Collage om seksuel chikane

Illustration: Morten Voigt

Ung pige har det svært med omgangstonen

”Vi har nok en lidt fri og frisk omgangstone hos os, og der kan sagtens falde en bemærkning som ”dejligt at se dig med tøj på” - altså underforstået, at man har sovet sammen. Det preller helt af på mig, men hvis jeg havde følt mig stødt, tror jeg nok, at jeg skulle få sagt fra. Men det er der mange, som ikke kan, og det skal man forstå og derfor virkelig tænke sig om. Jeg har oplevet en af de unge piger, som helt tydeligt ikke vidste, hvad hun skulle gøre af sig selv. Hende tog jeg fat i og opfordrede hende til at snakke med sin gruppeleder. Jeg har faktisk ikke fulgt op på det, men jeg tror, at hun gik videre med det. Jeg har en følelse af, at tingene bliver håndteret herude, og vi har også fået fine plancher op om, hvad man ikke skal finde sig i. Men jeg har det altså også sådan, at man skal huske på, at det er en voksenarbejdsplads, og jeg synes, det er virkelig ærgerligt, hvis vi slet ikke kan snakke frit sammen og have det sjovt med en fri omgangstone.”

Læs også: Grib ind, hvis du ser eller hører noget

Lumre kommentarer fra mandlig kollega

”Det skete for et års tid siden, hvor en mandlig kollega, som særligt over for én kollega næsten konsekvent kaldte hende for skat, omtalte hende som ”hende den lækre” og på Facebook også skrev ting som ”utrolig smukke og dejlige” til hende som fødselsdagshilsen. Jeg ved, at det overskred hendes grænse. Han havde det meget med at gå rundt og sige skat, og han har også sagt det til mig, hvor det nok er prellet rimelig meget af på mig. Det falder mig egentlig naturligt at sige fra, når en grænse bliver overskredet, men det er også svært. For hvordan skal vi samarbejde bagefter, hvis man siger noget? Jeg er tillidsrepræsentant og gik til ledelsen, som kaldte ham ind og sagde, at det skulle stoppe. Og det gjorde det. Så det er egentlig blevet håndteret rigtig fint. Jeg tror måske ikke, at han har været klar over, hvad det var for nogle signaler, han gik rundt og sendte. Han er her stadig, og det fungerer rigtig fint.”

Snak om gode bryster

”Jeg havde en mandlig kollega, og det var i hvert fald ikke i øjnene, han kiggede, når vi snakkede sammen. Jeg ignorerede det efter bedste evne, men så blev han mere direkte og kunne helt ude af kontekst begynde at snakke om gode bryster. Altså, det havde måske været okay, hvis det var en, jeg var fortrolig med, men jeg kendte dårligt manden, og vi havde kun været kolleger i et halvt år. I hans verden var det nok bare sjov, men det var ikke så raffineret, så det blev mere slesk, men jeg var nok for høflig og konfliktsky og bange for at træde ham over tæerne til at sige fra. En af mine kolleger havde samme oplevelse med ham, og hun gik til ledelsen. Han blev noget overrasket over at få en reprimande, fordi han ikke var klar over, at det var blevet opfattet på den måde. Så han var også nede og undskylde - så det blev håndteret på en fin måde.”

Læs også: Flerdobling af sager om seksuel chikane