I alt nåede Jobpatruljen 1828 besøg og talte med 271 fritidsjobbere på rundturen i Midt- og Vestjylland.

 

- Det var lidt færre end normalt. Nogle virksomheder på besøgslisten var lukket på grund af Corona-pandemien, og der var færre fritidsjobbere at finde i sommerlandet, fordi mange fastansatte som følge af pandemien har valgt at udskyde ferien, fortæller Daniella Østergaard Roslev, ungdomskonsulent i HK MidtVest og koordinator af Jobpatruljen i det midt- og vestjyske.

 

Det er HK, der med deltagelse fra en række andre fagforeninger står bag Jobpatruljen, som har til formål at sikre unge mellem 13 og 18 år en ordentlig start på arbejdsmarkedet.

 

 

Vil følge op

I alt 55 sager var så alvorlige, at de kræver opfølgning fra de faglige organisationer HK, 3F og NNF.

 

En stor del var sager om løn, sygdom og ferie. Der var tilfælde, hvor der ikke blev udbetalt løn under sygdom og feriepenge, selv om den unge var omfattet af funktionærloven. Og der var også fritidsjobbere, som ikke fik den overenskomstmæssige timeløn, faktisk op til hele 10 kroner mindre.

 

Der var desuden mange sager om manglende ansættelseskontrakter. Der var også unge, der arbejdede langt mere, end de må. Jobpatruljen stødte også på unge, der arbejdede alene uden opsyn af en voksen, selv om de kun var 13 til 14 år.

 

Endelig var der en del sager relateret til Jobpatruljens særlige fokusområde, der i år var at undgå arbejdsskader.

 

- De handler om unge, der løfter eller skubber for meget, betjener maskiner, de ikke må betjene, eller er kommet til skade på arbejdspladsen, uden det er blevet anmeldt. Nogle af de unge var blevet informeret om reglerne for løft og skub men valgte alligevel at løfte og skubbe mere, beretter Daniella Østergaard Roslev.

 

Marianne Køpke, afdelingsformand for HK MidtVest (i midten) med de frivillige Anne Pilgaard (til venstre) og Aurora Elizabeth Krasniqi (til højre) på rundtur med Jobpatruljen i Ringkøbings gader.

Marianne Køpke, afdelingsformand for HK MidtVest (i midten) med de frivillige Anne Pilgaard (til venstre) og Aurora Elizabeth Krasniqi (til højre) på rundtur med Jobpatruljen i Ringkøbings gader.

 

Et fælles ansvar

Langt de fleste arbejdsgivere tog godt imod Jobpatruljen, men der var enkelte, som ikke ønskede besøg.

 

- Jobpatruljen er en oplysningskampagne målrettet både de unge og arbejdsgiverne, og vi kommer ikke rundt for at dele bøder ud. Men er der sager, så følger vi selvfølgelig efterfølgende op og kontakter arbejdsgiverne og får en snak om, hvordan arbejdsforholdene kan forbedres.

 

- Som ung skal du kunne holde til at arbejde i mange år fremover, og det første job skal være en god og sikker oplevelse for de unge, lyder det fra Marianne Køpke, afdelingsformand for HK MidtVest.

 

Se mere om Jobpatruljen

Artiklen er opdateret 16. juli 2020

Du får gode råd og faglig hjælp – når du er i job

Vi er eksperter i dine vilkår på jobbet – for hver arbejdsplads har sin egen kontaktperson og faglige medarbejder hos HK. Hun kender de unikke vilkår, som lige præcis jeres arbejdsplads har. Og så kender hun dit fag. Derfor er du garanteret kompetent og professionel rådgivning, uanset om det handler om løn, stress, arbejdsmiljø eller spørgsmål om overenskomst. Du er altid velkommen til at kontakte dine lokale afdeling for at få råd og vejledning.