Malenes barsel med Oskar har været nemmere økonomisk end første gang, hun var på barsel som selvstændig. Fotos: Morten Rode

Da Malene Hald fik sin første søn i 2016 og tog sin første barsel som selvstændig, udhulede det mere eller mindre økonomien i hendes enkeltmandsvirksomhed.

- Jeg havde ellers forberedt mig, fortæller Malene, som er grafisk designer og illustrator med speciale i bogdesign, infografik og kommerciel illustration.

- Eftersom jeg vidste, jeg skulle på dagpenge, have jeg sparet op til at betale mine firmaudgifter. Realiteten var jo, at jeg som selvstændig med enkeltmandsvirksomhed under min seks måneder lange barsel kun kunne få dagpenge og derfor måtte bruge løs af min opsparing for at dække udgifterne til min virksomhed. Det vil sige husleje, Adobe-abonnementer, bogholder, regnskabssystem og så videre. Jeg havde også forsøgt at leje min kontorplads ud, men det lykkedes ikke, fortæller hun. 

- Derfor havde jeg i året op til trukket mindre overskud ud af min virksomhed, end jeg plejede, og så ellers bare arbejdet igennem. Bortset fra de sidste par måneder som højgravid, hvor jeg ikke kunne lave så meget, fordi jeg simpelthen bare var træt det meste af tiden. Men jeg fik sparet 70.000 kr. op, og jeg brugte alle pengene under min barsel. Derfor endte jeg med at få udhulet mit firma lidt, siger hun. 

- Det var da træls at se på.

 

Finten ved at lave et ApS er, at så er man ikke længere selvstændig. Man er ansat – af sig selv. Derfor kan firmaet få udligning til lønudgifter fra den barselsfond, alle arbejdsgivere får fra.

 

Flink arbejdsgiver

Da de første spæde tanker om et muligt barn nummer to begyndte at tage form, gjorde Malene sig mange overvejelser om, hvordan hun kunne blive bedre stillet økonomisk under en ny barsel.

- På det tidspunkt anede jeg ikke, at man kunne lave sin enkeltmandsvirksomhed om til et anpartsselskab. Men jeg er med i en Facebookgruppe for selvstændige kvinder, og på et tidspunkt var der en, der omtalte muligheden i et indlæg. Jeg kunne ikke finde noget på nettet om det, men jeg skyndte mig at skrive til hende: Hvad går det ud på, fortæl hvordan etc. 

Malene fandt hurtigt ud af, at det ville være den helt rigtige løsning for hende at omdanne sin virksomhed til et ApS.

Ved at omdanne sit firma til et ApS har Malene kunnet få cirka 10.000 kr. mere om måneden under barslen.

- Finten ved at lave et ApS er, at så er man ikke længere selvstændig. Man er ansat – af sig selv. Derfor kan firmaet få udligning til lønudgifter fra den barselsfond, alle arbejdsgivere får fra. Og det er altså cirka 10.000 kr. mere om måneden end dagpengesatsen, fortæller hun.

- Helt lavpraktisk skulle jeg udbetale løn til mig selv i mindste fire måneder forinden – og det skulle være i fire hele kalendermåneder – på et højt nok niveau til at kunne få fuld refusion. Da jeg gik på barsel drejede det sig om omtrent 28-29.000 kr. om måneden. Dernæst beslutter man, fordi man er en flink arbejdsgiver, at give sig selv løn i seks måneder under barslen. Og det kan man så søge refusion for.

Løsning med omkostninger

Det skal understreges, at langt fra alle selvstændige vil have glæde af finten. Dels kræver den, at man har råd til at udbetale en relativt høj løn til sig selv, dels er der omkostninger forbundet med at etablere og drive et ApS.

- Jeg tog fat i min bogholder, som i forvejen samarbejder med en revisor og en advokat, for at få stiftet mit ApS. Det kostede mig cirka 18.000 kr. Efterfølgende vil det også koste mig nogle penge hvert år, fordi der i et ApS er krav om revisorpåtegning af regnskaberne. Og så fandt jeg ud af, at jeg i banken ikke længere kunne få lov til at bruge min private konto, men nu skulle have en decideret erhvervsaftale. Det koster mig 2.000 kr. om året. Og det er endda kun, fordi jeg også har huslån etc. i banken. Ellers ville det koste 8.000 kr., siger Malene.

- Og så er der jo ikke mindst de 28-29.000 kr., man skal udbetale i løn til sig selv i fire hele kalendermåneder inden barslen. For de fleste selvstændige grafikere er det en stor mundfuld. Men jeg var heldig, at mit 2018 var åndssvagt godt, og derfor havde jeg penge i firmaet. 

Malene skal nu til at finde ud af, om det giver mening for hende at beholde ApS'et, eller om det bliver for dyr en fornøjelse. 

Svar til far

På plussiden fik Malene en langt bedre økonomi under sin barsel. 

- Under min første barsel sparede jeg jo 70.000 kr. op. Og jeg brugte det hele. Denne gang endte jeg med penge på kontoen i sidste ende, siger hun.

- Herudover gjorde det da mentalt en forskel at vide, at jeg ikke skulle vende tilbage til en virksomhed med pengemangel. Derfor var der ingen panik, da jeg startede op igen den 1. maj. Ovenikøbet var det jo mit held, at coronakrisen indtraf midt under min barsel, hvor jeg stadig fik løn. Så da jeg skulle tilbage på arbejde i maj, var samfundet begyndt at åbne igen. Selv om jeg godt kan mærke, at der stadig er lidt stille. 

