbejde hjemmefra. Så glade, at mange faktisk ønsker at fortsætte med at arbejde hjemmefra på den anden side af coronakrisen. Men hjemmearbejdet har desværre også ført til ondt i kroppen hos mange.
Det viser en ny undersøgelse fra Epinion foretaget for HK Privat blandt 1099 medlemmer. Her svarer hver tredje af de medlemmer, der har arbejdet hjemme, at de oplever gener efter dårlige arbejdsstillinger som en af de største ulemper ved hjemmearbejde.
Når medlemmerne angiver fysiske gener som en af de største ulemper, er det ifølge formand i HK Privat Simon Tøgern udtryk for, at der ikke er ordentligt styr på arbejdsmiljøet ved hjemmearbejde rundt omkring i de danske virksomheder.
- Mange har siddet fastlåst ved en bærbar computer, og selvom om nogle har fået skærm og tastatur med hjem fra arbejdspladsen, har de stadig manglet en ordentlig kontorstol, et bord i den rigtige højde og underarmsstøtte, som er helt afgørende for at kunne have en ordentlig arbejdsstilling i en hel arbejdsdag, siger han.
Simon Tøgern understreger, at der krav i arbejdsmiljøloven også gælder, når der arbejdes hjemmefra – også selv om der er coronakrise.
- Man udfører jo stadig et stykke arbejde for sin arbejdsgiver, og derfor er det også arbejdsgiver, der har pligt til at sikre, at arbejdsforholdene er i orden. De gælder, selv hvis man blot arbejder hjemmefra ca. en dag om ugen. Derudover er der på de store overenskomstområder krav i organisationsaftalerne, som er væsentlige i forhold til at sikre gode arbejdsbetingelser, fortæller han.
Hvad er efter din erfaring de største ulemper ved hjemmearbejde?
• Det er sværere at løse mine opgaver (11 %)
• Fællesskabsfølelsen bliver mindre (37 %)
• Vi videndeler mindre (24 %)
• Vi sparrer og ideudvikler mindre med hinanden (22 %)
• Tekniske udfordringer med it-udstyret (10 %)
• Gener efter dårlige arbejdsstillinger ved hjemmearbejde (33 %)
• Arbejdstid og privattid flyder sammen (26 %)
• Jeg mangler arbejdsudstyr og -hjælpemidler (11 %)
• Jeg har ikke oplevet nogle ulemper ved at arbejde hjemmefra (8 %)
• Andet (7%)
Tallene summer til mere end 100, fordi det har været muligt at angive op til 3 valgmuligheder. lige lysforhold..
Medarbejdere spiller selv en vigtig rolle
Hvis man fortsat skal arbejde hjemmefra på den anden side af corona-nedlukningen, er det ifølge arbejdsmiljøkonsulent Heidi Lisette Bille vigtigt, at man får en god dialog med sin arbejdsgiver omkring den fysiske indretning af hjemmekontoret.
- Arbejdsgiveren kender jo ikke nødvendigvis til alle dine forhold derhjemme. Derfor er det selvfølgelig også vigtigt, at man selv kommer på banen i forhold til, hvad det præcis er for noget udstyr, man har brug for, siger hun.
Som medarbejder er det desuden også vigtigt selv at have fokus på at få bevægelse og variation ind i hverdagen. Uden at vi nødvendigvis tænker over det, bevæger vi os nemlig langt mere, når vi er på arbejdspladsen, end vi gør i hjemmet.
- Når du arbejder hjemme, har du ikke transporten til og fra arbejde. Selvom du tager bilen, skal du jo trods alt bevæge os ud til den inden arbejde, ligesom du på arbejdspladsen bevæger dig mellem forskellige arbejdsområder og mødelokaler og går i kantinen og spiser og henter kaffe i kaffeautomaten. Derhjemme bevæger vi os kun inden for husets fire vægge, konstaterer er Heidi Lisette Bille.
Derfor råder arbejdsmiljøkonsulenten også til, at man selv aktivt lægger bevægelsespauser ind som en del af sin arbejdsdag i form af en gåtur om morgenen og igen, når ens arbejdsdag er slut. Det at gå ind og ud ad døren derhjemme har den fordel, at man mentalt får mulighed for at indstille sig på, at når man går ind ad døren, så er man på arbejde. Og det samme gælder når arbejdsdagen er omme.
Det at arbejdstid og privattid flyder sammen er nemlig en anden stor udfordring blandt HK’ere ved hjemmearbejde, viser Epinion-undersøgelsen, hvor 26 angiver det som en af de største ulemper ved hjemmearbejde.
- En del af forklaringen er, at mange medlemmer under corona har haft hele familien hjemme, som de også har skullet drage omsorg fori, siger Heidi Lisette Bille.
En anden forklaring kan ifølge hende være, at nogle af HK Privats medlemmer arbejder med kundeservice, Her er den ikke bare arbejdsgiver og kolleger, der bliver ”inviteret indenfor”, men også virksomhedens kunder.
- Det kan være meget grænseoverskridende at have en vred person eller en, der står i en svær situation, i røret derhjemme - ovenikøbet uden at nogen har overhørt, hvad der er sket, og som eventuelt ville kunne hjælpe med at tackle situationen efterfølgende. Det vil automatisk ske på en arbejdsplads, men derhjemme kan man blive meget overrumplet.
- Derfor er det vigtigt at have fokus både på det fysiske og psykiske arbejdsmiljø, hvis man også fremadrettet skal arbejde mere hjemmefra, og at arbejdsmiljøorganisationen i virksomheden tager initiativ til at få lavet en arbejdspladsvurdering, der bliver justeret, så den passer til den nye hverdag, slutter Heidi Lisette Bille.