Jobpatruljen 2020

Den østjyske Jobpatrulje 2020 foran HK Østjyllands kontor i Brabrand

 

20,4 % af de adspurgte østjyske unge oplever fysiske mén på grund af deres arbejde. Der er tale om fysiske mén som ondt i ryggen, ondt i hovedet, udslæt, m.m.

- Jeg synes, det er et chokerende højt antal unge, der oplever mén som følge af jobbet. Og det er aldrig rimeligt, at man skal blive syg af sit arbejde, uanset om man er ung eller ældre, siger formand for HK Handel Østjylland, Cliff Præstegaard.

 

 
Cliff Præstegaard 

 Manglende oplæring og viden

De mange gener kan muligvis tilskrives, at hele 30,4 % af de unge ikke er blevet instrueret i tunge løft, træk, brug af maskiner, brug af kemikalier m.m.

Og mange unge løfter for tungt. 12,1 % af de adspurgte unge løfter genstande, der er tungere end 12 kg, hvilket er grænsen for unge. Det svarer ca. til en ølkasse med tomme flasker.

 

Christian Louise Konge Hansen 

- Mange steder var chefen ikke opmærksom på, at der var særlige regler for de unge, og når hverken chefen eller den unge kender reglerne, vil det jo kunne medføre gener for den unge, siger Christina Louise Hansen, der er ungdomskonsulent i HK Østjylland.

 

 

 

Stort ønske om at gøre det godt

De unge, som Jobpatruljen mødte, er drevet af et stort ønske om at gøre det godt på jobbet. Og det ønske kommer nogle gange i karambolage med de unges sikkerhed.

- Vi møder mange unge, der så gerne vil gøre det godt, så gerne vil hjælpe sine kollegaer og så gerne vil vise chefen, hvad de kan, at de kommer til at gøre alt for meget. Vi mødte fx en ung mand, som bar to fulde mælkekasser ad gangen, selv om det er langt over 12 kg. Og så risikerer man jo mén. Så vi er meget opmærksomme på at forklare de unge, at det er vigtigt, at de holder sig til retningslinjerne, siger Christina Louise Hansen.

 

Alt for få pauser

I takt med at trætheden sætter ind, er man måske også mere tilbøjelig til at slække på kravene eller komme til at glemme retningslinjer.

Efter 4,5 timers arbejde har 34 % af de unge slet ingen pause. En oplever kun at have kun 15 minutters pause på en 7-timers arbejdsdag. Jobpatruljen stødte også på en ung, der har 9-timers vagter på skoledage, mens en anden er blevet pålagt vagter hver eneste dag fra uge 29 og helt til slutningen af sommerferien.

- Det er selvfølgelig enormt væsentligt, at reglerne for oplæring, løft og pauser overholdes, og vi følger naturligvis op de steder, hvor vi er stødt på overtrædelser, slutter Cliff Præstegaard og fortæller, at det drejer sig om 10 % af alle besøg, der kræver en opfølgning fra fagforeningen.

 

Jobpatruljen 2020

Ungdomskonsulent Nadia Sofia Carstens oplyser en medarbejder i Djurs Sommerland om gældende rettigheder.