Studerende til lektor: Vi er de eksperter i den offentlige sektor, du savner

Debatindlæg af Joan Øland m.fl., Administrationsbachelorernes Landsforening. Hvorfor skal Danmark have en ny uddannelse med fokus på retssikkerhed i det offentlige, når en sådan uddannelse allerede eksisterer? Professionsbachelor i offentlig administration (administrationsbacheloruddannelsen) er en generalistuddannelse, hvor vi bliver undervist i blandt andet myndighedsudøvelse og sagsbehandling, som Pernille Lykke Dalmar efterspørger. Vi bliver uddannet til den offentlige sektor og er helt enige i, at det er vigtigt med en offentlig sektor, som borgerne har tillid til. Som administrationsbachelorer får vi viden og kompetencer til at arbejde med retssikkerhed, forvaltningsloven og offentlighedsloven, samt færdigheder inden for sagsbehandling. Vi uddanner os ganske enkelt til at være eksperter i den offentlige sektors maskinrum. I stedet for at læger, pædagoger, socialrådgivere og sygeplejersker skal udføre administrative opgaver, bør man lade administrative medarbejdere overtage disse opgaver. Kompetent myndighedsudøvelse og sagsafgørelse er alfa og omega for at sikre en veldrevet offentlig sektor.

Altinget
06-09-20

Politisk fuldt hus efter coronapause

I en slutspurt uden fortilfælde holdt HK Sydjylland tre generalforsamlinger i Kolding onsdag aften og valgte tre formænd. Yderligere en formand blev valgt i sidste uge, og den sidste nåede generalforsamlingen få dage før, corona lukkede landet ned. Dermed har medlemsdemokratiet nikket til alle fem formænd i afdelingen. På afdelingsgeneralforsamlingen blev Ole Kjær genvalgt som fællesformand. Hanne K. Mathiasen blev genvalgt som formand for Handel og Dorthe Vestergaard blev valgt som formand for Kommunal. Dorthe Vestergaard har været konstitueret i rollen siden januar, hvor den daværende formand, Lene Roed, på HK Kommunals kongres blev valgt til formand for alle kommunalt ansatte HK'ere i hele Danmark. I sidste uge blev Annette Godsvig Laursen genvalgt som formand for Stat, og Henny Fiskbæk blev genvalgt som formand for Privat.

JydskeVestkysten, Vejle Amts Folkeblad m.fl.
04-09-20

Administration er velfærdens fundament

Klumme af Lene Roed, formand HK Kommunal. Ifølge en dugfrisk rundspørge til kommunerne om næste års budget forventer 37 procent af de adspurgte kommuner at spare på administrationen og det bekymrer mig. Når man fyrer HK’ere, betyder det bare at det administrative arbejde skal varetages af andre faggrupper, som får mindre tid til kerneopgaven, og som heller ikke er uddannet i administration. HK’ere hjælper arbejdsløse i job, og sikrer at ansatte får deres løn til tiden, at udsatte borgere får hjælp, at bibliotekerne fungerer, at vores børn og ældre får ordnet deres tænder, at digitaliseringsprojekter får liv i kommunerne og at data bliver korrekt registreret i vores sundhedsvæsen. Når administrationen er i orden, frigør den tid til velfærd og skaber velfærd. Flere opgørelser fra Verdensbanken viser da også, at den offentlige sektor i Danmark er blandt de mest effektive i verden. Det skyldes især god administration, som sikrer effektive sagsgange og regulering. Med den professionelle administration følger blandt andre vigtige værdier som retssikkerhed, demokrati, upartiskhed, patientsikkerhed og lighed for loven. En professionel administration er velfærdens fundament.

Piopio.dk
03-09-20

Studerende og gode kammerater modtog legater

Erhvervsuddannelserne skal fejres, og de årlige dimissioner er en oplagt lejlighed til at gøre netop det: Sætte fokus på kontorfaget og fejre dimittender, som har gjort sig ekstra umage for at dygtiggøre sig. Derfor uddeler HK Sjælland legatgaver i samarbejde med erhvervsskolerne. Kriterierne for legaterne er blandt andet, at man skal være dygtig og ihærdig. Og så skal man være en god kammerat. Ifølge Michael Rosenberg, formand for HK Kommunal Sjælland, er kloge hænder og hoveder vigtige elementer på fremtidens arbejdsmarked. -Nysgerrige medarbejdere, der søger viden og stiller spørgsmål til, hvorfor vi gør tingene, som vi gør, har alle arbejdspladser brug for og kan udvikles af. Marie-Louise besidder helt klart disse kompetencer, og sammen med hendes personlige udvikling under uddannelsen vil hun være godt styrket til at bestride ethvert job på enhver offentlig arbejdsplads, siger Michael Rosenberg.