Nu står det på Malenes to do-liste at finde ud af, om det kan betale sig at fortsætte med ApS-modellen, eller om hun skal lukke det igen. Det vil hun tale med sin bogholder om, siger hun – og kommer i samme moment i tanke om, at der faktisk er endnu en udgift forbundet med at drive anpartsselskabet, nemlig til lønsedler. 

25 kr. koster det således Malene, hver gang hun med Danløns mellemkomst laver en lønseddel til sig selv. 

Til gengæld er der så også en uventet fordel knyttet til netop den udgift.

- Nu har jeg omsider et svar på det spørgsmål, min far altid stiller, nemlig: ”Hvor meget tjener du?” Det har jeg aldrig rigtig kunnet svare ordentligt på tidligere. Men nu kan jeg jo vise ham min lønseddel, siger Malene med et smil.

 

3 gode råd – når du skal på barsel som selvstændig

 • 1
  Tal med dine kunder

  Fortæl om din graviditet og dine planer – og vent ikke til slutningen af din graviditet, hvor du måske er træt og besværet. Er der opgaver, du kan lave lidt på forhånd, er der noget, der kan udskydes til efter din graviditet etc.

  - Hvis det er kunder, du har et godt forhold til, så vil de også gerne hjælpe, oplever Malene.
    

 • 2
  Brug dit netværk

  Under sin første barsel skaffede Malene vikarer blandt sine freelancekollegaer, så hendes kunder ikke behøvede at søge helt væk. Med en vikar i baghånden skal kunderne heller ikke være bange for at hyre en højgravid til en opgave: Du kan garantere, at opgaven bliver færdig til tiden og til den aftalte pris. Malene lod blandt andet vikarerne få adgang til sine gamle filer, så de kunne hjælpe kunderne bedst muligt. 

  - Vi gav selvfølgelig håndslag på, at de ikke snuppede kunderne fra mig, siger hun.

 • 3
  Læg til side

  Når du er selvstændig og gravid, er der ingen kollegaer eller chefer, der kan tage hensyn til dig og aflaste dig. Prøv derfor at lægge lidt penge til side forinden. Under sin seneste graviditet døjede Malene med kvalme de første tre måneder og med træthed de sidste tre. Det kunne ikke undgå at påvirke hendes indtjening. 

  - Og jeg har ikke engang været så hårdt ramt som andre, jeg kender, siger hun. 

Barselsfond på vej for fuldtidsselvstændige

 

Finten med at stifte et ApS kan blive overflødiggjort i 2021, hvor en ny barselsfond ser ud til at blive en realitet. Med den nye barselsfond bliver det nemlig muligt for enkeltmandsvirksomheder at søge om barselsudligning.
 
Barselsfonden er allerede på finansloven her i 2020 og skulle egentlig træde i kraft den 1. januar 2021. Men den er blevet forsinket på grund af coronakrisen og forventes ikke at være klar før omkring sommeren 2021. 
 
Barselsfonden bliver i første omgang kun for fuldtidsselvstændige og altså ikke for de såkaldte kombinatører, der både er selvstændige og har et deltidsjob. HK vil på længere sigt arbejde for, at de også kan blive omfattet af fonden, men det kommer desværre ikke til at ske fra begyndelsen.

 

Malenes råd: Derfor skal du spare ekstra op

 

Nu bliver det lidt kringlet, men Malene Hald fortæller, at du ud over at skulle kunne udbetale en solid månedsløn til dig selv de sidste fire hele måneder inden barsel (for at kunne få fuld refusion efterfølgende) faktisk har brug for at have endnu mere på kistebunden. Forklaring følger:

For det første er dagpengene er bagudbetalt. Så hvis du går på barsel den 1. oktober, skal du også kunne betale løn til dig selv denne måned, fordi dit firma først får dagpengene udbetalt den 30. oktober.

For det andet ruller selve refusionen kun ind en gang i kvartalet. De første tre måneder får din virksomhed derfor kun barselsdagpengene, selv om den er refusionsberettiget. Derfor skal dit firma have penge til at udbetale det, der svarer til refusionen, i løn til dig, før firmaet rent faktisk får udbetalt refusion. For Malenes vedkommende betød det, at hun måtte spare op af den løn, hun udbetalte til sig selv, så hun kunne låne den til firmaet, hvis det manglede penge til at udbetale løn til hende under de første måneder af hendes barsel.

- Inden refusionen blev udbetalt, var der en enkelt måned, hvor firmaet ikke havde helt penge nok til at udbetale min løn. Heldigvis havde jeg sparet op af den løn, jeg havde udbetalt til mig selv i de fire måneder op til barslen, så jeg kunne låne mit firma penge til at udbetale mig løn. Det kan naturligvis kun lade sig gøre, hvis virksomheden til at starte med har en stor nok omsætning og indtjening til at kunne trække lønnen ud hver måned. Efter endt barsel havde jeg en ret stor privat opsparing, og mit firma havde omtrent samme tal på bankkontoen som før barsel – minus udgifter til drift, men jeg har en billig husleje – da min løn blev betalt af barselsdagpenge og refusion. Så alt i alt var jeg bedre stillet økonomisk efter barsel, end jeg var før, forklarer Malene.