Portræt af Josefine Stagis, tillidsrepræsentant i Biltema Næstved

Josefine er 24 år, udlært som butiksassistent i 2017 og har siden arbejdet hos Biltema i Næstved. Da kollegerne i butikken skulle vælge ny HK-tillidsrepræsentant (TR), havde Josefine ikke tænkt på at stille op, men så kom HK Sjællands organiser, Michael Malmberg, på besøg:

- I HK Sjælland har vi hele tiden kunnet se, at Josefine har et stort engagement og potentiale til at blive en god TR for sine kolleger. Derfor var det oplagt at tage en snak med hende om, hvad opgaven indebærer, fortæller Michael.

Faglig og personlig udvikling

Josefine bestemte sig for at stille op som TR, fordi hun syntes, at det lød som en god mulighed for at udvikle sig selv både fagligt og personligt.

Det kan Michael kun bekræfte:

- Hvervet som TR er en fantastisk mulighed at videreudvikle sig efter sin uddannelse og bygge nye kompetencer oven på det, man kan. Som TR får man adgang til et utal af kurser, og man kan for eksempel også tage en akademiuddannelse. Man får velansete kompetencer, som fx at kunne håndtere de svære samtaler og konflikter, arbejde for fællesskabet på arbejdspladsen og sikre kollegernes trivsel, fortæller han.

Michael tilføjer, at en anden gevinst er, at man får et kæmpe netværk af andre TR. Det har Josefine allerede fornemmet og fået enorm glæde af med hendes medkursister.

- Alt i alt får man kompetencer og muligheder, der altid vil være relevante, og som aldrig trues af fx digitalisering eller anden samfundsudvikling. Fællesskab, de gode relationer og kommunikation går aldrig af mode, mener Michael.

Vi skal have det godt med hinanden

Josefine fortæller, at noget af det vigtigste for hende er, at kollegerne i Biltema har det godt med hinanden. Er der noget, der ikke fungerer, skal man tage en snak om det. Det har altid været Josefines holdning, men der er sket noget, efter at hun er blevet valgt og har været på det første kursus for nye TR i HK Handel.

- Jeg har fået nogle gode værktøjer til, hvordan jeg kan håndtere tingene på arbejdspladsen. Vi talte rigtig meget om, at gode relationer, både til kolleger og chefer, er en forudsætning for arbejdet som TR. Jeg oplever selv, at jeg er kommet lidt mere frem i skoene i det halve år, der er gået, fortæller Josefine.

Det er vigtigt for Josefine at skabe et godt bånd til sine kolleger. Derfor prioriterer hun også tid til at tale med de andre medarbejdere og spørge ind til eventuelle problemer.

- Er der fx problemer med chefen eller mellem kolleger, er det vigtigt, at jeg finder ud af det, så vi kan finde en løsning. Det har jeg fået redskaber til på kurset i HK, siger Josefine, der glæder sig meget til at komme afsted på det næste kursus.

Da Michael talte med Josefine efter introkurset, kunne han mærke en klar forskel.

- Jeg oplevede, at Josefine virkelig har fået blod på tanden og har flyttet sig 100 skridt i forhold til hvervet som TR. Hun var meget begejstret og klar til at påtage sig de nye opgaver og udfordringer, og hun har allerede haft de første snakke med sine kolleger. Vi oplever ofte, at nogen holder sig lidt tilbage med at stille op som TR. Måske tror de, at opgaven er for stor, eller at de ikke har kompetencerne. Men når de tager hul på det, vokser de både som menneske og som repræsentant for kollegaerne, fortæller Michael.

Går du med en tillidsrepræsentant i maven? Tag fat i HK og bliv klogere på, hvad det indebærer.

Bliv klogere på tillidsrepræsentantens rolle og opgaver