Sjællandske
25-08-20

HK skælder beskæftigelsesborgmester ud: »Det er et svigt af de 10.000 nyledige københavnere«

Antallet af jobparate københavnere er steget med 50 procent siden coronavirussens indtog i hovedstaden. Men der er ikke behov for flere hænder på kommunens jobcentre, lød budskabet tirsdag fra integrations- og beskæftigelsesborgmester i København, Cecilia Lonning-Skovgaard (V). Den melding undrer Winnie Axelsen, formand HK Kommunal Hovedstaden, der organiserer cirka 1.000 medarbejdere i jobcentre i Københavns Kommune. - Det er et svigt af de 10.000 nyledige københavnere, der nu er ramt på deres levebrød af krisen. Borgmesterens tankegang er udtryk for kvantitet frem for kvalitet. Det kan godt være, at mine medlemmer kan få flere ledige igennem på en dag, men så bliver en del af det venstrehåndsarbejde. Vi har jo kun to arme og to ben, siger hun. Ifølge Henning Jørgensen, der er professor ved Institut for Samarbejde og Politik på Aalborg Universitet, vil et øget antal sager for den enkelte sagsbehandler have negativ effekt. - Når man bare skal køre en masse samtaler igennem, så bliver det let mere rituelt og noget, der bare skal overstås, så det kan krydses af i sagsbehandlerens skema. Det gavner hverken kommunen eller den ledige, hvis jobcentrene bliver en pølsefabrik, siger han.

Berlingske, Ritzau, DR P4 Nyheder, Ekstra Bladet
21-08-20

Parterne mødes igen til forhandlinger om fire dags arbejdsuge

Esbjerg Kommune mødes nu igen med fagforeningerne HK og Dansk Socialrådgiverforening for at diskutere 4 dages arbejdsuge på jobcentret. Planen om en 4-dages uge har været længe undervejs, men i begyndelsen af juli faldt den til jorden efter uenighed mellem jobcentret og fagforeningerne om evaluering af forsøget. Men i dag mødtes parterne altså igen og efter mødet sagde konstitueret formand for HK Kommunal Sydjylland, Dorthe Vestergaard: - Det var et godt møde, vi havde i dag. Vi er i proces og i en god dialog, så det er rigtig fint. Vi har også aftalt nye mødedatoer. Efter den oprindelige plan skulle 4-dagesugen være trådt i kraft her efter sommerferien.

DR P4 Esbjerg Nyheder
13-08-20

Ekspert advarer Christiansborg: Slæk ikke på krav til hjemmearbejde

Flere med smerter, en lavere produktivitet og potentielt mere sygefravær. Det kan potentielt blive konsekvensen, hvis arbejdsmiljølovens regler om hjemmearbejde bliver slækket, som et flertal på Christiansborg er fortaler for. Det vurderer Tine Brodersen, der er seniorkonsulent og fysioterapeut fra rådgivervirksomheden Arbejdsmiljøcentret: - Vi skal ikke slække på intentionerne i loven, siger Tine Brodersen. Et bredt flertal af partier på Christiansborg er klar til at revurdere arbejdsmiljølovens regler om indretning af hjemmearbejdskontor, så flere får mulighed for at arbejde hjemmefra, hvis smittetrykket til efteråret stiger yderligere. Flere undersøgelser peger på, at danskerne under coronakrisen i foråret har taget hjemmearbejde til sig. En undersøgelse blandt HK Kommunals medlemmer viser, at to ud tre med fordel kan have flere hjemmearbejdsdage i fremtiden. Dog kan det føre til fysiske skavanker, hvis man sidder i forkerte arbejdsstillinger ved eksempelvis køkkenbordet. 33 procent af HK's medlemmer svarer, at den største ulempe ved hjemmearbejde er gener efter at have siddet forkert.

A4 Medier
13-08-20

Artiklen er opdateret 08. september 2020