Mand sidder ved computer

Efter over et års forhandlinger har HK Privat og Dansk Metal indgået en overenskomst med det indiske it-firma TATA Consultancy Services, der blandt andre dækker udstationerede medarbejdere i Danmark. 

Selskabet har flere hundrede tusinde ansatte verden over og altså også en del i Danmark, men langt de fleste medarbejdere er udstationerede fra Indien eller andre lande.

Det vil sige, at de er i Danmark i alt fra få uger til mange år. Blandt andet af den grund har det også været en længere proces at sikre, at medarbejderne, når de arbejder i Danmark, også er omfattet af danske løn- og arbejdsvilkår.

- Aftalen har været længe undervejs, men nu står vi med et resultat, hvor alle udenlandske medarbejdere, der kommer ind til TATA Consultancy Services i Danmark, vil være omfattet af overenskomsten. I øjeblikket er det omkring 450 ansatte, og størstedelen af dem er indere. De bliver nu dækket af overenskomsten fra dag et, uanset hvor længe de skal være her, siger Kim Bonde Nielsen, faglig sekretær i HK Privat.

Enkelte af overenskomstens elementer gælder dog ikke for de udstationerede de første 12 måneder, de er i landet.

Det drejer sig blandt andet om indbetalinger til uddannelsesfondene med mere, da aftalen har skulle tage hensyn til, at flere medarbejdere kun er i landet i kort tid og på nogle strækninger har parallelle vilkår med under ansættelsen i DK.

- Noget af det fine ved aftalen, at vi også har sikret os, at alle, der er ansat af TATA Consultancy Services i Danmark, vil blive informeret om overenskomsten. Det er ellers noget, der ofte volder os problemer, da vi normalt kun har navnene på vores egne medlemmer og ikke alle, der kan blive omfattet af en overenskomst, siger Kim Bonde Nielsen.