Andreas blev beskyldt for at stjæle

- Hvis det ikke havde været for HK, havde jeg været helt alene – totalt hjælpeløs overfor de anklager, min daværende arbejdsgiver havde imod mig. Ingen ville høre min version af historien. Ikke engang min lokale chef kunne hjælpe mig. Hvis det ikke havde været for Tina fra HK Handel, var jeg endt uden elevplads, uden job og med et dårligt omdømme, fortæller 24-årige Andreas Braun.

I dag er Andreas renset for alle anklager. Han har fået en godtgørelse på 107.000 kr. Og med rene papirer, gode anbefalinger i ryggen og et positivt sind lykkedes det ham hurtigt at få en ny elevplads – i den svenske tøjforretning Wood Wood, der har budt Andreas velkommen i afdelingen i Grønnegade på Østerbro.

- Jeg fik først meldt mig ind i HK, et halvt år efter jeg var startet, fordi jeg skulle have tjekket min lønseddel. Det koster kun 95 kr. om måneden, og det er jo ingenting. Til gengæld fik jeg en helt uvurderlig hjælp, siger Andreas og tilføjer: - Alle kan få brug for hjælp engang i mellem, og pludselig stod jeg i en situation, hvor ikke engang min mor og far kunne hjælpe mig.

Beskyldt for tyveri
Mange butikselever er ikke klar over, at de faktisk har krav på de løn- og arbejdsvilkår, der står i overenskomsten – uanset hvad deres arbejdsgiver har skrevet i deres ansættelseskontrakt. Det er da også kontrakterne, der fylder mest, når HK Handel Hovedstaden rykker ud og ”hjælper” arbejdsgiverne med at forstå de regler, der gælder for butikselever. Men en del sager handler også om, at elever kommer i klemme i konflikter med deres arbejdsgiver. Disse sager har HK Handel Hovedstaden 15-18 stykker af om året.

Andreas Braun er en af dem. En fatal misforståelse og sjuskeri hos en sikkerhedsvagt ender i slutningen af september med en uretmæssig anklage om forsøg på tyveri, identitetsforfalskning og øjeblikkelig bortvisning. Sagen slår fuldstændig benene væk under Andreas, der altid har sat en ære i at være pligtopfyldende og ikke mindst ærlig. Anklagen om tyveri er helt ude i skoven og i virkeligheden dybt krænkende.

- Når man bare er elev, og man arbejder i en stor virksomhed, hvor topledelsen sidder i Sverige, så har man ikke ret meget at skulle have sagt. Så er man den svage part, der må finde sig i alt muligt. Det hjalp heller ikke, at min lokale chef bakkede mig op. Men da Tina fra HK trådte ind i sagen, fik piben en anden lyd. Hun havde den autoritet, der skulle til, for at jeg kunne komme med min version, og så fik vi landet sagen på en retfærdig måde, siger Andreas Braun.