Kirsten Estrup Madsen: Folkepensionsalderen bør forblive 68 år

Kirsten Estrup Madsen, formand for HK Privat Nordjylland: Folkepensionsalderen bør forblive 68 år

 

78 fagforeningsformænd fra store og små fagforeninger over hele Danmark er gået sammen om en usædvanlig appel: Den politiske beslutning om en gradvist stigende folkepensionsalder må laves om.

 

Politikerne på Christiansborg skal nemlig meget snart igen diskutere pensionsalder. Lige så snart sommerferien er ovre, er der lagt op til, at partierne bag det såkaldte velfærdsforlig fra 2006 vil vedtage at hæve folkepensionsalderen til 69 år med virkning fra 2035.

 

Men er det i orden? Nej, ikke efter min mening, og derfor er jeg blandt underskriverne på den landsdækkende appel. Lad folkepensionsalderen forblive 68 år; det er allerede rigeligt.

 

Arbejdsmarkedet bliver ikke mere venligsindet i takt med den gennemsnitligt højere levealder

 

For der er en grundlæggende præmis, som vores landspolitikere ikke har forstået: Arbejdsmarkedet bliver ikke nødvendigvis mere venligsindet, samtidig med, at levealderen stiger.

 

Nedslidning eksisterer stadig og viser sig allerede i slutningen af 20’erne hos mange. Det vil ikke ændre sig, selv om velfærdsforliget dikterer, at unge i 20-årsalderen først kan få folkepension et stykke oppe i 70’erne.

 

En stor gruppe lønmodtagere udsættes for stress og mobning på arbejdspladserne.

 

Masser af seniorer på +60 oplever, at der ikke er plads til dem på jobmarkedet trods bragesnak om ”det grå guld”.

 

Jeg er formand for de privatansatte HK’ere i Nordjylland. HK’erne vil typisk være på arbejdsmarkedet i mange år.

 

Også HK'ere rammes af både fysisk og psykisk nedslidning

 

Mine medlemmer nedslides ofte psykisk af stress og oplever udbrændthed. Konstante forandringer, organisationsændringer, dårlig ledelse og sløjt arbejdsmiljø er væsentlige årsager. Mine medlemmer arbejder også ofte tæt på chefen og udsættes dermed for dennes luner på godt og ondt.

  

Men medlemmer af HK Privat rammes også af fysisk nedslidning. Tænk blot på tandklinikassistenten, som arbejder i uhensigtsmæssige stillinger, udsættes for høje lyde fra borene og dermed er disponeret for skader på hørelsen.

 

Naturligvis er det ikke alle seniorer, der føler sig overflødige eller skubbet ud. De, der ønsker at arbejde til efter det 68. år, skal have lov til det. Jeg er helt sikker på, at seniorer, der får lavet en god senioraftale med deres arbejdsgiver, bliver på arbejdsmarkedet. Det er typisk de steder, hvor arbejdsmiljøet er i orden.

 

Alle skal have ret til en værdig alderdom, og det er derfor nu, vi skal sige STOP for pensionsalderens himmelflugt. Vi skal have retten til at stoppe i tide, inden vi bliver så nedslidte, at vi ikke har mulighed for at foretage os de ting, som der ikke var tid og kræfter til i et langt arbejdsliv.