- Det har været frustrerende undervejs, fordi vi jo ikke har vidst, hvad det er for en fremtid, vi ser ind i. Samtidig har hverken vi eller FORCE Technology stået i sådan en situation før, fortæller Henriette R. Hansen, laborant og tillidsrepræsentant på FORCE Technology. Foto: Jeppe Carlsen
Det har uden sammenligning været den travleste periode i de 18 år, jeg har været tillidsrepræsentant. Fra at jobbet mest af alt har bestået af lønforhandlinger en gang om året, sad jeg pludselig i forhandlinger sammen med de øvrige tillidsrepræsentanter fra de forskellige faggrupper og ledelsen fra morgen til aften igennem flere uger.
I min afdeling tester vi blandt andet værnemidler som beskyttelsesmasker og mundbind for de danske sundhedsmyndigheder. Derfor har vores afdeling haft rigtig travlt de seneste måneder. Desværre gælder det ikke for flere af de øvrige områder af virksomheden, der er hårdere ramt af coronakrisen. Nogle afdelinger har stået mere eller mindre stille. Ledelsen kunne som i mange andre virksomheder se ind i en omsætningsnedgang i år. De gjorde det derfor også hurtigt klart for os tillidsrepræsentanter, at der var nødt til at blive gjort noget for at sikre virksomhedens fortsatte overlevelse.
Medarbejderne i FORCE Technology er meget specialiserede. Hvis vi skulle gøre brug af hjælpepakken med lønkompensation, skulle det være muligt at sende folk hjem på skift – såkaldt arbejdsfordeling – så vi fortsat kunne gøre brug af alles kompetencer. Det blev først muligt, da hjælpepakken blev justeret.
Derfor var vi fra starten af coronakrisen nødt til at finde på andre løsninger. I første omgang indgik vi en midlertidig afspadseringsordning, der gav ledelsen mulighed for med dags varsel at sende medarbejdere på afspadsering uden en nærmere fastsat grænse for, hvor mange timer medarbejderne kunne ende med at være i minus. Den aftale sagde HK dog nej til.
Gennem seje forhandlinger fik vi til sidst forhandlet os frem til en grænse for, at man maksimalt kunne blive sendt i minus med 37 timer. Og da hjælpepakkerne samtidig blev gjort mere fleksible, og folk ikke længere skulle være fuldtidshjemsendt, blev der indgået aftale om at hjemsende det antal medarbejdere, der svarede til den forventede nedgang i omsætningen. De 37 timer blev accepteret af HK og de øvrige fagforeninger under CO-industri, da det svarer til de 5 dage, medarbejdere alligevel skal holde, når man er på fuld lønkompensationsordning.
Det har været rart, at vi tillidsrepræsentanter fra 9 forskellige grupper har stået sammen om det. Det har været med til at styrke det samarbejde, der i forvejen er mellem de forskellige faggrupper. Selvom det har gjort, at det har taget lidt længere tid at nå frem til en aftale, alle parter kunne acceptere, er jeg glad for, at vi i samarbejde med ledelsen fik det gjort på en god og ordentlig måde.
I dag er nogle sendt hjem et par dage om ugen, andre hver anden uge, mens nogle allerede er kaldt fuldt tilbage på arbejde igen. Hvad der skal ske, når hjælpepakkerne udløber, ved vi ikke endnu. Men vi vælger at se positivt på fremtiden og håber det bedste.