Jobpatruljen kører ud hver sommer for at oplyse om 13-17 åriges rettigheder på arbejdsmarkedet

Jobpatruljen er glade for, at nogle arbejdsgivere involverer de unge i arbejdsmiljø ved hjælp af quizzer

 

Ungarbejderne i SuperBrugsen i Løkken kan være heldige at vinde en biograftur for to, når de quizzer om deres arbejdsmiljø. Uddeler Mogens Knudsen vil gerne skabe opmærksomhed om reglerne på en sjov måde. Også Føtex i Hobro vil hjælpe med at oplyse ungarbejderne.

I højsæsonen er der mellem 25 og 30 ungarbejdere i SuperBrugsen i Løkken, og det er vigtigt for deres chef, uddeler Mogens Knudsen, at de har de bedst mulige arbejdsforhold.

Derfor skal de unge naturligvis også være godt klædt på, så de kender de regler, der findes for unge medarbejdere under 18 år. Men selv om SuperBrugsen både holder intromøder og laver diasshow med instruktioner for ungarbejderne, kan det være en udfordring at få det fortalt, så det hænger fast. Men så fik Mogens Knudsen en idé.

Han har lavet en quiz med spørgsmål om reglerne for ungarbejdernes arbejdsmiljø, og når de unge deltager i quizzen, er de med i lodtrækningen om biografbilletter for to, der bliver udtrukket løbende hen over sommeren.

- For mange af de unge er det jo deres første job og dermed også deres første møde med arbejdsmarkedet, så det er vigtigt, de får en god start, forklarer Mogens Knudsen.

Flot initiativ

Ideen til quizzen kom helt uafhængigt af fagbevægelsens sommerkampagne Jobpatruljen, der i disse uger besøger arbejdspladser med unge ansatte over hele Nordjylland. Da de frivillige fra Jobpatruljen kom forbi SuperBrugsen i Løkken blev de positivt overraskede over at se quizzen om de unges arbejdsforhold.

- Det er et flot initiativ og en rigtig god måde at skabe interesse hos de unge selv om deres arbejdsforhold, og det falder virkelig fint i tråd med det oplysningsarbejde, vi udfører i Jobpatruljen, siger den nordjyske jobpatruljekoordinator, Louise Nabe-Nielsen.

Hun har kun ros til overs for SuperBrugsens quiz, hvor de unge blandt andet skal besvare spørgsmål om, hvor meget, de må løfte, og hvordan man bruger en hobbykniv korrekt.

Stor interesse fra de unge

- I år har vi særligt fokus på den instruktion, ungarbejderne får, når de skal håndtere værktøj og arbejde med maskiner. Desværre ser vi mange steder, at det halter, og den manglende instruktion betyder ulykkeligvis, at de unge medarbejdere har meget større risiko for at komme til skade, sammenlignet med deres voksne kolleger. Det er typisk i fødevarebutikker, vi ofte ser nogle af de sager, og derfor er det utrolig positivt med en arbejdsgiver som Mogens Knudsen, der har styr på reglerne, og sørger for god og faglig oplæring af sine ungarbejdere. Meget ofte handler det om, at de unge ikke selv kender reglerne, men det kan sådan en quiz være med til at hjælpe på, og så endda på en sjov måde, forklarer Louise Nabe-Nielsen.

Jobpatruljekoordinator Louise Nabe-Nielsen (t.v.) er meget tilfreds med uddeler Mogens Knudsens quiz til de unge. T.h. ses Jobpatrulje-frivillig Magnus Poulsen

Jobpatruljekoordinator Louise Nabe-Nielsen (t.v.) er meget tilfreds med uddeler Mogens Knudsens quiz til de unge. T.h. ses Jobpatrulje-frivillig Magnus Poulsen

 

Mogens Knudsen lægger også vægt på, at det gerne må være lidt sjovt at blive klogere på reglerne.

- I forvejen får alle vores ungarbejdere en pjece fra COOP om unges arbejde, men jeg kan allerede mærke, at der er større interesse fra de unges side om quizzen, og måske især efter at Jobpatruljen har været forbi, lyder det fra uddeleren i SuperBrugsen i Løkken.

Føtex er også med

Også hos Føtex i Hobro mødte Jobpatruljens frivillige en arbejdsgiver, der er interesseret i at give de unge medarbejdere den bedst mulige start på arbejdslivet.

 

Efter dialogen med de frivillige foreslog servicechefen i butikken at inkludere Jobpatruljens Jobguides i butikkens introforløb for nye ungarbejdere. De trykte Jobguides kan rekvireres fra HK Forbundet.