Nogle gange kan værdien af den fine titel på ens eksamensbevis smuldre mellem fingrene på en på få år. Udraderet af tidens udvikling og tilfældigheder.

Det startede egentlig meget godt for Niklas Ørtoft. For syv år siden gik han i gang med et elevjob og en spritny kontoruddannelse i SKAT, der havde specialudviklet en særlig IT-linje i samarbejde med CBS. Her var der chancen for at være frontrunner på noget nyt og spændende. 

Men uddannelsen var ret basal – noget med databaser, operativsystemer og andre lavpraktiske fag, husker han – og endnu værre: Uddannelsen blev aldrig nogen succes, og det var kun SKAT, der benyttede med uddannelsen.

”Desværre er der ingen, der kender den uddannelse i dag. Jeg tror vi er 6-7 i landet, der har den - og reelt har jeg et speciale, som ingen anerkender,” lyder det tørt fra Niklas Ørtoft, der godt ved, at det er svært at komme videre, hvis ingen forstår ens uddannelsespapirer.

Han arbejder stadig samme sted, men efter omstruktureringerne hos SKAT hedder arbejdspladsen nu Udviklings- og Forenklingsstyrelsen i Aalborg. Her arbejder han blandt andet med brugersupport.

”Det er fedt at prøve at få tingene til at udvikle sig i hele organisationen. Lige i øjeblikket arbejder vi med transition inden for telefoni, hvor vi både skal indføre et nyt system, stille krav til leverandørerne og udvikle nogle egne løsninger, der passer lige til vores behov,” fortæller Niklas Ørtoft, der gerne vil arbejde mere med programmering af mobile enheder.

”IT er helt sikkert karrierevejen for mig. Det giver en stor tilfredsstillelse, når man kan hjælpe folk i hverdagen og få ting til at gå op i en højere enhed.”

Unge mennesker i undervisning

Niklas Ørtoft oplevede, at hans oprindelige elev-uddannelse i dag er helt ukendt. Det er en af de ting, der gør, at han i dag er begyndt på en akademi-uddannelse. (Foto:Colorbox).

Papirer på noget der er anerkendt

For 1½ år siden begyndte han på en akademi-uddannelse med speciale i informationsteknologi – en uddannelse, der er bredt anerkendt. Arbejdsgiveren har givet ham lov til at tage delvist fri, men han bruger også en del aftentimer på at nå det hele. 

Motivationen kommer helt klart fra ønsket om at sikre sig, hvis han en dag skulle stå foran et jobskifte.

”Jeg er begyndt at uddanne mig igen, for at få nogle papirer, der er anerkendt,” slår Niklas Ørtoft fast.

Han er nu nået igennem en god del af basisfagene – for eksempel IT-sikkerhed. Forude venter et fag i programmering af mobile enheder, som han glæder sig til, fordi han på jobbet arbejder meget med opsætning af telefonisystemer.

 

Erhvervsakademi udskyder kurser

Selv om det er en anerkendt akademiuddannelse, han er i gang med, er det ikke helt nemt at sikre fremdriften i uddannelsen, fortæller han.

”På papiret ser det godt ud, men der har været flere udskydelser af kurserne, hvor professionshøjskolen UCN i Aalborg blot udskyder kurserne til senere datoer. Kurset i programmering af mobile enheder, er fx ikke blevet udbudt endnu,” fortæller Niklas Ørtoft.

Alternativet er, at han skal til Odense, København eller skal følge kurserne online. Det sidste er han ikke glad for. 

”Jeg har et lidt ambivalent forhold til online-undervisning. Når man kan se, at Powerpointen der bliver undervist efter er lavet til en klasse med gruppearbejde – som man så springer over – så går der meget tabt.”

Ved siden af de almindelige arbejdsopgaver og de mange timer der skal bruges på efteruddannelse er Niklas Ørtoft også blevet valgt til tillidsrepræsentant – ganske simpelt fordi han synes, det var vigtigt med en lokal repræsentant.

Det har ført til, at han har taget både et grundlæggende tillidsmandskurser og et kursus i forhandlingsteknik. Begge dele synes han supplerer det almindelige arbejde ganske godt. Vigtigst er dog målet om at få et nyt papir.

”I dagens Danmark skal man have papir på de ting, man laver. Det stopper ikke. Det er vigtigt at uddanne sig hele livet.”