Susie Lynge

- Jeg vil gerne aflive myten om, at du skal være ekstrovert for at være en fantastisk netværker. Er du introvert, kan du sagtens være en stærk netværker, du skal bare være opmærksom på, at du har andre styrker end ekstroverte. Introverte kan fx være særdeles gode til at observere, lytte og analysere, siger direktør i Netværks Akademiet Susie Lynge.

Du har måske allerede hørt, at netværk er vigtige for dig. Men hvorfor er de egentlig det? Og hvad gør du, hvis du ikke har tid til netværke? Eller hvis du ikke føler dig som typen, der netværker? Vi har spurgt Susie Lynge, der er direktør i Netværks Akademiet og forfatter til flere bøger om netværk.

Hvorfor er netværk og relationer vigtige?

- Netværk gør dig mere robust og bedre til at takle forandringer. Der er masser af forskning, der viser, at du simpelthen står stærkere i dit liv, både privat og professionelt, hvis du har gode relationer.

Netværk er jo et buzzword, men at netværke betyder bare den måde, du er sammen med andre mennesker på. Det gælder både kolleger, familie, venner og bekendte. At du er nærværende og vågen i dit møde med andre.

Det seneste halve år har vist os, at der sker ting, vi ikke selv kan styre. Pludselig var corona her, og vi blev nødt til at være omstillingsparate. Har du et godt netværk, står du stærkere, siger Susie Lynge.

Hvem kan få glæde af netværk og gode relationer?

- Alle. Du ved aldrig, hvad der kommer til at ske hverken privat eller professionelt.

Jeg kender en kvinde, der var administrativ medarbejder på et stort universitet. Hun var vildt god til sit arbejde. Men en dag blev hendes stilling nedlagt på grund af en organisationsændring. Den slags sker jo. Heldigvis havde hun et godt netværk, som pegede på hende til en ledig stilling som projektleder et andet sted på universitetet. Hun havde aldrig selv søgt stillingen, fordi hun ikke har en projektlederuddannelse, men hendes profil og personlighed passede perfekt til jobbet, og det så hendes netværk. Netværket så hendes potentiale, før hun selv så det, siger Susie Lynge.

Hvad skal man gøre, hvis man ikke har tid til at fokusere på netværk?

- Mangel på tid er en klassisk barriere både i forhold til personlig og faglig udvikling. Men i stedet for at tænke, at du ikke har tid, bør du tænke, at du ikke har tid til at lade være. Du bliver bedre og hurtigere, når du samarbejder, netværker og videndeler.

Jeg mødte en kvinde, der havde fået til opgave på sit job at opdele deltagere til et arrangement i grupper, hvor deltagerne skulle cirkulere og efterfølgende og danne nye grupper. Kvinden havde svært ved at finde ud af, hvem der skulle være sammen med hvem, så alle mødte nye. Hun klippede deltagernavnene ud og forsøgte at placere dem i grupper. Hendes chef gik tilfældigvis forbi og opdagede kvindens projekt med de udklippede navne. ”Du kan spørge Jesper. Han er god til at tænke i systemer og kasser,” sagde chefen. Kvinden tøvede. Hun ville ikke forstyrre andre med en opgave, hun selv havde fået. Heldigvis tog hun mod til sig, og det viste sig, at Jesper syntes, det var sjovt at hjælpe, og han brugte kun et kvarter på den opgave, kvinden allerede havde brugt to timer på. Han havde nemt ved den slags opgaver, og han ville gerne hjælpe.

Hvis du synes, det er svært at bede andre om hjælp, fordi du ikke vil være til besvær, så prøv at vende den om. De fleste oplever en glæde, når de hjælper andre. Den glæde kan du være med til at give.

Du skal ikke være bange for at spørge om hjælp, for det at netværke er en vekselvirkning mellem at give og modtage. Omvendt skal du ikke være bange for, at andre spørger dig om hjælp. Vær ærlig, og hvis du har for travlt til at hjælpe lige nu, kan du spørge, om du kan vente med at løse opgaven til næste uge. Eller du kan spørge, om du kan give en af dine andre opgaver videre til en anden. Det er vigtigt, at den, der spørger om hjælp, ikke føler, at det var forkert at spørge dig, og det er vigtigt, at du ikke ender med flere opgaver, end du har tid til, siger Susie Lynge.

