Joan Tornbjerg i snak med sin kollega og tillidsrepræsentant, Erik Grambow.

I Lemvigh-Müllers butik i Varde var der indtil for nyligt lidt for ofte pres på. Den ene af butikkens to medarbejdere, Erik Grambow, sidder nemlig som medarbejderrepræsentant i bestyrelsen for virksomheden, og det medfører meget møde- og rejseaktivitet.

Hver gang, Erik Grambow var væk, fik hans kollega alt for travlt.

- Vi havde mulighed for at tilkalde en vikar de dage. Men det var ikke en brugbar løsning, for så ville vi skulle lære vikaren op hver gang, fortæller Erik Grambow.

Erik Grambow, der også er tillidsrepræsentant, fortalte om problemerne til Dorthe Winther, der er faglig konsulent i HK Handel Sydjylland. Og kort efter fik hun en idé.

Dorthe Winther kendte nemlig fleksjobberen Joan Tornbjerg, som var blevet ledig året forinden. Med ret få år til pensionen var Joan Tornbjerg ikke i en nem situation.

- Jeg var ved at opgive nogensinde at komme i arbejde igen. Det var hæsligt at bruge så meget tid på at sidde i jobcaféen og skrive ansøgninger, men aldrig blive kaldt til en eneste samtale, husker hun.

Til et møde med kommunen, hvor Dorthe Winther var med som repræsentant for Joan Tornbjergs fagforening, kom hun i tanke om den snak, hun havde haft med Erik Grambow. Og så voksede idéen frem om, at Lemvigh-Müllers vikarproblemer måske kunne løses med en fast fleksjobber.

Både Joan Tornbjerg og Erik Grambow var begejstrede for idéen, og hun kom derfor i virksomhedspraktik på Lemvigh-Müller, hvor hun arbejdede – og stadig arbejder – hver dag fra kl. 7-10.

 

Har styrket butik og arbejdsmiljø

At have en fast daglig hjælp tre timer om dagen har gjort en kæmpe forskel i butikken. Joan Tornbjerg starter dagen med udpakning og opstilling af varer, og hun rydder op, hvor der er behov for det.

- At Joan løser de praktiske opgaver gør, at min kollega og jeg får foræret en masse tid til andre ting. Min kollega kan uden problemer være alene i butikken, når jeg er væk til møde, og generelt har vi fået en pænere butik med bedre kundeservice, fortæller Erik Grambow, som også mener, at arbejdsmiljøet er blevet styrket.

På grund af Corona-situationen har virksomheden dog ikke haft mulighed for at fastansætte Joan Tornbjerg. Men hun er blevet ansat hos et vikarbureau, som Lemvigh-Müller har indgået en aftale med om, at hun indtil videre arbejder for dem fast resten af året. Den løsning fandt Erik Grambow på, og Joan Tornbjerg er naturligvis ansat under HK’s overenskomst som resten af arbejdspladsen.

Joan Tornbjerg føler sig meget heldig i, at både Dorthe Winther og Erik Grambow var i stand til at tænke udenfor boksen. Det har givet hende et job, som hun er glad for og håber, hun kan fortsætte i, indtil hun skal pensioneres.

- Jeg nyder sådan at være her. Det er en gave hver morgen at kunne stå op og glæde sig til at skulle på arbejde, siger hun.

Du får fagligt fællesskab

Vær med i det faglige fællesskab på din arbejdsplads. Det er dig og dine kolleger, der vælger tillidsrepræsentanten, der er HK’s lokale repræsentant. Og som kan hjælpe dig i dagligdagen. Et fagligt fællesskab er ikke blot faglig støtte – det er også socialt fællesskab, hvor du har indflydelse på aktiviteter og handlinger.