Blogindlæg af Kirsten Estrup Madsen, formand for HK Privat Nordjylland

Kirsten Estrup Madsen

Bliver du mobbet på din arbejdsplads, er det ikke sikkert, at du vil indrømme det. Det kan føles lidt pinligt at blive mobbet, for så viser du jo, at du er uden for fællesskabet. Men det er farligt at prøve at lade som ingenting. For pinlighedsfølelsen kan føre til, at du får varige psykiske skader, fordi du som offer alt for sent gør opmærksom på mobningen. Først når du har sat ord på, kan du og andre begynde at handle på den.

Mobning kan være mange ting. Meget tit går den ud på at holde nogle mennesker uden for fællesskabet. Kender du en eller flere af disse situationer? Du bliver ikke spurgt, om du vil med til frokost, kollegerne smutter bare uden at sige noget. Du bliver måske ikke spurgt, om du vil med ud og have frisk luft, kollegerne smutter bare. 

Snak og grin, du ikke er en del af

Der bliver ”snakket og grinet”, uden du er en del af det, og der bliver sågar ikke svaret, når du stiller både faglige og private spørgsmål. Du ignoreres! Måske har du ikke selv oplevet mobningen men har været mere eller mindre passiv tilskuer til, at andre mobbes.

Det kan ofte være 1 til 2 stærke kolleger, som får de øvrige med. Er du som offer ikke selv stærk nok til at sige fra og gøre opmærksom på, at deres adfærd ikke er i orden? Ja, så kan det ende med en langvarig sygemelding på grund af stress. Måske kommer du aldrig over det.

FH, Fagbevægelsens Hovedorganisation, undersøgte fænomenet sidste år. Den viste, at hver 6. på arbejdspladsen mobbes. Det vidner om en syg arbejdskultur. Der skal fokus på det enorme problem.

I nogle tilfælde er det lederen selv, der mobber

I HK er erfaringen, at der nogle steder heldigvis er ansvarsfulde ledere, som tager mobning dyb seriøst og handler på problemet. Men andre steder lader ledere blot tingene stå til og undlader at blande sig. Måske med en bemærkning om, at ”det må I se at få løst”. Der forekommer desværre også, at det er lederen selv, der er mobberen. Alle kan nok forestille sig, hvordan det er at blive mobbet af sin leder. Hvilken kollega tør så bryde ind og hjælpe?

I de sager, som vi i HK kører, hvor det er lederen der er mobberen, falder dommene hårdt. Det betyder, at der er højere erstatning til offeret. Lederen har nemlig et særligt ansvar. Det er hans eller hendes ansvar at sikre et sundt arbejdsmiljø, hvor ingen bliver syge af at gå på arbejde, hverken psykisk eller fysisk.

Hvis din virksomhed ikke allerede har en nedskrevet anti-mobnings politik, så opfordrer jeg til, at I får det. 

Og bliver du selv mobbet eller oplever du, at en kollega bliver mobbet, så sid ikke stiltiende og lad det ske. Sig fra og gå til din arbejdsmiljørepræsentant.