Kan introverte netværke?

- Ja. Jeg vil gerne aflive myten om, at du skal være ekstrovert for at være en fantastisk netværker. Er du introvert, kan du sagtens være en stærk netværker, du skal bare være opmærksom på, at du har andre styrker end ekstroverte. Introverte kan fx være særdeles gode til at observere, lytte og analysere.

Jeg plejer at sige til introverte, at de skal spise elefanten i mindre bidder. Du skal tage hensyn til din egen type og huske på, at du ikke behøver drikke kaffe med alle. Du kan fx i stedet drikke kaffe én gang om ugen med en, du ikke plejer at være tæt på. Og til møder kan du tænke på at sige lidt mere, end du plejer.

Er du ekstrovert, er du ofte mere talende og proaktiv, men dine udfordringer kan til gengæld være, at du nemt kan komme til at fylde hele mødet, eller at du løber med alle bolde selv.

Det er vigtigt at være tolerant over for andre personlighedstyper og vide, at guldet ligger i forskelligheden. Vi skal bruge hinandens styrker og være nysgerrige på, hvad andre kan, siger Susie Lynge.

Hvad skal man undgå, når man netværker?

- Du skal være opmærksom på, hvad du får ud af de fællesskaber, du er med i. Prioriter de relationer, der bygger dig op og giver dig energi. Er du med i fællesskaber, der sluger din energi, skal du enten bruge mindre tid med dem eller forsøge at ændre stemningen.

Jeg var engang på besøg på en arbejdsplads, hvor de hver mandag holdt et statusmøde. Men i praksis var mødet fyldt med brok. Brok over mangel på tid, brok over chefen og kunderne. Alle følte sig drænede efter møderne. Man må gerne være utilfreds, men vi skal væk fra en jamrekultur og i stedet være konstruktive i vores kritik. Vi har alle et ansvar for at være med til at skabe et positivt fællesskab.

Du skal også huske, at du godt må sige nej. Du kan ikke drikke kaffe med alle. Det er en balance, for du skal selvfølgelig vide, at der er potentiale i ethvert møde, men du bliver nødt til at prioritere din tid. Du kan før et møde spørge, hvordan I kan skabe værdi for hinanden, så I får forventningsafstemt, siger Susie Lynge.

Hvordan kommer man i gang med at netværke?

- For mig er det at netværke en måde at være sammen med andre på. Det handler om at være til stede i samværet med andre. Du behøver ikke sætte to timer af om dagen til at netværke, men når du alligevel spiser frokost med dine kolleger eller bekendte, handler det om, at du er opmærksom, lytter, spørger og deler. Du behøver ikke nødvendigvis fortælle om din familie eller andet privat, du kan godt holde det til dine arbejdsopgaver, hvis du foretrækker det, siger Susie Lynge.

Hvad gør man, hvis man gerne vil netværke, men ikke ved, hvad man kan tilbyde andre?

- Alt for mange underkender deres egen værdi, men alle har noget at byde på. Hvis du er i tvivl om, hvad du kan tilbyde, så spørg andre, om de kan nævne tre ting, som de synes, du er god til. Ofte vil du få nogle nøgleord, som går igen. Det kan være, at du er god til at lytte, eller at du er omsorgsfuld.

Det kræver mod at gøre, og blufærdighed og jantelov er klassiske stopklodser. Du skal turde gøre lidt op med janteloven, for det er vigtigt, at du ved, hvad du kan, og hvad du gerne vil, siger Susie Lynge.

Hvordan finder man ud af, om man får noget ud af at netværke?

- Alt kan ikke måles i et regneark, men du skal turde spørge dig selv, hvad du får ud af en relation. Får du energi, og bliver du inspireret, er det godt at investere tid på fællesskabet. Omvendt skal du bruge mindre tid med en relation, hvis den ikke giver dig så meget. Det er selvfølgelig en smagssag, hvordan du skruer ned for tidsforbruget med en bestemt relation, men mit råd er, at du lader være med at smække med døren. Selvom du ikke kan være nære venner med alle, kan du godt opføre dig ordentligt, siger Susie Lynge.

