Jobpatruljen og fritidsjobber

Hen over sommeren besøgte Fagbevægelsen Jobpatruljen tusindvis af unge fritidsjobbere på deres arbejdsplads for at tale med dem om deres arbejdsforhold. Rapporten, der opgør resultaterne af deres samtaler, viser igen i år, at forholdene for de unge desværre ikke er, som de burde være. Faktisk bliver reglerne overtrådt i tre ud af fire tilfælde. De hyppigste problemer i de unges arbejdsforhold handler om sygdom og introduktion til et sikkert arbejdsmiljø.

Hver femte unge skal selv finde en afløser ved sygdom, selvom det altid er virksomhedens ansvar. To ud af fem får heller ikke den løn under sygdom, selvom de er berettigede til. Derudover ser vi, at næsten en tredjedel mangler instruktioner i, hvordan de kan undgå arbejdsskader, siger Jon Henningsen, som er landskoordinator for Jobpatruljen og til daglig arbejder i HK Ungdom.

Den manglende viden om arbejdsmiljø har konsekvenser for de unge. 11% af de interviewede forklarer, at de har fysiske mén af deres arbejde.

KOMMER FOR OPLYSNING OG DIALOG

Når Jobpatruljen tager ud, er det hverken for at organisere eller skælde arbejdsgivere ud. Det er for at oplyse fritidsjobberne om deres rettigheder, forklarer Jon Henningsen:

- Vi tager på ingen måde ud for at skabe ballade, men taler både med fritidsjobberne og arbejdsgiverne om de unges rettigheder. De skal holde mange år på arbejdsmarkedet, og derfor er det vigtigt, at de får en god start på deres arbejdsliv.

POSITIVE TENDENSER, MEN…

Med de ureglementerede forhold kunne man tro, at nogle arbejdsgivere var skeptiske overfor besøgene, men de unge i Jobpatruljen oplever heldigvis, at mange arbejdsgivere byder dem velkommen.

- Vi har en rigtig positiv dialog med arbejdsgiverne. De er ofte glade for den viden, de får ud af vores besøg. Vi ser da heldigvis også en faldende kurve over andelen af unge, der oplever brud på love og regler, fortæller Jon Henningsen.

Rapporten viser nemlig, at samlet set havde 25,8 % af de interviewede unge arbejds- og ansættelsesforhold, der overholdt alle regler. I 2018 var det tilsvarende tal 8,2 %, så der er tale om en positiv tendens.

Men at kun en fjerdedel af de unge, vi talte med, havde helt ordnede forhold, er naturligvis ikke tilfredsstillende. Derfor fortsætter Jobpatruljen sin indsats, ligesom vi gennem kampagner og en hotline prøver at oplyse de unge om deres rettigheder, slutter Jon Henningsen.

JOBPATRULJEN

Jobpatruljen er en oplysningskampagne, som hver sommer er ude for at møde de 13-17-årige på deres fritidsjob og tale om løn, arbejdsforhold og rettigheder på arbejdsmarkedet.

Jobpatruljen varetages af fagforeningerne 3F og HK med støtte fra en bred række af fagforeninger under Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH). Jobpatruljen er drevet af frivillige kræfter og i 2020 var der rekordmange aktive. Omkring 250 unge deltog i arbejdet med at gøre arbejdsmarkedet endnu bedre og tryggere for de mange danske fritidsjobbere

Udover sommerens besøg blandt fritidsjobbere kører Jobpatruljen en løbende indsats, hvor de vejleder børn, unge, forældre, arbejdsgivere og lærere via en brevkasse og en hotline.

Læs mere på: https://www.jobpatruljen.dk/

EVALUERINGSRAPPORTEN 2020

Rapporten opgør resultaterne på hvert af de områder, Jobpatruljen taler med de unge om under interviewet:

Ansættelseskontrakt, arbejdstid, løn, arbejdsmiljø, arbejdsskader, sygdom og arbejde med alkohol.

Hovedresultatet lyder, at Ved hele 74,2 % af årets besøg vurderede Jobpatruljen, at der var et eller flere problemer i ansættelsesforholdet.

https://www.jobpatruljen.dk/om-jobpatruljen/jobpatruljens-rapporter/