Person, der deltager i en virtuel jobsamtale

Da Corona-nedlukningen pludselig ramte Danmark, blev Thomas Gjerulff fra HR-afdelingen i Lolland Kommune nødt til at tænke kreativt.

- Vores daværende elever nærmede sig deres afslutning, og derfor kunne vi ikke vente med ansættelsessamtalerne. Lolland Kommunes IT-afdeling arbejder målrettet med understøttelsen af vores virtuelle værktøjer. Derfor blev vi i HR-afdelingen hurtigt enige om at kaste os ud i arbejdet med de virtuelle ansættelsessamtaler. Det blev en slags syretest af vores evner i relation til Skype for Business – og det virkede, pointerer Thomas.

Fjernede bump på vejen

HR-afdelingen var opmærksom på, at kandidater til elevstillinger ofte er meget unge mennesker, der ikke har erfaring med at gå til ansættelsessamtaler. At blive kastet ud i en virtuel samtale kunne måske virke overvældende for nogen. Derfor var det vigtigt for kommunen, at der på forhånd blev fjernet så mange bump på vejen som muligt.

- Vi udarbejdede en vejledning med tips og tricks til den virtuelle samtale, som vi sendte til kandidaterne på forhånd, og før samtalen tilbød vi et møde, hvor der var mulighed for at teste teknikken, fortæller Thomas.

Det er virkelig smart, faktisk

Zille Munk er startet som elev i HR, IT og Digitalisering, d. 1. september 2020. Hun er 18 år og har ikke erfaring med jobsamtaler.

- Da jeg fik at vide, at samtalen skulle køre over Skype, tænkte jeg, ’hvordan skal det lige lade sig gøre’, fortæller Zille.

Hun bliver normalt meget nervøs til fx eksaminer, men til ansættelsessamtalen var det ikke så slemt.

-  Jeg tror, det handlede om, at jeg ikke sad direkte over for de andre, men i stedet sad derhjemme på min mors kontor. Jeg var lidt nervøs for, om it’en skulle drille, men det var overhovedet ikke noget problem, for der var styr på teknikken. Det var ret smart, faktisk, fortæller Zille, der havde taget imod tilbuddet om et testmøde før samtalen.

Virtuelle møder som en del af hverdagen

Birgitte Jensen er fællestillidsrepræsentant for HK’erne i Lolland Kommune. Ligesom Thomas og Zille havde hun en god oplevelse med de virtuelle samtaler.

- Thomas havde forberedt det grundigt, og jeg synes, eleverne gjorde det rigtig godt. Hvis vi skulle have udskudt samtalerne i foråret pga. Corona, var hele processen gået i stå. Og som tingene ser ud nu med smittespredning og hjemmearbejde, er vi nødt til at få virtuelle møder ind som et naturligt redskab, mener Birgitte.

Som hun ser det, bliver det ikke noget problem for HK’erne.

- Elektroniske medier er en naturlig del af vores hverdag. Rigtig meget af vores arbejde foregår digitalt, så jeg er overbevist om, at de virtuelle arbejdsgange ikke bliver et problem for os, fastslår Birgitte, der dog ligesom Thomas foretrækker samtaler med fysisk fremmøde.

- Det gør en forskel, at deltagerne i samtalen sidder i det samme rum. Når det ikke kan lade sig gøre, er min opfordring, at man holder samtalerne virtuelt. Det fungerer godt, og vores erfaring er, at man sagtens kan finde gode medarbejdere ad den vej, slutter Birgitte.

Er du indkaldt til digital jobsamtale? Få 3 gode råd her på HK.DK