Har netværk betydning for din kompetenceudvikling?

- Ja, du kan løfte dig både fagligt og personligt gennem netværk. Der vil opstå nye muligheder for dig, hvis du bruger dit netværk. Det kan fx være nye opgaver og nye job. Men du skal turde sige højt, hvad du har brug for. Det kræver selvfølgelig, at du ved, hvad du ønsker i første omgang.

Mærk efter, hvilke opgaver du får god energi af, og fortæl det til dit netværk. Når dit netværk ved, hvilke opgaver du foretrækker, vil de give dig flere af dem, og på den måde kan du få skabt det gode arbejdsliv.

Du skal turde stille dig selv frem, og du skal huske, at det må du gerne. Du er det værd, siger Susie Lynge.

Du underviser HK Stats medlemmer i kurset ”Der er flere vitaminer i gode relationer end i broccoli”. Hvad håber du, at medlemmerne får ud af at være med på kurset?

- Mit mål er, at deltagerne lærer nogle enkle teknikker til, hvordan de styrker deres relationer og får mere ud af deres netværk, så de kan skabe et godt og trygt arbejdsliv, siger Susie Lynge.

Kurset er både for dig, der vil skifte job, og for dig der gerne vil blive på dit nuværende arbejde.

 

Kursus: Skab et bedre (arbejds)liv – du er det værd

Få bedre trivsel og mere arbejdsglæde med Susie Lynges kursus for HK Stats medlemmer.
Kurset Der er flere vitaminer i gode relationer end i broccoli, består af 2 online workshops, der hver tager 2 timer. Du får også en trænings-app og bogen ”Netværk NU” af Susie Lynge.

 

Det siger deltagerne:

- Udover at det naturligvis altid er sjovt at møde nye mennesker, bliver det lidt sjovere når vi kommer fra forskellige dele af landet. I denne opløftede stemning lærer vi om, hvad vi selv kan tilbyde til netværket, hvordan vi kan skabe værdi for netværket, og hvorfor netværket så – på samme måde – kan skabe værdi for os. Det hele toppes op med viden om at være introvert og ekstrovert, og hvorfor det er berigende at arbejde sammen med mennesker, der opfatter verden, arbejde og mennesker anderledes, end man selv gør. 

Jan, kursist

- Jeg vil helt sikkert gøre brug af den viden, jeg har tilegnet mig på dette kursus, både på min arbejdsplads og i privaten. I dag består vores liv af konstante forandringer, derfor bliver vi aldrig færdige med at lære noget nyt.

Martina, kursist

- Som introvert person, kan det være svært at skabe relationer på kort tid. Jeg så derfor dette kursus som en mulighed for at lære noget om, hvordan jeg får skabt kontakten og bevarer relationen, så det ikke bare bliver: Vi talte hyggeligt sammen på et kursus, og så er det videre. Allerede efter den første seance er jeg – om ikke blevet bedre – så i hvert fald opmærksom på at komme lidt mere ud over den kant, jeg plejer at stoppe ved.

Maj-Brit, kursist

Sådan bliver du god til at netværke

Der er 3 ting, du især skal være opmærksom på, når du vil være god til at netværke, siger netværksekspert Susie Lynge:

  1. Strategi: Du skal have en plan med det, og du skal være bevidst om, at du ikke kan drikke kaffe med alle. Spørg dig selv: Hvordan kan du gøre en forskel for andre? Hvordan kan andre gøre en forskel for dig?
  2. Gavmildhed: Du skal være oprigtig og gide andre mennesker, når du netværker med dem. Del ud af din viden og dit nærvær.
  3. Flyt fødderne. Du kan ikke sidde på dit kontor bag lukkede døre. Du skal gøre noget. Tal og lyt. Du behøver ikke gøre det i timevis hver dag, men vær bevidst om at gøre det lidt hver dag.ault tekst

Om netværksekspert Susie Lynge

Susie Lynge er direktør i Netværks Akademiet, underviser og foredragsholder. Susie Lynge har trænet over 30.000 medarbejdere og ledere, og hun er forfatter til flere bøger om personlig udvikling, stærke relationer og netværk.