Langt fra alle kommunale jobcentre følger den opfordring, regeringen den 18. september udstak om, at alle landets arbejdspladser i videst muligt omfang bør anvende hjemmearbejde grundet det stigende corona-smittetryk.

Der er nemlig ganske store forskelle imellem de enkelte kommunale jobcentres corona-politik for hjemmearbejde. Det viser en stikprøve fra HK Kommunal, der har indhentet oplysninger fra tillidsrepræsentanter og sagsbehandlere på 24 jobcentre.

Mere hjemmearbejde i provinskommuner

Tendensen er ifølge stikprøven, at de jobcentre, der geografisk ligger tættest på Hovedstaden, er mindre tilbøjelige til at lade deres jobcentermedarbejdere arbejde hjemme, end det er tilfældet i provinsen.

For eksempel sender jobcentrene i Greve, Gladsaxe og Frederikssund kommuner kun ganske få sagsbehandlere på hjemmearbejde. Omvendt er alle eller de fleste ansatte i beskæftigelsesindsatsen hjemsendt i kommuner som Guldborgsund, Lejre, Silkeborg, Randers og Kolding.

Gode muligheder for digitale møder

I HK Kommunal finder næstformand, Mads Samsing, det dybt kritisabelt, at mange kommuner stadig lader flertallet af de ansatte møde fysisk op på jobcentrene.

- Medarbejderne skal gå trygge på arbejde, og borgerne skal ikke være bekymrede for smittefare, når de skal i kontakt med forvaltningen. Derfor grænser det til det uansvarlige, når man vælger at lade de ansatte, der som jobcentermedarbejderne har allermest ansigt til ansigt-kontakt med borgerne, møde borgerne i det fysiske rum under et stigende smittetryk, siger Mads Samsing.

Næstformanden peger på, at beskæftigelsesministeren netop har forlænget muligheden for, at medarbejderne kan møde borgerne hjemmefra gennem telefonisk eller digital kontakt.

Inddragelse og tillid

Medarbejderne og deres tillidsvalgte bør ifølge Mads Samsing inddrages i forbindelse med tilrettelæggelsen af arbejdet, herunder om det skal foregå på arbejdspladsen eller hjemme.

- I forbindelse med genåbningen i juni viste en undersøgelse, at der er en klar sammenhæng mellem inddragelse og tryghed. Jo mere medarbejderne bliver inddraget i beslutningerne om corona-situationen på deres arbejdsplads des tryggere bliver de, lyder det fra HK Kommunals næstformand.

Artiklen er opdateret 24. september 2020