Portrætfoto af formand for HK Handel Per Tønnesen

Formand for HK Handel, Per Tønnesen. Foto: Simon Klein-Knudsen

Retten til tidlig tilbagetrækning har været diskuteret længe. I denne uge kom det ventede udspil endelig fra statsminister Mette Frederiksen (S), og det indeholder gode muligheder for de handelsansatte, vurderer formand for HK Handel, Per Tønnesen.
- Overvejelserne rammer godt ind i vores medlemmers arbejdsliv, der for mange starter tidligt og kan være både fysisk og psykisk meget hårdt belastende, siger han.

I regeringens udspil fremhæves bl.a. butiksassistenter som en af de grupper, der er tænkt ind i det nye udspil:
- Det gælder for rigtig mange danskere, at de har et arbejde, hvor de står op meget af tiden, er få på arbejde, har tunge og skæve løft, skriver Socialdemokratiet på deres hjemmeside, og fortsætter:
- Det er vigtigt for os, at mennesker, der er nedslidte, eller som har været lang tid på arbejdsmarkedet, får en egentlig rettighed til at gå på pension tidligere. Det er rimeligt, når man i mange år har bidraget og gjort sit.

Hensigten er ifølge regeringen, at ramme nedslidte, uanset om det er fysisk eller psykisk nedslidning, og folk der har været længe på arbejdsmarkedet. Den prioritering er de handelsansattes formand enig i:

- Det er et meget fint udspil, der kommer de lavtlønnede til gode. Det kan vi kun være tilfredse med, siger Per Tønnesen.

I alt vil ca. 4.500 af HK’s medlemmer i forskellige brancher kunne få gavn af ordningen.

Det betyder udspillet for dig

Retten til tidlig pension vil blive optjent med det antal år, du har været på arbejdsmarkedet. Det betyder for dig, der har været mindst 42 år på arbejdsmarkedet i forhold til den almindelige pensionsalder, at:
- Du får ret til at gå et år tidligere på pension efter 42 år
- Du får ret til at gå to år tidligere på pension efter 43 år
- Du får ret til at gå tre år tidligere på pension efter 44 år
Opgørelsen over, hvor mange år du har været på arbejdsmarkedet, tæller, fra du er fyldt 61 år.
Perioder på bl.a. barsel, dagpenge, fleksjob og deltidsarbejde på mindst 18 timer om ugen vil blive talt med i det samlede antal år på arbejdsmarkedet.