forsvarsminister trine bramsen

Trine Bramsen blev gjort opmærksom på problemerne med forsvarets udliciterede service efter få dage i jobbet som forsvarsminister. Foto: Keld Navntoft.

Vi tager kritikken alvorligt, og vi forsøger at finde løsninger. Men det er ikke en let opgave, og der er mange bindinger. Sådan lyder budskabet fra forsvarsminister Trine Bramsen (S) efter den seneste tids massive kritik af den service, som ISS leverer til forsvaret.

Soldater, HK-ansatte, håndværkere og officerer har i fælles front kritiseret den service, som ISS siden 2018 har haft kontrakt på at levere på forsvarets mere end 500 adresser landet over. "Forrykt", "skandaløst" og "total fiasko" er bare nogle af de ord, som sættes på de rammer, som medarbejderne møder i deres arbejdsdag. 

Læs ogsåForsvarsansatte raser over ISS: en total fiasko

Forsvarsministeren hører kritikken, siger hun. Og Trine Bramsen påpeger, at hun har arvet sagen og dens juridiske forpligtelser fra den tidligere regering, som havde ansvaret, da forsvaret indgik kontrakten.

- Det er åbenlyst, at der er nogle store udfordringer. Jeg har overtaget en opgave fra den tidligere regering, som jeg gerne ville have været foruden. Når det er sagt, så er det mig, der er minister, og mig der skal håndtere det, og det arbejder vi på, siger hun. 

En af de ting, vi har gjort, er, at vi laver en ny struktur med mere lokalt personale. Det er centralt i at få løftet kvaliteten. En anden del, er at vi har oprettet et nyt center i FES til at håndtere alle klagerne. Det er noget af det, vi kan gøre på den korte bane, siger Trine Bramsen.

Læs ogsåEfter massiv kritik: Ny struktur og mere kontrol med ISS

Nomineret som Danmarks bedste udbud

Den nuværende kontrakt blev indgået i 2017, hvor den endda blev nomineret som ”Danmarks bedste udbud 2017” blandt andet med den begrundelse, at ’udbuddet har været velplanlagt og professionelt gennemført, og der er lagt vægt på kvaliteten af tilbudsgivernes løsning, fremfor tilbudsgivernes pris.’

Den højt profilerede udbudsproces førte til, at ”Danmarkshistoriens største facility management-aftale” blev sat i drift i begyndelsen af 2018. Aftalen gælder i 6 år frem til 2024, men hvordan hænger den massive kritik sammen med, at ’der er lagt vægt på kvaliteten og tilfredsheden’?

Og hvordan gik det til, at forsvaret endte med at få en pris på 3 milliarder kroner, når Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse selv havde estimeret den samlede pris i udbuddet til 4,5 milliarder kroner?

Hvis forsvarsministeren har et svar på de spørgsmål, er det ikke noget hun kan eller vil uddybe. Hun gør det også klart, at det er meget begrænset, hvad hun på nuværende tidspunkt kan sige om kontrakten og forsvarets erfaringer og læring af forløbet, men det skaber nogle udfordringer, påpeger hun.

- Det viser, at man i det offentlige skal tænke sig gevaldigt om, før man laver store udliciteringer. Det er der jo også noget ideologi i, tilføjer hun.

Læs ogsåFik møgbeskidt værelse – Nu rykker FES  

HK Statbladet har fået aktindsigt i de målinger, som viser tilfredsheden med ISS blandt forsvarets ansatte. Målingerne viser, at den generelle tilfredshed har ligget under de mål, som er sat både i 2018 og 2019.

- Målingerne viser, at der er problemer – og det skal håndteres. Med til historien hører også, at der er medarbejdere, som går på arbejde og gør deres bedste. De ansatte både i ISS og FES løber stærkt for at prøve at håndtere udfordringerne, så godt de kan, og medarbejderne er selvfølgelig kede af kritikken. Det vi ser nu, er der jo ikke nogen, som kan være tilfredse med, siger Trine Bramsen.

Nomineret som Danmarks bedste udbud

Den nuværende kontrakt blev indgået i 2017, hvor den endda blev nomineret som ”Danmarks bedste udbud 2017” blandt andet med den begrundelse, at ’den udbudte aftale er udformet som en partnerskabsaftale, der har særligt fokus på, at Ejendomsstyrelsen og vindende tilbudsgiver (ISS) har fælles interesser i at finde gode, innovative løsninger, der sikrer brugernes tilfredshed samtidig med, at opgaven løses så effektivt som muligt.’Det fremgik også, at ’udbuddet har været velplanlagt og professionelt gennemført og der er lagt vægt på kvaliteten af tilbudsgivernes løsning fremfor tilbudsgivernes pris.’

Performance-problemer fra start

Den nuværende kontrakt mellem ISS og Forsvarsministeriet trådte i kraft i 2018. Allerede i 2018 og 2019 var der problemer med at leve op til de performance-mål, som var sat. Det viser en aktindsigt, som HK Statbladet har fået i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelses tilfredshedsmålinger fra 2018 og 2019. I 2020 er målingerne foreløbig udskudt.