Kvinde, der kigger ud gennem rustne jernstænger.

Kamilla endte med en sygemelding, efter at en kunde i den virksomhed, hvor hun arbejdede, gentagende gange udsatte hende for seksuel chikane.

Det startede med tilråb som ”smukke” og ”skat”. Så højt, at ikke kun hun, men også folk omkring hende, hørte det.

Kamilla var netop blevet færdig med sin uddannelse som multimediedesigner i januar 2017, men havde endnu ikke fået job inden for sit fag. Derfor tog hun et job uden for branchen i en større dansk virksomhed med omkring 1.000 ansatte, blandt dem også hendes daværende mand. Hvad der skulle have været en midlertidig mellemstation, endte dog i en sag om seksuel chikane, der på godt og ondt endte med at vende op og ned på hele hendes liv.

I jobbet skulle Kamilla ud og løse en række forskellige opgaver hos kunder. Det var hos en af de kunder, at tilråbene fandt sted. De sexistiske kommentarer udviklede sig til invitationer på sjusser og endte efter et par uger med, at kunden sneg sig ind på hende bagfra og lagde sin hånd på hendes røv, mens han førte sine fingre ind mellem hendes balder.

Indtil da valgte Kamilla at ignorere, hvad der foregik. Selv om der var tale om et samarbejde to virksomheder imellem, var hun bange for, at kunden ville vende det til, at hun ikke gjorde sit arbejde godt nok.

- Den magt følte jeg, at de havde over mig, siger Kamilla.

- Kunden var jo ikke bange for, at nogen hørte det - ellers havde han ikke råbt. I stedet skabte han det her rum, hvor det var ham, der havde overtaget, og jeg skulle bare finde mig i, at det var sådan, det var her, siger hun.

Men da kunden den formiddag begramsede hende, kunne hun ikke længere lade stå til, og hun konfronterede kunden med det samme.

- Jeg spurgte ham, hvad fuck han lavede – og om han mente, at han havde ret til det. Til det svarede han blot ”ja, for du er ’min lille trylletrold”, fortæller hun.

- Det ord sidder stadig dybt i mig.

Chokeret og ked af det gjorde hun sine arbejdsopgaver færdige hos kunden og kørte hjem. Det var fredag, og henover weekenden voksede følelserne i hende.

- Det var helt vildt nedladende, at fordi jeg var kvinde og havde det job, så troede kunden bare, at han kunne befamle mig og gøre med mig, som han ville. Jeg er ked af - og bliver også helt vildt sur på mig selv over - at jeg ikke reagerede langt mere voldsomt og fik sagt ordentligt fra. Det ville jeg normalt gøre, hvis det var uden for en arbejdssituation, siger hun.

Kan du ikke bare tage det som et kompliment?
Efter weekenden tog Kamilla fat i sin chef og fortalte i detaljer om sine oplevelser og understregede samtidig, at hun ikke havde lyst til at skulle ud til kunden længere. Virksomheden kom i første omgang frem til en løsning om, at Kamilla fortsat skulle passe sit arbejde for kunden, men at hendes daværende mand skulle tage med.

- Det var enormt grænseoverskridende både over for mig og for min mand, at han skulle med ud og kigge kunden i øjnene, som havde kaldt mig de her ting og gramset på mig – og agere professionelt over for dem. Jeg forstår ikke, at de slet ikke tænkte på, hvor voldsomt det var for os som familie, siger Kamilla.

Kamilla blev kort efter sygemeldt. Hun tog efterfølgende selv initiativ til, at der blev holdt et møde med hendes chef, kunden og kundens leder. Kunden afviste, at de ting, hun beskriver, havde fundet sted.

Også internt i virksomheden blev der i ugerne efter holdt en række møder med Kamillas nærmeste ledere. Her oplevede hun, at de satte spørgsmålstegn ved hendes oplevelser, og hun blev mødt med kommentarer fra sin afdelingschef som ”kan du ikke bare kan tage det som et kompliment” og ”en bonus i dit arbejde”.

