Hun har prøvet at gå ned med stress. Hun har startet forfra i en ny branche. To gange. Og hun har fået en hel uddannelse godskrevet i en realkompetencevurdering.
Hjemme i privaten har hun renoveret køkkenet fra bunden og hun har plejebarn hver anden weekend. På arbejdet har hun været tillidsrepræsentant i fire år. Og så er hun er i fuld gang med en diplomuddannelse i offentlig forvaltning.
Måske er det ikke helt forkert, når Mette Fugleberg Jespersen betegner sig selv som lidt af en Pippi-type.
Farvel til stress og lange nattevagter
Hendes karriere har både budt på markante op- og nedture.
”Jeg er uddannet inden for energi-branchen. Da man liberaliserede el-markedet, blev jeg ansat som en af de første i Nordjysk Elhandel, og så blev der ellers hældt viden på. Det var meget spændende, firmaet ekspanderede konstant og det var meget resultatorienteret, så lønnen var også god,” fortæller hun.
”Men efterhånden som virksomheden og ansvaret voksede, føltes arbejdstiden næsten uendelig. Det trak virkeligt tænder ud, mit blodtryk var for højt, og til sidst gik jeg ned med stress,” husker
Mette Fugleberg Jespersen. Hun begyndte at spørge sig selv, om det virkeligt var det værd. Hun savnede et job med mere mening.
Svaret var oplagt, og hun valgte at skifte til et job inden for brand- og redning, selv om det kostede en lønnedgang på 15.000 kr.
Her var der styr på antallet af arbejdstimer og arbejdet gav i den grad mening. Til gengæld var der konstant skiftende arbejdstider, hvor hver tredje vagt var en 12-timers nattevagt, og den konstante omstilling viste sig at være for hård i længden.
Derfor skiftede hun til et job i Aalborg Kommunes By- og Landskabsforvaltning, hvor hun i dag arbejder i digitaliseringsafdelingen. Her er hun også blevet valgt som tillidsrepræsentant.
”Det kommunale område er en ren bolsjeforretning, når det kommer til uddannelse. Det gælder bare om at tage imod." Mette Fugleberg Jespersen
RKV gav et tigerspring
I By- og Landskabsforvaltningen påbegyndte hun en kommunomuddannelse, men det viste sig at være et unødvendigt sidespring. På den lokale HK-generalforsamling hørte hun et oplæg fra Professionshøjskolen UCN om Diplomuddannelsen i Offentlig Forvaltning. Her blev hun opmærksom på, at hun med en Realkompetencevurdering (RKV) kunne få godskrevet de kompetencer og kurser, hun allerede havde taget.
Men det overraskede hende en del, hvor meget hun kunne få godskrevet.
”Jeg endte med at få godskrevet hele Akademiuddannelsen – og kunne gå direkte på Diplomuddannelsen,” fortæller Mette Fugleberg Jespersen.
Her er hun nu færdig med basisfagene og mangler kun et par valgfag og et afgangsprojekt før hun har en Diplomuddannelse i Offentlig Forvaltning.
Hun opfordrer andre til også at videreuddanne sig.
”Vi må ikke stå tilbage på perronen som HK’ere. Vi skal være ajour med den viden, der er behov for. Det kommunale område er en ren bolsjeforretning, når det kommer til uddannelse. Det gælder bare om at tage imod,” siger Mette Fugleberg Jespersen. Men det er ikke nok bare at få en uddannelse, understreger hun. Man skal sørge for at sælge sig selv internt.
Mette Fugleberg Jespersens uddannelses-niveau fik et kæmpeskrift fremad, da hun fik lavet en realkompetencevurdering. Den betød, at hun fik godskrevet en hel akademiuddannelse, og kunne gå direkte ind på diplomuddannelsen i offentlig forvaltning.
Hold øje med de nye opgaver
Hun opfordrer til, at man holder øje med, hvad der bliver vedtaget på ledelsesniveau. De beslutninger betyder nemlig, at cheferne kort efter begynder at spejde efter medarbejdere, der kan løse opgaverne.
”Overvej om du har noget at byde ind med, så du kan blive bragt i spil. Alternativet er, at de interessante opgaver havner på AC’ernes bord,” advarer hun.
Hun startede egentlig i kommunens Park- og Naturafdeling, hvor hun gennem efteruddannelse fik en del viden om analysemetoder. Da hun fik gjort ledelsen opmærksom på de kompetencer, blev hun rykket til digitaliseringsafdelingen, hvor hun nu arbejder med sagsbehandling på BBR- og ejendomsskatteområdet.
”Jeg blev sat til at undersøge, hvor meget af undersøgelsesopgaverne inden for byggesagsområdet, der kan overtages af RPA-teknologi (Robotic Process Automation) – og groft sagt, så kan det hele faktisk lade sig gøre med RPA, selv om noget af det bliver omstændeligt.”
Men i det teknologiskifte, ligger der også en mulighed.
”De her RPA-robotter laver ikke sig selv, men det kan HK’ere nemt klædes på til. De har tit indsigten i, hvordan sagsgangen er i det kommunale system. Det skal egentlig bare laves om til et flow-diagram, og derefter kodes. Det er et spørgsmål om opkvalificering,” siger Mette Fugleberg Jespersen.
Hendes tiltro til, at tingene nok skal gå godt afspejler sig både på arbejdet og derhjemme. Ud over jobbet, efteruddannelsen og posten til tillidsrepræsentant, har hun også fyldt fritiden op.
”Jeg er typen, der har renoveret mit eget hus fra næsten A-Z, har plejebarn hver anden weekend, og er tilknyttet Krisecenter for voldsramte kvinder,” fortæller Mette Fugleberg Jespersen.
”Min tilgang er nok lidt Pippi-agtig: Det har jeg ikke prøvet før, så det skal nok gå godt.”
Blå Bog for Mette Fuglebjerg Jespersen
2011 - Aalborg Kommune, Digitaliseringsafdelingen, Specialist/Sagsbehandler
2010 – 2012: Beredskabscenter Aalborg, Assistent
2000 – 2010: Nordjysk Elhandel, Projektleder
1998 – 2000: Nordic Computer, Kundechef