En af vinderne i årets fagprøvepris modtager en buket gule og røde blomster på podiet i Børsens lokaler

Christina Weybøl Techt, som har været i lære i Matas, vandt en pris for sin fagprøve, der satte fokus på miljøet. Foto: Carsten Lundager. 


Fremtidens butiks- og handelsansatte skal ikke alene være servicemindede og kende deres produkter til bunds. De skal også være i stand til at inddrage kundernes værdier, kende deres digitale præferencer og kunne give gode råd om bæredygtighed. Det stiller krav til både de ansatte og handelsuddannelserne.

En netop overstået prisoverrækkelse i forbindelse med handelsansattes fagprøver viser, at mange af de nye talenter i branchen har godt styr på netop bæredygtighed og digitalisering, der var temaet for årets pris. Sådan lyder det fra Per Tønnesen, formand for HK Handel.

- Der er ingen tvivl om, at der er brug for både at kunne tænke bæredygtigt og inddrage digitale værktøjer, hvis man skal klare sig i detailhandlen i dag. Derfor er det en fornøjelse at se dette års vindere adressere netop de udfordringer på fornem vis, siger han.

Pris til medlem af HK Handel

HK Handel, HK Privat og Dansk Erhverv stod fredag d. 18. september for 22. gang bag uddelingen af årets Fagprøvepris på Børsen i København. Prisen gives til tre elever, der har udmærket sig gennem deres fagprøve på erhvervsuddannelsen inden for detailhandel eller handelsuddannelsen. Og kreativiteten i år har været stor, lød det fra Mette Høgh, formand for HK Handel Hovedstaden, da hun var med til at byde velkommen:

- Handelsbranchen har brug for det engagement, I har vist i jeres fagprøver, fortsatte hun henvendt til prismodtagerne.

Blandt vinderne i detailhandelskategorien var Christina Weybøl Techt, medlem af HK Handel, der har været i lære i Matas i Kastrup. Christina er uddannet fra Aarhus Business College/Handelsfagskolen og fik en pris på 15.000 kroner for sin fagprøve, der havde fokus på salg og markedsføring af det veganske hudplejemærke Ecooking på både sociale medier og i butik. I forbindelse med salget af produktet fik Christina også etableret en indsamling til Verdens Skove.

- Min fagprøve har været med til at sætte fokus på miljø. Det lykkedes at samle 7.300 kroner ind til verdens skove, samtidig med at vi omsatte Ecooking-produkter for 45.000 kroner i en lille Matas-butik, det er jeg selvfølgelig rigtig glad for, siger Christina Weybøl Techt.

Stor efterspørgsel på handelstalenter

Der er ingen tvivl om, at der stærkt brug for unge talenter som Christina i handelsfagene, der både formår at tænke kommercielt og bæredygtigt, understreger Daniel Lühr-Andersen, uddannelsespolitisk konsulent i HK Handel.

- Medarbejdere, som kan bidrage med både viden og kundeforståelse, er stærkt efterspurgte inden for butiksfaget. Kunderne har allerede nu fokus på bæredygtighed og digitale løsninger, og vi har en stærk forventning om, at den tendens fortsætter. Derfor er det afgørende, at vi får rustet fremtidens butiksansatte til at kunne følge med kundernes krav om bæredygtighed og digital udvikling, og det har Christina tydeligt vist, at hun kan, siger han.

 

Vinderne af årets Fagprøvepriser

Detailhandelsuddannelsen

1. præmie: 25.000 kr.
Prismodtager: Louis James Hogg 
Fagprøvetitel: Case om produktpotentiale og Pricerunner som medie
Oplæringsvirksomhed: Firtal Web A/S 
Skole: Aarhus Business College / Handelsfagskolen

2. præmie: 20.000 kr.
Prismodtager: Trine Balle Thaysen 
Fagprøvetitel: Bæredygtigt fagprøveprojekt
Oplæringsvirksomhed: Paustian, Aarhus
Skole: Aarhus Business College / Handelsfagskolen

3. præmie: 15.000 kr.
Prismodtager: Christina Weybøl Techt 
Fagprøvetitel: Ecooking – food for your skin
Oplæringsvirksomhed: Matas, Kastrup
Skole: Aarhus Business College / Handelsfagskolen

Handelsuddannelsen

1. præmie: 25.000 kr.
Prismodtager: Nicki Rye Schou 
Fagprøvetitel: Økologisk bomuld, Direkte indkøb - Sikring af en bæredygtig og rentabel fremtid 
Oplæringsvirksomhed: SELECTED Bestseller
Skole: Viden Djurs

2. præmie: 20.000 kr.
Prismodtager: Caroline Pasch 
Fagprøvetitel: NORD Fremtidens bæredygtige terrasse og facade
Oplæringsvirksomhed: Davidsen Tømmerhandel, Odense 
Skole: Business College Syd

3. præmie: 15.000 kr.
Prismodtager: Nicolai Skov 
Fagprøvetitel: Mindske udgift på fragt
Oplæringsvirksomhed: Ørbæk Autogenbrug 
Skole: Business College Syd