Trykkere blandt ruller af papirer

Foto: Kåre Viemose. Jesper Truelsen står yderst til højre.

Jesper Truelsen, OTM Avistryk Herning-Ikast A/S

20 I AFDELINGEN: 17 mænd og 3 kvinder

- Jeg har været herude i 20 år, og det har altid været mandsdomineret. Der har været flere kvinder, men i takt med, at vi er blevet færre medarbejdere, er det også blevet mere og mere mandsdomineret. Nu har jeg aldrig rigtig arbejdet så meget sammen med kvinder, men jeg tror måske, at vi som mænd er hurtigere til at få afviklet en konflikt og komme videre, uden at nogen bærer nag - mens jeg kan have en fornemmelse for, at kvindearbejdspladser kan være en rigtig hønsegård. På en kvindearbejdsplads vil man da nok have mere omsorg over for fx private problemer, men jeg synes faktisk, at vi er ret gode til at spørge ind og fornemme, hvis nogen går og bøvler med noget. Så jeg synes, vi har den omsorg, som man har behov for som mand. Vi har faktisk snakket om - når vi fx har en kvinde ud til trykstart eller noget - at det egentlig kunne være meget rart med lidt mere mand-kvinde-pingpong i stedet for al den mandekontakt. Jeg tror helt sikkert også, at det fagligt kunne give nogle nye og anderledes måder at se på fx nogle arbejdsprocesser. Men så længe at det primært er mænd, som tager uddannelsen og søger stillingerne, er det meget svært at udjævne kønsforskellene.

 

Kvindelig medarbejder med mandlige kolleger i baggrunden

Foto: Kåre Viemose

Alice Kristensen, Energinet Eltransmission A/S

30 i afdelingen: 25 mænd og 5 kvinder

- Jeg har de sidste 20 år primært været på arbejdspladser, hvor der er flest mænd - og det tror jeg faktisk, at jeg foretrækker. Så det er et aktivt valg. Min personlige oplevelse er, at der ikke er helt så meget fnidder blandt mænd, og man er bedre til at kalde en spade for en spade og fx komme videre fra en fejl, uden at flere skal blandes ind i det. Jeg vil gerne have tingene at vide direkte, og det er mænd bedre til, så jeg kan lave om på noget, hvis det er nødvendigt. Mit temperament passer vist bare bedre til at arbejde sammen med mænd. Men jeg har altså også været på en mandearbejdsplads, hvor det var lidt af en børnehave, så det handler selvfølgelig også meget om personligheder. Men generelt har jeg oplevet, at kvinder er hårdere ved hinanden. Til gengæld er mænd måske knap så fokuseret på fx at få projektgrupper til at spille harmonisk, men har meget fokus på endemålet uden samme øje for, om der er noget, som ikke fungerer undervejs. Det mest optimale vil nok være et mix med en nogenlunde lige kønsfordeling - og aldersfordeling for den sags skyld. Men det har jeg aldrig været så heldig at prøve.

Læs også: Mænd og kvinder skal arbejde sammen - ikke hver for sig (Linket er udløbet pr 27/10 2020)

 

Gruppebillede med tandklinikassistenter

Foto: Jeppe Carlsen. Josephine Wichmand er nummer to fra venstre.

Josephine Wichmand, Tandlægeklinikken V/Niels H L Kramp, Vedbæk

11 i afdelingen: 1 mand og 10 kvinder

- Jeg har tit tænkt, at vores uddannelse og vores fag ville blive taget mere seriøst og opnå større respekt, hvis der var nogle flere mænd. Jeg oplever tit en lidt useriøs måde at tale om vores fag på; ”vi er pigerne, der lige ordner ting”. Jeg er stensikker på, at man ville tale om os på en anden måde, hvis der var flere mænd. Ligesom jeg er sikker på, at vores løn ville være højere. Men jeg tror, at det er svært at tiltrække mænd, fordi det er defineret så meget som et kvindefag. Hvis der var en kvindelig tandlæge og en mandlig tandklinikassistent, ville patienten jo gå ud fra, at det var manden, som var tandlægen. Vi har det rigtig godt sammen på min arbejdsplads, men når der udelukkende er kvinder, så kan man altså ikke undgå, at der bliver lidt hønsegård og fnidder og nag. Så det ville være rart en gang imellem med nogle mænd, som ikke gider at vende de mindste ting i detaljen, men bare vil videre. Det er mit indtryk, at det fylder mange steder. Ved alle jobsamtaler jeg har været til, er det et emne, at ”netop her er der ikke fnidder på arbejdspladsen” - det tror jeg altså ikke bliver nævnt, hvis du skal ansættes som elektriker.

 

Lynguide: Her er, hvad du misforstår ved det andet køn

Hvad misforstår kvinder typisk ved mænd?
”At mænd ikke er interesseret i det, man siger. Når mænd lytter, så ligner de stonefacefigurer. Hvis du taler til fem mænd, så har du Mount Rushmore. Ingen udtryk, nikken, smil eller noget, der bliver noteret ned. Det kan stresse og provokere kvinder helt vildt, og det bliver ofte vendt indad til en usikkerhed om, hvorvidt det er rigtigt og interessant, det man siger. Men mændene har hørt det - de har bare en anden måde at lytte på - både på grund af neurologi og opdragelse.

Hvad misforstår mænd typisk ved kvinder?
”At kvinder taler mere end mænd. Det er der mange, der tror, men det gør de altså ikke. Men de stiller flere spørgsmål, hvilket ofte bliver tolket som usikkerhed, fordi mænd har lært at se det som en svaghed ved kvinder. Hvis en kvinde spørger ”hvorfor?” vil mænd også ofte tolke det som en uudtalt kritik af det, man lige har sagt. Kvinder fremhæver ofte selv, at det er en af deres største styrker at stille gode spørgsmål. Mænd synes tit, at det er pisseirriterende.