Winnie Axelsen og Ditte Gottlieb Bredahl 150920
- Hold fast i, hvorfor du ville det her. Holdt fast i det, du tror på. Sådan lyder rådet til Ditte Gottlieb Bredahl (th.) fra HK Kommunal Hovedstadens afgående formand Winnie Axelsen (tv.) Foto: Torsten Raagaard

Det frugtbare samarbejde mellem HK Kommunal Hovedstadens nyvalgte formand Ditte Gottlieb Bredahl og den afgående Winnie Axelsen bygger på en værdi, der gerne må stå skarpere – både i det faglige arbejde og i HK’ernes daglige arbejde ude i de kommunale institutioner og virksomheder: Vi skal spille hinanden gode.

Ingen klappede højere end den nu tidligere formand for HK Kommunal Hovedstaden, Winnie Axelsen, da generalforsamlingen i Cirkusbygningen i København tirsdag aften valgte den 34-årige Ditte Gottlieb Bredahl som ny formand.

De to mødtes første gang, da Ditte Gottlieb Bredahl som nyvalgt tillidsrepræsentant i 2009 var til møde i HK Hovedstaden, hvor Winnie Axelsen bød tillidsfolkene velkommen. Den nyvalgte formand for HK Kommunal Hovedstaden blev valgt som medlem af afdelingssektorbestyrelsen et par år senere. Tirsdag overtog hun formandsstafetten fra Winnie Axelsen, som takkede af efter 19 år som formand.

Først var Winnie Axelsen formand for HK/Kommunal Nordsjælland, og efter fusionen med HK/Kommunal København satte hun sig i formandsstolen i HK Kommunal Hovedstaden 1. juni 2008.

Valget af den 34-årige fællestillidsrepræsentant Ditte Gottlieb Bredahl fra Hvidovre/Amager Hospitaler som ny formand i HK Kommunal Hovedstaden er kulminationen på et mangeårigt arbejdsfællesskab, der kan være svært helt at forstå, når man ser det udefra. Derfor inviterede vi os selv indenfor til en samtale med den nyvalgte og den afgående på formandskontoret i fagforeningshuset på Svend Aukens Plads.

Den uforbeholdne gensidige anerkendelse var forventelig. Men hurtigt står det klart, at der er mere neden under – mange emner, mange tilgange, mange fælles projekter, der alle vidner om et bemærkelsesværdigt, fagligt skæbnefællesskab med det mål at sikre de kommunalt ansatte HK’ere gode løn- og arbejdsvilkår, attraktive job, uddannelse og et udviklende arbejdsliv.

- Ditte er et godt eksempel på, at hvis man går hele vejen og gør sig umage, så kan man nå rigtig langt. Hun har forberedt sig i rigtig mange år på det her. Derfor er det også helt vildt, når man har en kandidat, som både har taget akademiuddannelse, coachuddannelse, fagpolitisk uddannelse og senest diplom i ledelse, siger Winnie Axelsen.

Det gælder om at udvikle fagligheden
Sammen har de begge kæmpet for at udvikle HK-fagene, for en bedre offentlig administration, for flere og bedre elev-uddannelser og for mere synlighed.

- Vi har næsten altid været enige, haft ens holdninger og bakket hinanden op, siger Ditte Gottlieb Bredahl.

Derfor var det også en kærkommen håndsrækning, da Winnie Alexsen bakkede Ditte Gottlieb Bredahl op i hendes kandidatur til formandsposten.

- Ja, det kan du godt, sagde hun. Og det betød noget, fordi man skal have et selvværd for at kunne gøre det. Det handler om at tale hinanden op spille hinanden gode. Vi skal være der for hinanden - til at fortælle hinanden, at vi kan. Det gælder også ude på arbejdspladserne, siger Ditte Gottlieb Bredahl.

Selv indså den nyvalgte formand hurtigt, at hun som tillidsrepræsentant måtte bygge yderligere på sin uddannelse. For at kunne matche sine HR-modparter i forhandlingerne som fællestillidsrepræsentant tog hun en 2-årig diplomuddannelse i ledelse.

- Du vil sætte dig i formandsstolen, og gøre det præcis så godt du kan, forudsiger Winnie Axelsen.

Næsten lidt skræmmende
Selv om de tydeligvis trives i hinandens arbejdsfællesskab, kan alle lighederne også blive lidt skræmmende.

- En dag dukkede vi op i præcis den samme kjole, som vi hver især havde købt, uden det på nogen måde var aftalt. Det var helt vildt, men også vildt sjovt, fortæller Ditte Gottlieb Bredahl.

