Folketinget har for nylig vedtaget en lov om midlertidig arbejdsfordeling for at hjælpe virksomhederne under coronakrisen. Hvis din arbejdsgiver ønsker at bruge ordningen, kan det ske, uden at I som medarbejdergruppe har nikket ja. Der er dog en række regler, din arbejdsgiver skal følge.
- Det er vigtigt, at du sætter dig ind i vilkårene for midlertidig arbejdsfordeling. Brug din tillidsrepræsentant, eller hvis du ikke har en tillidsrepræsentant, kontakt din lokale HK-afdeling for at få vejledning, siger Kim Jung Olsen, faglig chef i HK Privat.
Før arbejdsfordelingen kan etableres, skal du og dine kolleger informeres og høres.
- En arbejdsgiver kender sjældent arbejdsgangene ned til mindste detalje. I høringsrunden kan I komme med input til, hvor meget af tiden I bør være hjemsendt, og hvordan arbejdet tilrettelægges under arbejdsfordelingen, forklarer Kim Jung Olsen.
Højst 4 måneders arbejdsfordeling
Din arbejdsgiver har mulighed for at bruge arbejdsfordeling i max. 4 måneder fra nu og indtil 30. april 2021. Dog skal arbejdsfordelingen varsles senest 31. december i år. De 4 måneder kan deles op i kortere perioder, men hvis virksomheden ikke varsler alle 4 måneder, og på et senere tidspunkt alligevel ønsker at bruge den resterende periode, så skal der et nyt varsel til.
Her er de vigtigste betingelser, du skal være opmærksom på.
Dine rettigheder:
- Du har ret til at kende alle vilkårene for arbejdsfordelingen. Fx hvor lang tid og hvor mange timer I skal være på arbejdsfordeling, og hvordan arbejdstiden er placeret.
- Du har også ret til at komme med forslag til arbejdsfordelingen.
- Når din arbejdsgiver har præsenteret planen for arbejdsfordeling, har du 24 timer på en hverdag til at overveje og svare på, om du vil indgå i ordningen. Hvis du siger nej til at deltage i arbejdsfordelingen, så kan din arbejdsgiver vælge at opsige dig efter de almindelige regler om opsigelse.
- Skulle du finde andet arbejde med et højere timetal end på arbejdsfordelingen, kan du blive løst fra din ansættelse med dags varsel.
- Loven om midlertidig arbejdsfordeling giver også mulighed for, at du dygtiggør dig i stedet for at være hjemsendt på dagpenge. For at tage uddannelse skal du indgå en aftale med din arbejdsgiver.
Om selve ordningen:
- Du kan blive sendt på arbejdsfordeling mellem 20 og 50 % af din arbejdstid i perioden. Arbejdstiden kan variere fra uge til uge, men skal inden for en 4 ugers periode(cyklus) i gennemsnit svare til det aftalte timetal.
- De timer, du er på arbejde, skal ligge inden for din normale arbejdstid.
- Arbejdstiden skal lægges fast for minimum 4 uger ad gangen. Hvis din arbejdsgiver ønsker ændringer inden for de 4 uger, skal der en ny varslingsrunde med information og høring af medarbejderne til.
- Du får dagpenge for de arbejdstimer, hvor du er sendt hjem på fordeling. Den maksimale dagpengesats er hævet til ca. 23.000 kr. pr. måned mod normalt 19.083 kr.
• Opfylder du betingelserne for at få HK Kollektiv Lønforsikring, kan du få suppleret dagpenge op til 80 % af lønnen, mens du er på arbejdsfordeling. (Link) Læs mere om betingelserne for lønforsikring på hk.dk/lonforsikring - Er du ikke dagpengeberettiget, kan du alligevel få dagpenge. Du skal dog betale 3 gange a-kassekontingent for hver måned, du modtager dagpenge.
- Du skal være tilmeldt det lokale jobcenter og oploade cv på jobnet.dk. Du skal dog ikke være aktivt jobsøgende.