Der kan være mange forskellige udfordringer for arbejdsglæden under Coronaen. Vores team af arbejdsmiljørådgivere taler ofte med medlemmer med ondt i arbejdsglæden. Herunder er nogle aktuelle eksempler:

 

Nogle medlemmer får skældud, når de beder kunderne holde afstand

Det kan være svært at skulle håndhæve Corona-reglerne i en tid med begyndende Corona-træthed, men din sikkerhed er det vigtigste.

- Tal med din leder og dine kollegaer om, hvordan I gør det bedst. Måske har dine kollegaer en god formulering, hvor de med et venligt smil får den afstand, de har brug for. Det kan også være, at det vil hjælpe, hvis jeres leder kommer ud til jer, så du kan henvise vrede kunder til ham/hende. Måske kan I få et print på jeres trøjer, hvorpå der fx står ”Spørg mig gerne, men hold afstand.” Måske kan I over højttaleren minde kunderne om at holde god afstand til jer og andre kunder. Det er i hvert fald vigtigt, at I sammen får italesat problemerne og utrygheden, så I ved fælles hjælp kan finde den løsning, der passer til jeres arbejdsplads. Du har også altid mulighed for at kontakte din arbejdsmiljørepræsentant eller HK, fortæller Pia Hartvig, der er arbejdsmiljørådgiver i HK Østjylland.

 

Nogle medlemmer er utrygge ift. fremtiden for deres arbejdsplads

Flere virksomhedsejere og ledere er så bekymrede over økonomien, at de glemmer, at deres medarbejdere også oplever en stor utryghed ift. deres fremtid. For det er tydeligt for medarbejderen, hvis antallet af kunder eller ordrer er faldet betragteligt, og som medarbejder kan man godt lægge to og to sammen i forhold til fremtidsudsigterne. Det sætter gang i en masse både faglige og økonomiske overvejelser. Og nogle medlemmer oplever også i nedgangstider, at de kollegaer, der tidligere var nære, nu opfører sig som konkurrenter.

- Hvis man sidder med den fornemmelse, at ens job er i fare, så er det drænende for ens arbejdsglæde. Og hvis der samtidigt opstår en konkurrencesituation mellem kollegaerne, bliver det først rigtigt drænende. Jeg vil opfordre til, at du i den situation taler med din leder om, hvad situationen gør ved fællesskabet. Føler du ikke, at du kan det, så gør et forsøg på at genopbygge kollegasammenholdet. Sæt gang i nogle sociale tiltag og tal med dine kollegaer om, hvordan de har det. Hvis du er I tvivl om jeres indbyrdes fortrolighed, så lad være med at sige mere, end du kan stå inde for. Men det er ofte rart at høre andres syn på samme sag. Samtidigt vil jeg stærkt opfordre til, at du i den situation ser på dine jobmuligheder ved at se ledige stillinger eller ser på dine efteruddannelsesmuligheder, fortæller Pia Hartvig.

 

Nogle medlemmer oplever udfordringer ved, at nogle i teamet arbejder hjemme, mens andre er på arbejdspladsen

Når et team er adskilt, vil der let kunne opstå misforståelser. Hvorfor glemte de at invitere mig med til et møde? Hvorfor sagde ingen tillykke med min fødselsdag? Hvorfor har hun været offline i mange timer i dag? Mon hun laver det, hun skal?

- Det er en svær disciplin at dyrke arbejdsglæden og sammenholdet, når man ikke er fysisk sammen som tidligere. Derfor bør både leder og kollegaer være opmærksomme på alles trivsel. Og det er let bare at spørge til dem, man har den tætteste relation til, men så skal man tænke på, hvordan det vil være at være den, der aldrig bliver spurgt eller fejret. Så man skal huske hende den stille og ham den nye.

 

Pia Hartvig 

Find gerne på nogle ting, I kan lave sammen. Måske kan I mødes til online-kaffe eller en gåtur fredag eftermiddag. Det er enormt vigtigt, at man har tillid til hinanden og husker at anerkende hinanden, slutter Pia Hartvig.

Har du brug for hjælp?

Hvis du begynder at tænke på dit arbejde og konflikter i et omfang, hvor det fylder meget for dig, så skal du ikke tøve med at henvende dig til os.

Sådan er du en god kollega

  • Husk dine kollegaer. Også hende den stille og ham den nye.
  • Spørg, hvordan dine kollegaer har det og tal om udfordringerne.
  • Anerkend hinanden og fejr succeser.
  • Del en sjov historie, så I kan grine af sammen.
  • Foreslå en aktivitet, hvor alle kan være med

Læs alt om efteruddannelse her