- Jeg fik at vide, at det ikke var slemt, det jeg havde været udsat for. Det kan godt være, at det ikke var særlig slemt i forhold til andres oplevelser, men det var en overskridelse af mine grænser – og derfor sagde jeg fra, siger Kamilla.

- Men at min arbejdsgiver, som jo skulle have min ryg og passe på mig, var så ligeglad, var meget værre end at blive taget på. Jeg blev paf, og derfor var det også dem, der efterfølgende lidt kørte showet, siger hun.

Virksomheden fandt frem til en løsning, hvor Kamilla ikke længere skulle samarbejde med kunden, og hun fik en anden makker. Kamilla var fortsat deltidssygemeldt, da hun efter få dage tilbage på arbejde fik et migræneanfald. Noget Kamilla aldrig tidligere havde lidt af, og som ifølge hendes læge var forårsaget af en belastningsreaktion som følge af forløbet. Hendes arbejdsgiver mente derimod, at hendes reaktion skyldtes private forhold.

Dagen efter hun igen blev sygemeldt på fuldtid, modtog hun en fyring sendt med eksprespost i sin postkasse.

Med forlig fulgte mundkurv
Kamilla tog samme dag fat i sin HK-afdeling, som rejste en erstatningssag mod hendes nu tidligere arbejdsgiver for forløbet og den måde, de havde håndteret sagen på.

Kamilla blev efter forhandlinger mellem HK og virksomheden tilbudt et forlig på 25.000 kroner, som Kamilla endte med at sige ja til. På det tidspunkt havde den gennemsnitlige erstatning i en retssag i mange år ligget på netop det beløb. Så der var ikke udsigt til højere erstatning ved at føre den ved en retssag.

Mens Kamilla var sygemeldt, talte hun med flere af sine kolleger, der kontaktede hende. Hun delte sine oplevelser både med dem og på sin offentlige facebookprofil, og flere kolleger begyndte også at dele deres historier med hende. De fortalte også om befamlinger og sexistiske kommentarer både hos kunder og internt i organisationen - og om efterfølgende at blive negligeret af ledelsen.

- Det er en virksomhed, der udadtil ikke har ret mange af her sager, men det er jo løgn. Jeg ville virkelig ønske, at jeg med min historie kunne motivere andre til at turde sige fra og råbe op, siger Kamilla.

Men det kan hun ikke. Med forliget fulgte nemlig også en betingelse om, at Kamilla fjernede alle indlæg og ikke oplyste om sagen andre steder. Det er også derfor, at både virksomheden og branchen er sløret i artiklen her.

- Jeg tror på, at der er flere, der er nødt til at stå frem. Kun hvis man kender virkeligheden, kan der ændres noget, siger hun.

Det er også derfor, at hun på trods af forliget har valgt at dele sin historie uden dog på nogen måde at give oplysninger, der kan afsløre hendes tidligere arbejdsplads. Det er alene historien, hun gerne vil have frem.

Sagen blev et vendepunkt
Mens kunden og afdelingschefen fortsat sidder i samme job i dag, har Kamillas arbejdsliv taget en drejning. Hun arbejder i dag som marketingkoordinator 20 timer om ugen i en mindre virksomhed og læser ved siden af på sit sidste år på en bachelor i HA inden for ledelseskommunikation. Drømmen er at arbejde med HR og give medarbejdere den anerkendelse og støtte, som hun ikke selv fik.

- Jeg håber, min historie er med til at vise, at det måske er okay, at der kommer en konsekvens af at sige fra. Er det ikke bedre at blive fyret og komme væk end at være ansat et sted, hvor sexisme og seksuel chikane bliver accepteret, spørger hun retorisk.

- For mig blev det et vendepunkt, og jeg håber, at når min datter om ti år skal ud på arbejdsmarkedet, så er vi nået dertil, hvor folk tænker, at det kan godt være, at min grænse ikke er her, men det er den måske hos den, jeg står over for. Og at systemet samtidig i langt højere grad beskytter dem, der bliver udsat for det her - i stedet for, at det bare bliver fejet ind under gulvtæppet.