Cat Nielsen og Rosemarie Visby Jobpatruljen 2020

Cat og Rosemarie - klar til dagens tur med Jobpatruljen.

Rosemarie Visby er en af de frivillige, der tager ud med Jobpatruljen. Det har hun gjort siden 2016, og hun elsker det. Hun er 22 år, læser til lærer og er formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) distrikt Sjælland.

En snak om pauser og løn, løft og træk

I Bilka i Hundige bliver Rosemarie budt velkommen af Michelle Vesterby Mortensen, som er afdelingsleder i Serviceenheden – altså kasselinjen og kundeservice. Her arbejder Emma Jacobsen på 16 år. Hun er lige startet i Bilka og skal i gymnasiet efter sommerferien.

Emma Jacobsen og Rosemarie Visby

Emma Jacobsen og Rosemarie Visby

Emma fortæller, at hun – helt efter reglerne – har fået løn fra 1. dag også under oplæringen. Hun får de pauser, hun har ret til. Hun får feriepenge og skal ikke selv finde en afløser ved sygdom. Hun har fået en ansættelseskontrakt, som hun har gennemgået med sine forældre. Om sikkerheden på jobbet fortæller Emma: 

- Der er ikke rigtig nogen tunge løft i mit arbejde, og jeg føler, at jeg har fået den introduktion, der er relevant for mig. Jeg har aldrig følt mig utryg på mit arbejde.

Arbejdsopgaverne er anderledes i Tekstilafdelingen. Her møder vi Annika på 16 år. Hun går i gymnasiet og har været ansat i lidt over et år. Annika er blevet instrueret i løfteteknikker, og hun løfter eller trækker aldrig mere, end hun må.

Ligesom Emma, er der styr på reglerne omkring Annikas ansættelse. Hun ved, at lønsedlen kommer i e-Boks, men hun får ikke altid lige tjekket den. Rosemarie anbefaler, at Annika kigger lønsedlen igennem hver gang for at være sikker på, at der ikke er fejl. 

Annika Lindberg og Rosemarie Visby
Annika Lindberg og Rosemarie Visby

Uddannelse kommer i første række

Når afdelingsleder Michelle Vesterby Mortensen ansætter unge fritidsjobbere, er hun meget opmærksom på, at det ofte er den unges første job. Hun opfordrer derfor altid til, at de taler kontrakten igennem med deres forældre, inden de skriver under, ligesom hun informerer om, at butikken har en tillidsrepræsentant, som man altid kan henvende sig til. Michelle fortæller også, at forretningen understøtter de unge i at prioritere deres uddannelse:

- Vi gør os umage for at tilpasse vagter i forhold til eksaminer og andre travle perioder i skolen. Det er vigtigt for os, at skolen og uddannelsen kommer i første række for de unge mennesker, siger Michelle.

Når det kommer til sikkerhed og arbejdsmiljø, er der også styr på tingene:

- Vi har sikkerhedskurser for alle medarbejdere, som er tilpasset den jobfunktion, man har. I vores afdeling har vi ikke tunge skub og løft, så vi fokuserer på sikkerheden i forbindelse med ekspedition og anvendelse af rengøringsmiddel til kassebåndet, fortæller Michelle.

Når den unge begynder på job, er der altid en erfaren medarbejder med, og man slipper først de unge, når de er trygge ved at sidde alene ved kassen:

- Ingen skal sidde alene, før de er parat. Det ville ikke være fair, siger Michelle.

Michelle Vesterby Mortensen
Michelle Vesterby Mortensen, afdelingsleder i Serviceenheden, Bilka i Hundige.

Cat: Folk skal kende deres rettigheder

Cat Nielsen er 18 år og skal starte på HF efter sommerferien. Hun er frivillig i Jobpatruljen for første gang i år, og hun synes, det har været spændende og sjovt at være med. 

- Jeg kørte sammen med én, der har prøvet det før, og jeg har lært en masse. Jeg går meget op i, at alle skal behandles lige og ordentligt, og derfor vil jeg gerne med ud at fortælle de unge om deres rettigheder på arbejdsmarkedet, siger Cat.

Cat fortæller, at mange unge selv skal finde en afløser, hvis de bliver syge. 

- De unge ved ikke, at reglerne er sådan, at det er chefens ansvar at finde en afløser. Det må være enormt stressende at være syg og samtidig skulle bruge kræfter på at lede efter en afløser, mener Cat.

Rosemarie: De unge skal kende historien bag fagforeningerne

Ifølge Rosemarie er der som regel styr på tingene i de større supermarkedskæder. Udfordringerne er ofte større, når Jobpatruljen kommer ud til de mindre butikker, kiosker osv., hvor der typisk ikke er overenskomst. 

- Vi besøgte en lille isbod, hvor der stod et par piger på 13 år. Der var ingen voksen sammen med dem, de havde vagter til midnat og fik 45 kr. i timen. Det er så vigtigt, at de unge kender deres rettigheder og får en god start på arbejdslivet, fortæller Rosemarie og tilføjer, at hun generelt tror på, at mennesker vil hinanden det godt, og at brud på regler ofte skyldes misforståelser og manglende viden.

Rosemarie fortæller, at der var mange ting, hun ikke vidste om sine rettigheder, da hun var ungarbejder. Det er noget af det, der gør, at hun brænder for Jobpatruljen og drager afsted i sine ferier.

- Jeg synes, det er fedt at gøre en forskel for de unge ved at oplyse dem om deres rettigheder. Mange unge ved fx ikke, at Danmark ikke har en mindsteløn. Den er forhandlet af fagforeningen. De kender ikke Den danske model, og de ved ikke, at der er mange før os, der har kæmpet for de goder, vi har i dag, slutter Rosemarie.

Læs mere om Jobpatruljen.