Hvis et selskab, som Sampension har investeret i, ikke viser sig parat til at medvirke til klimaomstilling, bliver det ekskluderet fra selskabets aktieportefølje. Det skete hen over sommeren i år for 22 selskaber, og dermed er de føjet til pensionsselskabets liste med en lang række selskaber fra mere end 30 lande. 47 virksomheder i USA og 22 fra Kina er på listen, og det er de to lande med flest selskaber repræsenteret.

Ud over en negativ påvirkning af klimaet kan selskaberne også komme på listen af årsager som fx brud på lønmodtager- eller menneskerettigheder eller fremstilling af klyngevåben.

Klimaaftrykket skal falde

Som noget nyt og unikt har Sampension oprettet en log, så selskabets interessenter og kunder, blandt andet de fleste medlemmer af HK Kommunal, kan følge med i graden af ansvarlighed i selskabets investeringer. De forskellige bestyrelser under Sampension-paraplyen har truffet beslutning om, at klimaaftrykket fra selskaberne i aktieporteføljen skal falde over tid, og et særligt ESG-udvalg er nedsat. De tre bogstaver står for ”environmental, social and governance”, hvilket altså handler om at vurdere selskaberne ud fra miljø-, samfunds- og ledelsesmæssige forhold.

Med mellemrum tager man en kritisk dialog med selskaber, der kan blive bedt om at ændre kurs på et område til gengæld for fortsatte investeringer. I de tilfælde kan Sampension få følgeskab af andre investorer, der lægger vægt på ansvarlige investeringer, og så kan rigtig store økonomiske muskler komme i spil.