Da den store årlige TR-konference her i efteråret måtte aflyses på grund af coronaen, satte de to sig i spidsen for at ruste HK Kommunal Hovedstaden til at møde den nye corona-virkelighed med en helt ny uddannelse.

- Vi blev hurtigt enige om, at hvis coronaen sætter nye rammer for, hvordan vi alle går på arbejde, så bør vi få lavet en ny uddannelse, der gør os stærkere til at agere indenfor de nye rammer, siger Ditte Gottlieb Bredahl.

Resultatet blev en et nyt diplommodul i Virtuel Organisation - Ledelse af Digital Transformation, udviklet i samarbejde med Københavns Professionshøjskole. Afdelingssektorbestyrelsen bliver forsøgskaniner på den nye uddannelse om et par uger.

- Jeg synes, det er ret sejt at kunne sige, at vi har et helt nyt og meget højaktuelt diplommodul, siger Ditte Gottlieb Bredahl. Hun håber, diplommodulet kan blive udbudt bredt til alle HK’ere efterfølgende.

- Hvis det bliver så godt, som vi håber, så tror jeg da, at det kan blive en hyldevare, som medlemmerne også kan komme på, forklarer Ditte Gottlieb Bredahl.

En afgørende telefonsamtale
Og således fortæller de begge om utallige faglige projekter, sværdslag, sejre og også enkelte nederlag. Et enkelt af dem kommer vi tilbage til. Men først vil vi gerne vide, hvornår det gik op for både den afgående og den nyvalgte, at deres samarbejde måske ville ende med et generationsskifte på formandsposten.

- Det husker jeg tydeligt, siger den nyvalgte.

Og den afgående stemmer i:

- Ja. Det gør jeg også. Ditte var relativ nyvalgt FTR på Hvidovre/Amager Hospitaler. Vi havde talt en del sammen, og jeg var imponeret over Dittes arbejde og store engagement. Hun havde tidligere sagt til mig, at hun gerne ville lave fagligt arbejde på fuld tid, og at jeg gerne måtte tippe hende, hvis der blev et ledigt job i HK Hovedstaden. Det gjorde der så, og derfor ringede jeg til Ditte.

Winnie Alexsen fortalte Ditte Gottlieb Bredahl, at nu var der et job. Det kunne hun søge på lige fod med alle andre.

- Men så tilføjede Winnie, at hvis jeg hellere ville lave politik end at være ansat, så skulle jeg lade være og i stedet arbejde på at blive valgt. Det afgjorde sagen, fortæller Ditte Gottlieb Bredahl.

- Så ringer du tilbage og siger, at det er politiker, du vil være, husker Winnie Axelsen.

For handlekraftigt et forslag
Formelt set tippede magtens balancepunktet fra den afgående til den nyvalgte tirsdag aften, men professionelt og menneskeligt har de være lige hele vejen. Nu er det Ditte Gottlieb Bredahl, der har stafetten, og Winnie Alexsen glæder sig til sit nye liv, hvor hun ikke behøver starte dagen med at pløje alle aviser igennem for at se, om der er noget, hun bør reagere på.

Ditte Gottlieb Bredahl glæder sig til at tage handsken op – også på et af hendes mindre succesfulde projekter, som ikke desto mindre var meget lærerigt.

I forbindelse med den seneste kongres i HK Kommunal i januar foreslog hun, at HK Kommunal hvert andet år burde samle 100 unge medlemmer og ikke-medlemmer til et stormøde og diskutere fagpolitik.

- De unge skal kunne se sig selv i det politiske arbejde, understreger Ditte Gottlieb Bredahl.

- Over halvdelen af de unge melder sig ud. Vi har jo en høj gennemsnitsalder. Jeg kunne godt tænke mig at få nogle flere unge, konstaterer hun.

- Jeg mener, at på et eller andet tidspunkt skal man tage en beslutning og gøre tingene. Men mit forslag blev taget af bordet. Ikke fordi det var dårligt, men fordi alt det metodemæssige lå i forbundssektorbestyrelsen og ikke hos sådan en som mig, fortæller hun.

Hendes analyse er, at hendes forslag blev forkastet, fordi der var for meget handling i det.

- Ideen er langtfra død. Selvfølgelig skal vi bøje os for de bureaukratiske processer, når det er for medlemmers bedste, siger Ditte Gottlieb Bredahl og indkasserer et smil fra den afgående formand.