(artiklen og historien er fra før Corona, men bringes først nu)

Billedtekst: Charlotte Madsen, Tillidsrepræsentant i Føtex i Nyborg, valgte at gå fra et sølvbryllup, fordi 2 kolleger pludselig stod overfor en fyring. "I den situation var jeg nødt til at prioritere mine kolleger", siger hun.

Jeg kunne kun svare én ting: ”Jeg er lige til sølvbryllup, men er der om en halv time”. For i den situation var jeg nødt til at prioritere mine kolleger.
Skål og tillykke lød det omkring Charlotte, da hendes mobil ringede. For hun var i det pæne tøj og til sølvbryllup hos sin søster, da hendes mobil ringede. Det var den daværende butikschef fra hendes arbejdsplads, Føtex i Nyborg, ringede for at fortælle hende, at to af hendes kolleger stod for at skulle fyres:

 

    - Varehuschefen var ked af, at han forstyrrede, men der var to kolleger, der skulle siges op, selvom vi stort set lige havde været til et personalemøde, hvor vi havde fået at vide, at alt var godt i butikken. Jeg kunne kun svare én ting: ”Jeg er lige til sølvbryllup, men er der om en halv time”. For i den situation var jeg nødt til at prioritere mine kolleger, fortæller Charlotte Madsen, der satte glasset, ønskede sølvbrudeparret tillykke og med et ”vi ses senere” drog mod varehuset:

    - Jeg ville vide, hvad der foregik, og så fik jeg sagt til varehuschefen, at jeg var ret træt af, at jeg ikke havde fået noget at vide – og at jeg en anden gang ville varsles om tingene noget før.

 

Til varehuschefen fik jeg efterfølgende sagt, at jeg var SÅ skuffet over måden, det her havde kørt på!

 ”Jeg var SÅ skuffet…”

Nu fik Charlotte travlt med at tale med de to berørte kolleger. Hun ville mærke stemningen, spørge ind til dem, lytte til deres ønsker og give dem en fornemmelse af, at hun – sammen med HK – var der for dem:

    - Jeg tilbød dem blandt andet at gå med til samtalerne. Den ene af kollegerne tog samtalen selv, men sagde ret hurtigt, at nu ville hun gerne ind til sin tillidsrepræsentant. Jeg støttede hende og vores anden kollega alt det, jeg kunne. Vi fandt et sted, hvor vi sammen kunne gå papirerne igennem. Jeg sagde samtidig, at hun var superstærk og så sej, da vi tog en lang snak om tingene. Det var noget af det hårdeste, fordi vi havde været kolleger i mange år og kender hinanden så godt, lyder det fra Charlotte om en af de opgaver, der virkelig ”gjorde ondt” på hende:

    - Til varehuschefen fik jeg efterfølgende sagt, at jeg var SÅ skuffet over måden, det her havde kørt på! For eksempel dukkede de enkelte afdelingschefer ikke engang op til møderne med de to kolleger, der blev fyret. Desværre blev de to kolleger ikke de eneste, der blev fyret. På et år mistede vi faktisk flere kolleger, hvilket gør ondt - også for dem, der er tilbage.

Den anden positive ting er, at varehuschefen forstod, da jeg sagde fra. Det har givet meget mere og meget bedre dialog, også med den nye varehuschef, der i mellemtiden er kommet til.

Positivt: Dårligt forløb gav bedre dialog
Charlotte Madsen er som udgangspunkt et positivt menneske, der forsøger at bringe sin gode energi i spil i det daglige. Det var der i høj grad brug for i den svære situation omkring opsigelserne. Selvom hun stadig er meget kritisk over for måden, det hele blev gjort på fra ledelsens side, så er der dog fulgt to positive ting med forløbet:

    - Det ene er, at flere kolleger bruger mig meget mere som tillidsrepræsentant for dem. Jeg understreger samtidig, at de skal huske at komme i god tid med tingene, så vi kan snakke om dem og få kigget på dem. Den anden positive ting er, at varehuschefen forstod, da jeg sagde fra. Det har givet meget mere og meget bedre dialog, også med den nye varehuschef, der i mellemtiden er kommet til. Jeg er desuden selv blevet god til at markere, når der er noget, siger hun og fortæller om en anden meget stor opgave, der fulgte med situationen og de dårlige oplevelser:

    - Opsigelser betyder også noget for dem, der er tilbage. De går forståeligt nok lidt i stå, fordi der er en usikkerhed omkring dem. Det har taget os halvandet år at genopbygge en god stemning og få det her vendt til noget positivt igen. Det er desuden vigtigt, at vi har nogle ledere i butikken, der går først og som lærer overenskomsten at kende. Det vil give både dem og os nogle fordele i hverdagen!

Vi har fået en super god uddannelse, og jeg har ikke fortrudt, at jeg blev tillidsrepræsentant, selvom det startede med nogle hårde tider. Jeg kan godt lide at være med til at gøre en forskel, så vi som kolleger har en god dag sammen.

Klædt på til opgaven
Det blev til flere opsigelser over en periode, og hele forløbet betød, at Charlotte på meget kort tid lærte en hel del om rollen som tillidsrepræsentant. Hun lærte også, hvor vigtigt det kan være for en personalegruppe at have en repræsentant at samles om. Siden er hun med forskellige kursusforløb i HK-regi blevet klædt endnu bedre på til opgaven:

    - Vi har fået en super god uddannelse, og jeg har ikke fortrudt, at jeg blev tillidsrepræsentant, selvom det startede med nogle hårde tider. Jeg kan godt lide at være med til at gøre en forskel, så vi som kolleger har en god dag sammen. At dagen starter og slutter godt, så vi ikke tager noget negativt med hjem. Samtidig har jeg en familie, der bakker op om mit valg og synes, det er spændende. Min datter på 26 år er faktisk selv lige blevet udpeget til TR-suppleant.

    - Det er vigtigt, at vi på arbejdspladsen er ét team, der også bliver bakket op af ledelsen, der gerne må vise sig i hverdagen. Samtidig har jeg Rie (Bastrup, faglig konsulent i HK Handel Midt, red.) i baghånden. Vi har et godt samspil, og med Ries hjælp kan jeg blive 100% sikker på tingene, inden jeg gør noget i forskellige situationer, siger hun.

 

Den synlige tillidsrepræsentant

Synlighed spiller en central rolle for Charlotte, når hun skal fortolke og udføre sin funktion som tillidsrepræsentant:

    - Mine kolleger skal vide, at de altid kan komme til mig, og samtidig præsenterer jeg mig selvfølgelig for nye kolleger med det samme budskab. Jeg fortæller dem også om de fordele, som et medlemskab af HK vil give dem, fortæller hun og konkluderer:

    - Selvfølgelig er der udfordringer ved opgaven som tillidsrepræsentant. Sådan en havde Føtex i Nyborg i øvrigt ikke havde haft i 24 år, før jeg stillede op for to år siden. Dengang tog jeg opgaven, fordi vi vidste, at der skulle til at ske en masse på grund af en stor ombygning af varehuset. I det forløb ville jeg gerne være med til at beskytte kollegerne og vores gode unge mennesker i butikken, runder Charlotte af, inden hun skal tilbage til sit job – og til den opgave som tillidsrepræsentant, hun er blevet ret glad for.

 

 

Du får gode råd og faglig hjælp – når du er i job

Vi er eksperter i dine vilkår på jobbet – for hver arbejdsplads har sin egen kontaktperson og faglige medarbejder hos HK. Hun kender de unikke vilkår, som lige præcis jeres arbejdsplads har. Og så kender hun dit fag. Derfor er du garanteret kompetent og professionel rådgivning, uanset om det handler om løn, stress, arbejdsmiljø eller spørgsmål om overenskomst. Du er altid velkommen til at kontakte dine lokale afdeling for at få råd og vejledning.